用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急問) 聖保羅書院小學 vs 港大同學會小學 vs 英華小學? ...
go

(急問) 聖保羅書院小學 vs 港大同學會小學 vs 英華小學?   [複製鏈接]

(急問) 聖保羅書院小學 vs 港大同學會小學 vs 英華小學?

若地區及學費都不成問題,可以搬屋到學校附近、及經濟上能負擔得起....請問大家會揀邊間學校? 我的小朋友是男生,個性動靜皆宜,能收能放,樂於接受新事物。好似以上3間小學都適合......
請大家幫下我分析....唔知點揀呀?驚幫佢揀錯,好煩惱....
   2    0    0    0

回覆樓主:

我們是睇家庭有幾多支援,課後有冇校巴,測考功課量等等去再揀。
曾經有一樣的煩惱。
港同課程設計其實是最好我都最鐘意,上午上堂下午是單元課程,每個小朋友都精靈活潑,比較free, 但都多評估。
YW 同 SPB 都是傳統上課。
英華小學好多野玩,課外活動都多,谷校隊,家庭要比較多支援做接送,假期都要返學。
聖保羅學業同活動比較平衡,唔谷校隊,課後包校車接送,假期唔使返學練野。
我小朋友一心想讀男校,所以佢自己揀左。

jbbmom    發表於 24-1-31 09:00

回覆樓主:

男/男女校總有取捨吧?

如果地方,錢唔係問題,SPB>YW
如果想男女校就港同

意!

男校: SPB

男女校: 港同

其實港大同學會有乜好只係有一年出過兩個狀元之後校內校外運動都係普普通通。出過兩個狀元嘅學校大把啦跑馬地聖保祿都出過兩個la .

Nbranson 發表於 24-1-31 23:08
其實港大同學會有乜好只係有一年出過兩個狀元之後校內校外運動都係普普通通。出過兩個狀元嘅學校大把啦跑馬 ...

因為短時間內冒起成band 1a學校?
因為d人好buy小學校長?(但將會換人)

Nbranson 發表於 24-1-31 23:08
其實港大同學會有乜好只係有一年出過兩個狀元之後校內校外運動都係普普通通。出過兩個狀元嘅學校大把啦跑馬 ...

運動叻既DSE成績可能嚇你一跳。

回覆樓主:

樓主同仔仔面試過程後有無覺得邊間比較印象良好?

Sing13 發表於 24-1-31 23:40
運動叻既DSE成績可能嚇你一跳。
點運動叻?有冇何思培咁叻?港大同學會小學喺港島區競爭少都唔係最top嘅運動學校。上到中學大部分運動更加唔係division one添.... 足球籃球遊水都係division 2 division 3

Nbranson 發表於 24-2-1 00:05
點運動叻?有冇何思培咁叻?港大同學會小學喺港島區競爭少都唔係最top嘅運動學校。上到中學大部分運動更加 ...

上面講既運動叻既學校(唔是指樓主提到既兩間男校)是驚嚇既嚇,部分運動員(大約學校DSE學生1x%)連副學士資格都唔要,投身運動項目。

咁港同既賣點是DSE 5+過50%,又唔是體育。

Sing13 發表於 24-2-1 00:19
50% 5+ 其實係好唔可以叫做好。衰啲講句好似買馬咁你估買隻馬淨係睇佢過去十場跑第幾stats咩? 如果係咁電腦揀碼咪得囉。 讀中學嗰五六年個過程好重要好有趣。 作為男仔校外活動運動可以有得競爭攞獎帶畀自己個pride 自信其實幾緊要。 運動慈善校外活動對於入u尤其係名牌u比起你學術成績一啲都唔輸蝕。嗰個香港十幾歲蛙王讀港島區男校讀書唔叻但係遊水勁中五已經中大直入唔駛考dse la.... 唔好講到可以喺國際舞台競爭你就算學界遊水頭幾名美國一線大學好多都有獎學金畀你植入la ...  再講上年喇沙籃球隊個主力入港大牙醫好大程度運動畀好多分

雲妮兒 發表於 24-1-31 00:17

三間都好學校,一定唔會揀錯。

Nbranson 發表於 24-2-1 08:53
50% 5+ 其實係好唔可以叫做好。衰啲講句好似買馬咁你估買隻馬淨係睇佢過去十場跑第幾stats咩? 如果係咁電 ...

LSC 曾同學DSE 35-36分噃。單憑分數入Dental應該夠吧,當然,加埋港青代表會有少少優勢

ckcleung 發表於 24-2-1 11:37
LSC 曾同學DSE 35-36分噃。單憑分數入Dental應該夠吧,當然,加埋港青代表會有少少優勢 ...

加權未?師姐港大牙醫係48分

PTL_L 發表於 24-2-1 11:52
加權未?師姐港大牙醫係48分
港大牙科 Professor Mike Leung 親自講, 佢地 prefer 收成績好既運動員, 因為佢地認為運員性格適合做牙醫
所以用運動員身份入, 成績要求唔駛咁高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

yw for boy
hkuga for gal

50% 5+ 其實係好唔可以叫做好。衰啲講句好似買馬咁你估買隻馬淨係睇佢過去十場跑第幾stats咩? 如果係咁電 ...
我諗香港8-9成既學生, 都係要靠"成績"先入到大學, 課外活動成就只係配菜
5+ 達50% 係好定唔好呢? 自己做下資料搜集吧!

新晉學校主要缺點, 名氣唔夠, 到某D情況下係會輸蝕D (尤其如果考海外學校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

50% 5+ 港同及SPB上年達到,
其它運動強既男校未曾達到過。

中學運動拿獎只是剎那風光,DSE入到好既專業甚至決定將來條路。

學術體育雙修既vs專業運動員,唔是唔得,難啲囉。

可以同一時間註冊3間直資小學?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊