用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO Visa 如何安排假期及回港日子
go

[英國] BNO Visa 如何安排假期及回港日子 [複製鏈接]

女兒九月用BNO Visa 升大學, 聖誕及復活節也不敢回港, 暑假又差不多三個月,90 日, 應該如何處理及安排?

你哋會計離英90 日還是180 日? 請指教
   10    0    0    0

famila 發表於 24-1-29 10:23
女兒九月用BNO Visa 升大學, 聖誕及復活節也不敢回港, 暑假又差不多三個月,90 日, 應該如何處理及安排?

...

第一年最多可離開180日,之後五年共450日,所以除開五年就即係每年90日,要自己計好數,而每年係指任何12個月,並不是指1月至12月,要留意呢點。
如何安排就要睇自己家庭既意願,睇下邊個假期較重要,如果暑假重要,就每年只返一次,暑假返香港90日。

回覆樓主:

我以為第一至五年共450日添,原來由第二年先計
多謝亮燈兄指點

暑假宿舍也關門,那麼你們子女是否遲走早回英國便要另外租地方住,想借參考

感謝

famila 發表於 24-1-30 18:19
多謝亮燈兄指點

中學宿舍唔可以留低,如果未夾到上機日子,一係改機票,一係叫監護人安排honestly stay,但自己租酒店或bnb就要問清楚得唔得先,因為學校及監護人公司講明唔俾學生響冇成人陪同下入住酒店,就算到時滿晒18歲都未必准。但都聽過有監護人偷偷book Airbnb俾未成年高中生住,因為Airbnb鎖匙通常都係放響門口密碼key box,冇counter 做check in,又冇得入屋清潔所以未必有人發現。

8-)

亮燈 發表於 24-1-29 18:51
第一年最多可離開180日,之後五年共450日,所以除開五年就即係每年90日,要自己計好數,而每年係指任何12 ...

亮兄, 請問5年是否由留英起計算,假設21年已留英,2 3年先申請bno visa.
係咪可由21 年起計5年?

多謝亮燈兄指點

我都以為由第一至第五年計450 日

minmin 發表於 24-1-30 23:06
亮兄, 請問5年是否由留英起計算,假設21年已留英,2 3年先申請bno visa.
係咪可由21 年起計5年?

你21年係乜野visa留英?如果係student visa就唔計,而BNO VISA係由批果日開始計既五年。

多謝亮燈兄指點

其實最好再問下其他熟悉既人,睇下我講得啱唔啱,搵其他人再證實下好啲!我都驚講錯啊!

亮燈 發表於 24-1-30 23:21
你21年係乜野visa留英?如果係student visa就唔計,而BNO VISA係由批果日開始計既五年。
...
"BNO VISA係由批果日開始計既五年"---------------------Yes

我覺得英國冬天比較難捱,所以聖誕假返港一個月,暑假兩個月比較有益身心健康

亮燈 發表於 24-1-30 23:21
...

Thx

minmin 發表於 24-1-31 12:35
Thx

唔使客氣

famila 發表於 24-1-29 10:23

...

請問你用BNO visa升大學,有甚麼好處?佢夠18歲自己申請?學費是計international students or 本地人?

alpham0m 發表於 24-1-31 08:59
我覺得英國冬天比較難捱,所以聖誕假返港一個月,暑假兩個月比較有益身心健康
...

都係,謝謝分享

學校暑期應該要全搬走?還有一個月另外租地方住?

uns 發表於 24-1-31 21:01
請問你用BNO visa升大學,有甚麼好處?佢夠18歲自己申請?學費是計international students or 本地人?
...

我們用Bno visa 不是為升大學有好處,我個人是bno passport holder,所以子女夠18歲便可以獨立申請,是為日後有機留英生活作準備

famila 發表於 24-1-31 21:08
都係,謝謝分享

學校暑期應該要全搬走?還有一個月另外租地方住?

諗住提早同學校申請住宿舍,如果萬一學校冇房就airbnb 。

uns 發表於 24-1-31 21:01
...

好處系唔使等有CAS先可以申請VISA可以一次有5VISA。當然系計international 學費。

famila 發表於 24-1-31 21:14
我們用Bno visa 不是為升大學有好處,我個人是bno passport holder,所以子女夠18歲便可以獨立申請,是為日 ...

對,好選擇。

我之前都分享過我朋友孩子嘅case, 佢Year 3頭,申請BNO 5+1 visa, 好快批左,到6月畢業就即搵工,佢收到最少兩間醫院的聘請,9月正式在英工作。現在已經做左1年5個月。佢同學無申請BNO 5+1 visa,  在英唔容易搵工,幾個月後要回港。

我覺得現時真係好機會,既讀書又鋪路給孩子多一個出路。

亮燈 發表於 24-1-30 23:23
其實最好再問下其他熟悉既人,睇下我講得啱唔啱,搵其他人再證實下好啲!我都驚講錯啊!
...

就係搵吾到分享,所以在此問吓同路人/有經驗人士

唔該晒你

alpham0m 發表於 24-1-31 22:57
諗住提早同學校申請住宿舍,如果萬一學校冇房就airbnb 。

叫孩子問下先
謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊