用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文
發新帖回覆
go

中一中文 [複製鏈接]

我嗰女本身麻麻地中文,想補習,大型補習社還是私補好?。私補揾大學生夠唔夠
   1    0    0    0

siu-don-edu 發表於 24-1-26 07:17
我嗰女本身麻麻地中文,想補習,大型補習社還是私補好?。私補揾大學生夠唔夠
...

如果本身係麻麻地! 甘最好係私補 加 小/中 型補習。因為中文係浸返來的。

...

中文麻麻私補啦,針對性做閱讀理解/文言文及作文,中一仲有大把時間操練。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 siu-don-edu 的帖子

如果時間&經濟能力都ok,補習社&私補一齊嚟,補習社就 閱讀理解&文言文,作文就搵私補喇, 因為會貼心啲,亦可以針對個別學生嘅問題去教,我都係私補中作,效果唔錯

...

私補,補習社好多都係俾練習你做,自己去書店買或搵返學校舊卷做都得。私補老師幫你睇阿女扣分問題係邊,搵重點補。
我小朋友試過學數,一班4,5個,堂上做卷,差唔多落堂對卷,問老師問題,佢答:頭先已經講解過了,要趕住走。我問其他同學仔學左幾耐,係咪每堂教都識,佢地都話好多唔識,老師會俾答案,主要係父母要佢地上。
直頭浪費時間,金錢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊