用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC、QC喜歡收哪類型的學生?
樓主: 包包mami
go

SPCC、QC喜歡收哪類型的學生? [複製鏈接]

rsx 發表於 24-1-28 21:02
咁都要問

不如你直接講

lkwkenneth 發表於 24-1-28 16:53
如果是香港資優教育學院學員, 入QC 有冇著數?
背景: 一線小學, 非級十, 排約級20, 有奧數獎

身邊識得有QC offer嘅, 幾本上只收級頭三,或名小級前五內。

其實如果去到級頭嘅同學,好多都會係資優學院嘅學員,唔會有特別着數
除非你數學真係超級勁,
攞到好多大獎,
咁可能真係有啲機會
QC9月開學嘅時候,全級S1有一個奧數Test ,成績好嘅會揀出嚟特別培訓

三C一D必入

包包mami 發表於 24-1-25 23:43
SPCC同QC都有能力盡收全港成績最好、面試表現最佳嘅同學,有是旦一間offer 都一定係好叻嘅學生。
咁……其 ...

男女校這間, 附小昇上既活潑D, 外面考入既文靜D... 讀得好既男仔... 你可以睇下STRAIGHT TALK 有訪問男女狀元... 歷史脈絡, 呢間學校原為女校, 戰時開始男女共校, 戰後維持男女校... 唔難解釋學校活動傾向音樂文藝這些... 初中PE 會教/考交際舞, 女生會雀躍積極D, 男生會... 吓?! 學校位處半山, 地方所限... 體育方面, 除左羽兵游劍, 足藍排手都係辛苦經營 ...

QC 係傳統和尚寺, 對面係維園波地... 男生間既革命感情, 唔係出於BALL ROOM, 而係流血流汗於波地!

其實兩間收生都重成績, 如果你細路係活潑仔, 和尚寺可能岩玩些...

呀媽注重長線成績, 希望呀仔練就奇技, 將來華山論劍爭長短, 也可考慮入倚山古墓派, 跟美女們雙劍合壁, 或許練成玉女劍法, 數年後擊退群雄, 成為一方霸主

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊