用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC、QC喜歡收哪類型的學生?
go

SPCC、QC喜歡收哪類型的學生? [複製鏈接]

SPCC同QC都有能力盡收全港成績最好、面試表現最佳嘅同學,有是旦一間offer 都一定係好叻嘅學生。
咁……其實係咪有offer嘅同學多數都係有晒兩間嘅offers 呢?(唔計特異功能及scholarship )
定係兩間在收生方面各有唔同喜好呢?
   7    0    0    0

請問你英華有冇第二面見家長

回覆樓主:

我仔之前有幸有SPCC 及 QC offer, 我仔小學係級前列,RO 應該都係前,冇特異功能,雖然有玩樂器,但未去到特異可靠音樂入校嗰種。
同年,我識有另一小朋友同我仔一齊收到QC offer, 都係比較靜嘅學生,都係冇特異,數學都係叻,但又唔係攞好多奬嗰隻,兩個都係級前列。
至於SPCC,男學生大多都係比較靜嘅,當年同另一小朋友一齊收到SPCC offer 嘅學生,都係冇特異, 主要都係RO 夠前。
SPCC 同QC 似乎都係睇RO 多啲

包包mami    發表於 24-1-26 13:50

朋友仔2間都有offer,二線小學級一,無乜課外活動,只有樂器5級,但口齒伶俐,英文流利,對答轉數快

因為$,又未合資格申請津貼,所以揀QC

回覆 storymum 的帖子

storymum, 謝謝詳盡回覆,你仔仔好叻仔呀﹗今年兩校同一天面試(其實唔止今年),所以想了解多少少,睇下我仔啱邊間多啲(邊間機會大啲),以便作抉擇。由你的回覆嚟睇,兩校喜好似乎差唔多,咁就比較難搞

回覆 包包mami 的帖子

我地現階段連有冇得in 都未知,不過想早啲問定,唔使到時臨急抱佛腳嘛

回覆 LeeCC 的帖子

咁似乎面試表現都佔一定重要性喎,唔似有啲post話某啲看重成績的中學只睇RO,其他(如面試等)只係門面嘢啵

包包mami 發表於 24-1-26 14:08
回覆 LeeCC 的帖子

咁似乎面試表現都佔一定重要性喎,唔似有啲post話某啲看重成績的中學只睇RO,其他(如面 ...

一間學校幾百個學生,唔會全部倒模同一類型學生既

面試睇到一D成績表睇唔到既晒,一D學生凖備唔到既問題,點應對。中英會話能力,一開口就見真軍啦。同見工一樣,十五分鐘就起清你個底啦,我最讚成用Interview見學生。當然大部分級頭123都應該有番咁上下本事應對interview,小學都搵呢班人出去比賽,見慣大場面,定好多,所以收成績好/RO好都好合理。

感覺上都係睇RO,不過相信面試都重要。因有考得較前的,但最後無收。小朋友都係考得較前,有啲奬,但唔係特異嗰類。佢面試科學既題目雖然答錯,但相信表現都唔驚青,所以兩間都有offer

SPCC定QC收生要求高啲 (或者講難入啲)呢﹖

回覆 包包mami 的帖子

我個case應係spcc。男校始終少左一半女仔吧。

waymon 發表於 24-1-26 08:23
請問你英華有冇第二面見家長
想請教英華有second in? 謝謝

Leedsforever 發表於 24-1-26 18:48
想請教英華有second in? 謝謝

去年英華有second in,校長同家長和同學會面,見完第二日就有 offer。那位同學玩樂器,現時是樂團成員,成績幾好但不是級頭。

只有 first in 而有offer亦有,是 call waiting 的,相信是因為RO 處於前列位置

godfreychoi 發表於 24-1-26 19:01
去年英華有second in,校長同家長和同學會面,見完第二日就有 offer。那位同學玩樂器,現時是樂團成員,成 ...
我見英華面試日期只有一日,以為不用SECOND IN,咁我地無機了。

Leedsforever 發表於 24-1-26 19:12
我見英華面試日期只有一日,以為不用SECOND IN,咁我地無機了。

還有機會,等 call waiting

godfreychoi 發表於 24-1-26 19:14
還有機會,等 call waiting
今年是1月13日FIRST IN,按去年安排,大約幾時CALL SECOND IN?及幾時CALL WAITING呢?另外,是電話通知嗎?是不是平日見呢?唔該哂你

Leedsforever 發表於 24-1-26 19:12

我地去年沒有2nd in,但第一輪收到offer

Leedsforever 發表於 24-1-26 19:21
今年是1月13日FIRST IN,按去年安排,大約幾時CALL SECOND IN?及幾時CALL WAITING呢?另外,是電話通知嗎 ...

會唔會係特異功能先至second in
正常學術隊,不用second in,3月初通知

而且應該都有很多人不是靠特異,沒有2nd in而第一輪有offer的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊