用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教QC同埋spcc interview
樓主: FlyingMM
go

請教QC同埋spcc interview   [複製鏈接]

Nbranson 發表於 24-1-31 21:45
QC 我覺得係overrated.... 中一階段已經收晒香港九龍區男校全級頭幾名學生,淨係港島區,華仁聖保羅st joe  ...

請問羅便臣道係邊間?

貓頭鷹之家 發表於 24-2-1 17:24
身份與行為不符
阿爸阿媽無車牌, 公司又無中港車, 無計

kwai5 發表於 24-2-1 18:25
阿爸阿媽無車牌, 公司又無中港車, 無計

請司機唔貴

白眼人果個沒有教養,比人白眼果個冇所謂,是旦啦。

Nbranson 發表於 24-2-1 16:34
尊重spcc.... 我個姪女住屯門屋邨父母都係普通收入人士,spcc 見完真係會收,唔係好似旺角太子間男校咁睇下 ...

路過,旺角太子,你係咪講間直資男校呀?我覺得唔會喎,第一去登記處門口係要行既,車去唔到。第二我嗰日去只係搭小巴,收左。

成班old seafood nine up當秘cup  ,得啖笑

cloudcloudrobot 發表於 24-2-1 16:26
~450

SPCC見450人,俾100個offer,QC見200人俾50幾個offer,好似差唔多。如果時間衝突,真系好難取捨

回覆樓主:

我見到一位St xx舊生,不斷惡意批評別校,影響自己學校的校譽。

簡單啲來講 發表於 24-3-5 05:57
SPCC見450人,俾100個offer,QC見200人俾50幾個offer,好似差唔多。如果時間衝突,真系好難取捨
...

.

聽聞spcc
上年收14x 非原校生
今年移民潮舒緩,估計外校生會收返少啲
估12x 個位

第一輪OS/YT/FN 見咗大約1xx人
已收~5x人( 有部份只收到email冇喺校網公布)

GA輪將見3xx人
爭剩低6x-7x 個位
仲有部份頭輪已見的呢一輪會直接攞Offer,令實際剩餘學位更少
仲要有女仔一齊爭

所以估計
男仔如果去到GA先見SPCC
得到Offer機會率低過QC

猴子爸 發表於 24-2-1 12:54
这样看来,DBS学生经常打进决赛,还要A/B/C grade都劲,加埋西乐团,中乐团,歌咏队等等,DBS校长最忙! :w ...

DBS 校長自己都係Old boy , 當然會投入參與,同學生打氣。佢本身中樂和Choir 出身,好多時仲會帶隊出去比賽和表演呢

猴子爸 發表於 24-2-1 15:07
凡事都看比例啦。慈云山卜记都有人入医。。。不知是什么世纪的事。。。
...

1)醫生係沒有資格點護士做嘢嘅,因為後者不是前者條靚
2)DB 仔每年入醫嘅人唔會少得過QC, 係現職醫生體系入面,隨手叫個醫生埋嚟問吓佢出身,會係DB仔嘅機會遠遠大過QC仔

Greylay 發表於 24-3-5 10:30

1)醫生係沒有資格點護士做嘢嘅,因為後者不是前者條靚
1)醫生係沒有資格點護士做嘢嘅,因為後者不是前者條靚不用“点”字,但在权力和薪酬的高低这方面,大家应该没有什么异议吧。

2)DB 仔每年入醫嘅人唔會少得過QC, 係現職醫生體系入面,隨手叫個醫生埋嚟問吓佢出身,會係DB仔嘅機會遠遠大過QC仔
我也知道DB仔有很多人读医,但应该不是靠运动揾食那批。读医累计最多的,大概是SPCC,DGS,DBS, QC, LSC.

猴子爸 發表於 24-3-5 10:54
1)醫生係沒有資格點護士做嘢嘅,因為後者不是前者條靚不用“点”字,但在权力和薪酬的高低这方面,大家应 ...

所以我從不輕看DB, 佢哋其實各方面人材滙聚,佢哋都有幾個人係成績,sports and music 全部贏到開巷,通殺。佢哋父母真係叻,能培養出這般優秀兒子。
Btw, 當大部份學校仍在為DSE 打併時,佢哋已經在安排一系列跟外國名牌大學的交流活動俾學生,that’s why 人們儘管笑佢DSE唔點,旺角體院….etc, 但佢係國外的地位是不跌反升。
佢哋的動員力強是鐵一般事實。我諗如果我家乞兒仔失蹤,十居其九找唔番啊!

pink_lemonade 發表於 24-3-5 08:58
.

聽聞spcc
所以估計
得到Offer機會率低過QC“。

又不一定,因为QC的43个位,还包括音樂/運動人,但SPCC的60-70个位没有。
大家估下,要做人生抉择的男生,拣去见QC的 vs 拣去见SPCC的,那一批更强横?

Greylay 發表於 24-3-5 11:05

言下之意,DBS已经超越了凡夫俗子的境界,跟国际接轨,声誉日隆?其实DBS一向都是很特别的存在,或许它可以在DSE部分设立两条线,一个是general, 一个是运动. 运动线的,没必要公布学术成绩。General 的,相信数据会好看很多。

猴子爸 發表於 24-3-5 11:07
“所以估計
得到Offer機會率低過QC“。
例如一間地區一線小學第一第二都係男仔,2個都有奧數/ 音樂(有代表性的獎),第一的SPCC os隊 , 咁第二的男生就會落GA 隊,同時撞自行qc 的話,而家應該揀邊一間去面試呢?

假設自二係必入的話。

Zleep 發表於 24-3-5 11:50
例如一間地區一線小學第一第二都係男仔,2個都有奧數/ 音樂(有代表性的獎),第一的SPCC os隊 , 咁第二的 ...
首先我会看看自己小学的往绩,哪一间学校的入读数目高些。假设一样,我会选QC,因为想跟全港成绩最劲的男生比拼一下。SPCC - 有一些强劲但受制于学费的男生,是不会选的。

當年SPCC zoom面試我哋上午10半面試,下午兩點半又再面一部分,無記錯係咁情況,咁代表成績中中哋RO? 唔相信呢啲嘢。

Zleep 發表於 24-3-5 11:50
例如一間地區一線小學第一第二都係男仔,2個都有奧數/ 音樂(有代表性的獎),第一的SPCC os隊 , 咁第二的 ...

睇你哋學校往年有幾多入spcc,如果只得一個或冇,咁就去QC,如果有兩個甚至更多就去spcc面。OS條隊結果已出,可以問下級一呢個有冇offer。如果級一同級二特質獲獎等各方面相似,又是前者情況,可以去QC面

Greylay 發表於 24-3-5 11:05

想請問吓,你覺得係家長培養到呢啲咁叻嘅小朋友出嚟定係學校培養?

有網友post出嚟:
https://www.facebook.com/share/p/t73yQVNmKvdigRh7/?mibextid=WC7FNe

《刺針》報料人以教育界人士如教師和學生為主。今次有家長主動聯絡小編,看來冤情甚深。

乜太(化名)的兒子就讀九龍區某直資著名小學,以籃球公開賽成績優異著稱。「呢間學校好多波牛,好多都係文盲」。乜太形容,該小學很喜歡招收「特異功能」(即打波叻)的學生,然而體育活動大大影響了學業。

「訓練時間長到不成正比,早上要返去晨操,放學又要操,放假再返大陸或入camp操,再搵私人球會操。」

「個仆街教練恐嚇啲仔,病都要返去練波,否則無得入直屬中學。」

「所有無聊活動都要出席,包括慶功會,佢唔理班細路第二日要返學或考試測驗,總之就要出席,仲要留到夜晚十點半。」

「要有業績嘛,咪推班細路去死囉,一個細路只有少少利用價值就會洗到佢盡。」

乜太說,自己其實好擔心。「我朋友個仔,佢學校要佢游水、籃球、排球、田徑都要參加,因為學校唔夠人,個細路點頂得順?仲要讀書喎!」乜太擔心,這有可能導致學生自殺。

乜太的氣餒,還在於學校的教學不符期望。以中文科為例,一方面要學很深的內容,例如小一要寫詩、學象形文字,另一方面,教一課書,學生只需認識其中6至8個生字,不用讀出聲,亦不懂作句。

「作文係叫學生返屋企作,作好就返學校抄。」

小編問:「咁作咗啲乜嘢出嚟?」乜太說:「你應該問補習老師和父母作啲乜出來。」

雖然如此,但由於係名校,求位者眾,尤其是大陸人,只需要一筆可觀捐款便可免面試直入。乜太說:「善心人慷慨捐款予辦學團體,福澤其子,獲名校學位。」

結果,學校招收了很多六年級仍要阿媽餵飯的細路,乜太說。

當然有幾他可能性,但只係考慮到一間,亦有時家長偏激,但無風不起浪!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊