用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教QC同埋spcc interview
樓主: FlyingMM
go

請教QC同埋spcc interview   [複製鏈接]

kwai5 發表於 24-2-1 09:00
係到踩QC, 等睇你以一敵百
但係我撐你呀
QC 係好學校出好多政府官員同醫生。不過作男校全人教育就爭咗啲.... 除咗讀書運動校外活動音樂辯論奧數... 呢啲都緊要架。計埋呢啲又真係唔係咁神啫。都係嗰句讀書中學嗰六年唔係淨係考試讀書嘅。DGS 點解咁神?除咗讀書叻.,學校入面乜嘢人都有,煮飯叻上電視參加烹飪比賽冠軍又有,鍾意做大戲做粵劇花旦又有,佢哋對韓國舞蹈女團跳舞勁過collar兩班.... 佢哋運動音樂成日第一第二都費事講。神校就係百花齊放唔係淨係讀書。

自行時期先咁講,好影響軍心

我想前輩分析下津校有邊d 會比QC 好讀? (又玩得玩讀得,又唔會學壞?)不計地區限制

如果冇,咁即係全部直資都>官津嗎?

Nbranson 發表於 24-1-31 13:35
入得qc要有準備中一二再轉校,過去五六年年都有幾個qc讀完一兩年就轉咗去羅便臣道返學 ...
羅便臣道 - 你提左这条街,是指哪一间学校?

唔好意思寫錯應該係麥當勞度得個一間男女校la....

點解我覺得qc唔注重運動同校外活動?如果有留意學界運動,就會知絕大部分運動佢哋都係division 2 division 3,佢哋啲對手都唔係香港一線男校,好多時到比賽前一兩個禮拜都會退賽唔參加,我聽講係佢哋唔夠人數玩。咁大間男校參加排球籃球比賽唔夠人真係講唔過去。

Nbranson 發表於 24-2-1 09:55

點解我覺得qc唔注重運動同校外活動?如果有留意學界運動 ...
"入得qc要有準備中一二再轉校,過去五六年年都有幾個qc讀完一兩年就轉咗去羅便臣道返學"

本来我以为你话每年QC都有几个读得不好,所以要转去羅便臣道高主教。。。

Nbranson 發表於 24-1-31 21:45
QC 我覺得係overrated.... 中一階段已經收晒香港九龍區男校全級頭幾名學生,淨係港島區,華仁聖保羅st joe  ...

言之有理

點解我覺得qc唔注重運動同校外活動?如果有留意學界運動 ...
每间学校都有自己的定位,在定位里做得出色,已经是很棒的事。QC是sell学术,良好校风,接地气。喜欢这些因素的家长,会觉得DBS差很多皮。
至于运动D1,更加是空中楼阁,DBS是哪些学生可以参加D1正选的?反而在一般学校,读书人又玩运动的,其实参加D2校际比赛,才真的是balanced school life吧。
此外,QC只是稍微比其他男校的DSE成绩好一点?不是吧。。。

Ha ? 男仔玩運動點會想打d2? 個個都想打精英賽㗎噃.... 上年精英賽籃球喇沙個主力今年咪入咗港大牙科囉,你問佢想唔想打d2?

QC 讀書一定係勁冇疑問,數學dse拋離第二名,但係同一線學校比佢同d一gs spcc都爭半班,望後面同其他一線學校佢又係高半版啫。topick 前兩日比較香港中學入大學嘅統計雖然唔係好全面但係都睇到分別,kings 入uni 同入三大係 80%54%...QC 就係 84%63%... QC 入到醫科一定係多過kings... 咁其實一年多kings幾個學生入到三大係咪真係勁好多呢

QC被迫只能開4班. 人哋又開幾多班呀? 好多多人運動係吾夠人架啦!

猴子爸 發表於 24-2-1 10:32
"入得qc要有準備中一二再轉校,過去五六年年都有幾個qc讀完一兩年就轉咗去羅便臣道返學"

本来我以为你话 ...

我只知道我哋果级级頭果班人 由中一到依家都冇人走播。

Zleep 發表於 24-2-1 09:38
自行時期先咁講,好影響軍心

我想前輩分析下津校有邊d 會比QC 好讀? (又玩得玩讀得,又唔會學 ...
我嘅愚見係... 直資一定好過官津係一個誤會... 其實一間學校點解要轉直資?一係嗰間學校不嬲都係一線想要多啲自由去揀學生同管理,一係就嗰間學校走緊下坡,希望用直資個招牌new mgmt嚟扭轉劣勢。你睇下現存嘅直資學校,spcc dgs DBS... 呢啲不嬲過去幾十一百年都係頂尖。反而你見啲轉直資十幾年喺西半山深水埗嘅學校,轉左喺成績學術校外活動又冇乜大分別進步。 你又睇下過去十年嘗試轉直資比教育局band咗嘅嗰間灣仔男校,你就知點解學校要轉直資啦。佢都係想釜底抽薪。
咁樣講一定辣著火頭,不過before and after,老實講真係唔見轉咗直資有乜嘢進步?只係好似架車換咗四條大兩吋嘅link靚啲,架車冇快到仲嘥油咗。

Nbranson 發表於 24-2-1 12:11
我嘅愚見係... 直資一定好過官津係一個誤會... 其實一間學校點解要轉直資?一係嗰間學校不嬲都係一線想要多 ...
我不同意。YWC小学和中学转直资后,现在开始是收成期。
SPC已经明显地上去B1A。
港同更是新进B1A之首。
4大女直,已经全部超过其他官津女校(可能除了MCS)。
如果不做直资,SPCC和DBS根本不能有IB。 如果没有IB,SPCC还好,DBS就瓜得。

間深水埗學校轉咗直資之後成績真係好咗?你睇下佢啲dse成績其實冇乜分別。佢同嗰幾間喇沙會男校資助學校都仲有距離(以我所知班舊生好想學校轉直至但係brother一錘定音唔畀)。如果咁大分別點解唔爬喇沙st joe頭?無可否認過校長做marketing係叻。

其實如果話人哋拎唔到D1就等於冇運動,就等於話DSE拎唔到4或以上就等於冇去考試,本身邏輯上出現問題!

有人輸你先有得贏㗎

Nbranson 發表於 24-2-1 12:25
間深水埗學校轉咗直資之後成績真係好咗?你睇下佢啲dse成績其實冇乜分別。佢同嗰幾間喇沙會男校資助學校都 ...

直資如果只得DSE,優勢不大。
每間學校都有佢自己定位。

回覆 rsx 的帖子

一個中學嘅成長過程,除咗考試好應該有音樂包括管樂弦樂合唱團,校外比賽包括中英辯論steam奧數..., 聯校活動,制服團體,作為男校運動更加有趣,QC 乒乓波羽毛球ok,佢哋當然有運動啦。但係作為一間所謂神校,喺上面列出嚟嘅嘢佢哋好多都係隱形,我只係覺得官校真係唔太注重學術以外嘅成長。以我所知就算入到校際比賽決賽校長都未必會去睇。

Nbranson 發表於 24-2-1 12:39
回覆 rsx 的帖子

一個中學嘅成長過程,除咗考試好應該有音樂包括管樂弦樂合唱團,校外比賽包括中英辯論ste ...
DBS LSC SJC这些学校的校长,有什么比赛的总决赛是会去看的?不是challenge你,我是真的想知道。

貓頭鷹之家 發表於 24-2-1 12:31

直資如果只得DSE,優勢不大。
而家好似係dse 成個學制優勢都不大。
讀官津好似小條出路咁,但IB 又不是個個小朋友都適合讀,權宜之計就係搵有iAL的直資讀。

以男校計,yw 剛開始iAL ,成績難推測。而spc 得25-30人揀得iAL,揀唔到只能讀dse

咁以機會率計,有spc offer 的會不會放棄LS / QC ? 假設全部都有offer 黎計。

Zleep 發表於 24-2-1 12:44
而家好似係dse 成個學制優勢都不大。
讀官津好似小條出路咁,但IB 又不是個個小朋友都適合讀,權宜之計就係 ...

如果住港島,我會選SPC 。

猴子爸 發表於 24-2-1 12:43
DBS LSC SJC这些学校的校长,有什么比赛的总决赛是会去看的?不是challenge你,我是真的想知道。 ...
Haha 真係可以話畀你聽,足球籃球排球游水...入到決賽校長同前校長(校監都會去打氣)都會去睇。贏輸啲校長都會畀錢獎金畀啲學生食餐好。你諗下仲要係a b c grade佢地都會出席。 呢啲亦都係一種教育,所以點解呢啲學校嘅舊生不咗葉都會無上返學校帶隊做義工教波。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊