用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教QC同埋spcc interview
樓主: FlyingMM
go

請教QC同埋spcc interview   [複製鏈接]

waymon 發表於 24-1-26 08:48
請問你仔女級幾?

英小級2

回覆樓主:

SPCC上年冇按RO來安排時間,下午面試也有排名很靠前的,上午面試也有排名相對沒那麽靠前。如果SPCC在前面試會好點,可以提前到,提前面,面完可以即刻閃。

簡單啲來講 發表於 24-1-26 08:59
SPCC上年冇按RO來安排時間,下午面試也有排名很靠前的,上午面試也有排名相對沒那麽靠前。如果SPCC在前面試 ...
舊年排隊時我𥄫到佢個list 好像是跟姓名英文字母排

cloudcloudrobot 發表於 24-1-25 17:50
今年都仲係七萬二千四.....
除了學費,還有出國交流團。

cloudcloudrobot    發表於 24-1-26 14:36

UniKitty 發表於 24-1-26 14:28
除了學費,還有出國交流團。

出國交流團邊間都有啊!

舊年兩間都安排好好,等得唔耐,其中spcc個expected finished time係非常精準

回覆 包包mami 的帖子

有幸兩間都有offer

上年SPCC 下午4:00 才面試都有offer

入得qc要有準備中一二再轉校,過去五六年年都有幾個qc讀完一兩年就轉咗去羅便臣道返學

Nbranson 發表於 24-1-31 13:35
入得qc要有準備中一二再轉校,過去五六年年都有幾個qc讀完一兩年就轉咗去羅便臣道返學 ...

點解嘅?

QC 我覺得係overrated.... 中一階段已經收晒香港九龍區男校全級頭幾名學生,淨係港島區,華仁聖保羅st joe 軒尼詩... 全級頭五名大部分都入曬去。 應該問下點解咁多好血統嘅新馬,但係讀完六年入大學成績係好過其他一線男校但係點計只係好少少?呢間學校已經唔注重運動同校外比賽辯論比賽... 老實講佢個地點有全香港最好嘅運動配套,作為男校真係削咗少少。 始終官立學校個管理係比較老牌,以我所知就算校隊入到決賽校長都未必會去打氣(隔離BPS都係).... 咁嘅氛圍... 有啲小學係活潑醒目仔讀兩年都頂唔順會去咗聖保羅男女。過去幾年每年都幾個兩年就上羅便臣道... 始終讀中學運動辯論聯校活動對於學生尤其男仔係好重要

Nbranson 發表於 24-1-31 21:45
QC 我覺得係overrated.... 中一階段已經收晒香港九龍區男校全級頭幾名學生,淨係港島區,華仁聖保羅st joe  ...

人哋大部分學生都係band one中至尾,甚至band two(聽說聯繫有機),增值率都好高喎!co-ed有曬資源優勢揀頂級學生,好難直接比較吧!

回覆 rsx 的帖子

qc聯繫小學得嗰兩間都係band one小學最top嗰十零廿個學生。其餘收嗰啲我淨係知華仁聖彼得聖若瑟小學考全級頭五名都入曬去。過去幾年讀咗一兩年都轉走。你見到間學校音樂運動辯論奧數等等都唔係好熱衷... 讀中學六年唔係淨係為咗考試中間個過程都好緊要。

有些小疑問: 點解華仁聖彼得聖若瑟小學考全級頭五名升中時都入唔到spcc ,反而要係qc 讀1、2年先跳去?

如果係qc 讀得好,真係有必要仲要跳去spcc 嗎?

QC 我覺得係overrated.... 中一階段已經收晒香港九龍區男校全級頭幾名學生,淨係港島區,華仁聖保羅st joe  ...

最後講既女仔更需要。

你唔入去又點會知道官校係點樣run lei...... 聖若瑟華仁啲男仔出名頑皮醒目鍾意玩,入到去運動大部分都係division 2 division 3,辯論奧數都冇心去競爭,音樂合唱團更加冇聽過。除非個學生跌埋心機淨係六年考dse空餘時間都係讀書就好啱。想發展一啲其他特異功能或者興趣就爭啲。spcc對於男仔嚟講運動都唔係特別好但係學校都會盡方法為同學訓練同比賽,音樂辯論stem都好勁。如果講學業成績spcc dgs 呢兩隻鐵膽一早已經甩開qc啦

Nbranson 發表於 24-1-31 23:05
回覆 rsx 的帖子

qc聯繫小學得嗰兩間都係band one小學最top嗰十零廿個學生。其餘收嗰啲我淨係知華仁聖彼得 ...

兩間聯繫小學都系抽獎入QC,唔係排名入哦,只要band1就可以抽獎。

簡單啲來講 發表於 24-2-1 01:14
兩間聯繫小學都系抽獎入QC,唔係排名入哦,只要band1就可以抽獎。

如果佢講係自行,都只係小部份,兩軒5X個入QC,99%都係抽入架啦!

官校同直資比,先天失優勢!

另外有很多中產如果兩間都收都係偏向直資,又輸一round!

賽果正常

係到踩QC, 等睇你以一敵百
但係我撐你呀

花生mode on

rsx 發表於 24-2-1 08:48
如果佢講係自行,都只係小部份,兩軒5X個入QC,99%都係抽入架啦!

官校同直資比,先天失優勢!
官校唔清楚,但係一啲好耐歷史嘅樽校佢哋資源一啲都唔輸蝕直資學校, 你睇下啲新落成津校嘅校舍,上年參觀過跑馬地一女校,間間房都有100吋大螢幕好好嘅connectivity同音響,乜鬼vr ar都有。你講錢多你邊度夠香港政府同埋啲有錢校友咁多錢,知道中半山嗰間津貼男校,一個前足總主席校友年年都百幾萬百幾萬咁畀學校去支持體育活動。上年足球隊籃球隊仲去咗大阪遊學比賽,佢畀錢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊