用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女讀得唔開心
發新帖回覆
go

[英國] 仔女讀得唔開心 [複製鏈接]

請問有冇人試過仔女喺英國中學讀得唔開心, 家長直接 send email 比學校相關嘅老師反影呢?喺香港一般家長都會咁做, 老師都會跟進. 但英國嘅學校同老師又會接受咁做嗎?
好苦惱..... 請賜教!
   0    0    0    0

Fantony 發表於 24-1-25 15:46
請問有冇人試過仔女喺英國中學讀得唔開心, 家長直接 send email 比學校相關嘅老師反影呢?喺香港一般家長都 ...

當然可以,或者約個時間打個電話,讀咗幾耐?

回覆 sleung2020 的帖子

九月入學但以我理解, 佢哋都要求學生自己表達, 自己爭取. 家長出聲又怕影響佢....
港孩又唔自己爭取但又好唔開心, 做阿媽嘅又想放手, 但又心痛..... 真係好矛盾....

小朋友有冇講點解唔開心?

小朋友是什麼Year?  要睇吓小朋友係什麼事令佢唔開心,而可以問相關的老師幫助。

Fantony 發表於 24-1-25 16:42

九月入學但以我理解, 佢哋都要求學生自己表達, 自己爭取. 家長出聲又怕影響佢.... ...
送小朋友去英國讀書嘅初心係咩?自立/成熟?見你話係「港孩」咁呢啲係必經之「苦」...
除非係影響心理健康,否則家長真係要學識放手...

如果精神狀態有問題,理論上學校都會揾你傾...

Fantony 發表於 24-1-25 16:42

九月入學但以我理解, 佢哋都要求學生自己表達, 自己爭取. 家長出聲又怕影響佢.... ...

請放心去傾,啲本地家長週末接送仔女,成日都同舍監傾,有小朋友一開始唔開心到要weekday返屋企,過一排又冇事

有無聯絡監護人及舍監傾下?

回覆樓主:

可以直接同houseparent 傾傾呀

可以鼓勵孩子和housemaster/housemistress/tutors 傾,我記得入學時HMM 講,佢哋咁多年見咁多學生,很多學生問題已見過,有經驗,有任何問題大可找他傾。
阿女真係開心唔開心都得閒揾佢傾,而我亦試過長假後寄 email, 講吓阿女可能有情緒,HMM 會留意,再覆我。
一般寄宿學校 HMM tutors 很有愛心,年長那班似家長,年輕那班似大哥哥大姐姐,有問題,大可放心找他們。

多謝各位!  希望事情好快可以解決啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊