用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校?
go

[小學] 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校? [複製鏈接]

讀緊IB Kindergarten, 因小朋友是細B,加上語言(中英文,但英文較弱一點)及社交發展遲緩,但學術強,黎緊4幾人仔要升Yr 1, 專家認為小朋友係叻但唔適合讀IB,課程廣泛唔夠academic,而且需要社交和溝通能力,正中佢弱點,提議轉出去其他有支援、實質教到學術、小班有愛心的學校,打好個底,等佢大幾年再決定路向。
其實自己都覺得IB唔啱佢,在學校迷惘又唔多講野(同miss講野但唔同同學講野),而家唔知邊條路好︰
1. 轉去本地學校可接受多2年OPRS trainning(而家就排到但未排到),再升本地小學,但感覺本地學校老師冇國際咁包容,又怕壓力大唔知啱唔啱佢,同埋本地小學唔知有冇Learning support,而且脫離左英文語境怕佢高小入唔返IS.

2. 轉去2線又有支援的非IB IS,細班D,但係由一線去2線真係好唔甘心,又唔知英文語境佢會否繼續唔適應,之後又唔知入唔入得返1線IS。

3. 同學校講比佢遲一年先入Yr 1,呢一年狂參加trainning,希望佢下年適應到小學,多一年OPRS再加小學有support,但一年的intensive trainning能否幫佢由唔講野變到講野,返學唔stressed又去返同齡進度係咪有點理想化?(更新︰遲一年讀已被否決定)

0    0    0    0

不如一邊同學校要求遲一年先上Y1,同步今年報名考啲非IB IS,有兩手選擇,再睇小朋友今年發展追返幾多再考慮。

我想問問,你話專家認為小朋友唔適合IB,專家係咩人?我小朋友都面對類似問題,但佢係大B(英文強,學術弱),所以依家就要決定升學path,想知係咪有專家可以做評估俾意見。謝謝!

唔甘心由1線學校轉去2線學校?…. 我覺得學校冇話1線2線,只有適唔適合小朋友。我曾經都打算幫小朋友轉去間出名大校,臨開學前決定放棄,因為細想下確實覺得小朋友在原有嘅細間唔出名學校讀得好開心好適應,轉新學校對佢黎講未必見得係好事。
如果你確信小朋友唔適合IB,更應該盡早幫佢轉校

chichi730 發表於 24-1-25 01:16
讀緊IB Kindergarten, 因小朋友是細B,加上語言(中英文,但英文較弱一點)及社交發展遲緩,但學術強,黎緊4 ...
其實香港非 IB 嘅 IS 又有 learning support 真係好小選擇,同埋要考慮遲緩有幾多?本身讀緊嗰間學校有冇建議你申請 learning support?我認同樓上,最好有兩手準備。四歲幾升小一,係咪 ESF? 如果係入到 ESF learning support 聽人哋講佢哋嘅learning support做得非常之好

回覆 zm151109 的帖子

你小朋友同我小朋友相反喎
教育心理學家,好專業

但今年9月開學而家先報會否太遲?唔知有冇位

回覆 hilary_tang 的帖子

係,但學校的learning support始終唔及幼稚園有OPRS(OPRS有言語治療師,學校learning support係EA同埋sen teacher? 我唔肯定)
另一方面,有個升學專家都同我講,IB既learning approach唔適合我個仔,learning support只係配菜,個主菜都唔適合,不如擇主菜適合既,去到高小先再考慮方向。我真係1516

回覆 mehaha 的帖子

請問你小朋友是IS細校?可講邊間嗎?

純個人感覺,可能不代表事實全部
我小朋友初小係British curriculum,人地口中嘅細校
高小轉咗ESF(IB)
British curriculum比IB重學術,教材有系統不過就欠靈活性和創意,有功課帶返屋企做等你打好個底,重視補底多於拔尖
IBPYP成個課程較重視幫學生建立soft skills,學術明顯不是重點,只會培養基本能力。課程無邊際,重學生自主創作,同學之間程度可有一定差異。
另外你可考慮比小朋友做返大B,我識兩個小朋友由細B變大B(IS轉IS)之後學習都有進步。
ESF小學其實同其他IS無大分別,佢勁嘅係中學,但好多人都為咗一條龍而入佢小學。

回覆 mandy_ng207 的帖子

可PM嗎?

chichi730 發表於 24-1-25 13:06
回覆 zm151109 的帖子

你小朋友同我小朋友相反喎

Sorry 我講得唔清楚,我小朋友都係細個被評為發展遲緩,但經訓練後,已經catch up 到同齡。只係我小朋友嘅發展方向同你小朋友相反,英文叻啲,所以我先決定行IS 路。

但IS 中揀 IB 定非IB,我都struggle 緊。

如果你本身間學校可以defer 一年2025先升Y1,咁你可以今年年尾先報非IB 學校。有好幾間都係年尾先收細B報名,如果本身間學校真係可以defer,咁多一年睇清楚小朋友發展方向,可以差好遠。

If your current school allows him to become Y1, that means in their eyes, he have the capacity to manage Y1 work. If school is not requesting you to defer. I wouldn't defer.

It may be useful to get rid of tier 1 vs tier 2 mentality. What is Tier 1 to you may be rock bottom to others. Find a school that the child is thriving and a school that aligns with your values, so you will have a happy kid, happy parents and happy life.

It is hard to say whether "IB" is good or not in general, as IB is a framework (esp in PYP years), and every school who runs PYP does it so differently. Some are great, while others are not. Personally, I think a lot boils down to management level. Its wise to find a school with strong management team and good quality teachers, who do not settle for what is easy but settle what is best for the children and school.

Right now, it sound like you do not like your current school. By staying, your dislike of it will just grow. A change in environment may do wonders.

回覆 Hoola 的帖子

可以講一講每所學校行PYP有什麼不同嗎?那如果是這樣,並非PYP不適合我個仔,而是教學模式。因為我並不熟悉,只想找間learning support做得好,小班、指示清析晰教學實在的學校,我都唔知邊間啱。
而家讀緊嗰間我好鍾意,耐何太冇框架、太唔清晰的教學模式並不適合佢......

讀緊IB Kindergarten, 因小朋友是細B,加上語言(中英文,但英文較弱一點)及社交發展遲緩,但學術強,黎緊4 ...
剛想回應你個post,見你有PM過我,你可以再PM 我傾呀。
不過我想問你睇o既專家,對IB 了解有幾深? 佢點解覺得IB 唔適合你小朋友? 你對你地學校執行IBPYP上 有幾多了解? 點解覺得 IB 唔適合你小朋友?

小朋友同老師講嘢唔同小朋友講嘢,係咩原因? 你小朋友而家需要邊方面support 同幾大程度support?

我唔覺得轉去local 會幫到delay小朋友,始終IS比較holistic, 著重個人發展。

- 贊成去小班教學的IS, 搵間一線又小班的?或者由IB轉英式?

我之前小朋友由兩三歲開始,返Watchdog學習了兩年,好滿意。各方便都有評估報告,證明能力是否age appropriate, above or below.

如果有言語遲緩(會影響社交),做左評估再決定係咪太落後,真有需要轉校。如果只係差6-9個月,我覺得好快追得返。唔作任何改變都可以。

至於學制,就睇你個人有冇太大preference. 真係各有各好。但local school support 都唔會好多。

如果class size 是concern ,我會考慮細班d的IS. 純粹考慮細班易熟絡及溝通。

回覆 melobi12 的帖子

佢係讀緊嗰間K既教育心理學家,所以應該好熟。其實我都覺得呢類咁鬆散既教學模式唔啱佢,因為讀左2年都見佢D相好迷茫,永遠排隊排最後,冇其他小朋友興奮的表情,治療師見到佢覺得佢好stressful. 因為Miss會主動同佢講野關心佢,同埋可能小朋友會unstable d,d回應令佢唔敢同佢地講野。

回覆 amuroo 的帖子

你係返watchdog EETC? 同一時間有冇讀其他K?
其實上年用中文做過assessment話佢幾個月遲緩,但年尾學校心理學家的assessment就話成年幾遲緩,可能因為用英文做,又或者在學校做,我都唔知邊個準。

師生比例高的IS而又有learning support我真係諗唔到邊間,定抑或唔要learning support?

回覆 Leira 的帖子

我都有諗過,但揾唔到一間又英制又師生比例高又有Learning support又唔係天價學費...

見你話係駐校心理學家嘅建議,咁我諗都可信(因為出面質素真係好參差)。咁個佢 有咩solid啲嘅建議俾你?就係轉校轉學制?

除左British curriculum同IB,仲有啲學校係用IPC,我覺得少少介乎兩者之間。IPC 會將唔同學科扣埋一齊上堂跟同一個theme上堂,都好多互動,但如英文、數學又會獨立成科,好多學校會跟返British curriculum 嚟教,咁又會有返assessment同功課呢啲嘢規範返,可能都係你想要嘅嘢。

不過一涉及extra learning support,點都會貴啲。Anfield 你有冇睇過?未必要去元朗嗰間,可能大圍嗰間mainstream 加learning support都可以?

當年我揾selective mutism資料時,都有家長同我講 Shrewsbury support 好好。

有啲學校如ESF,似乎小學做得好好(mild 嘅special needs/learning support),老師好細心用好多方法幫啲小朋友,但ESF 幼稚園普遍評價都比較低,我識好幾個朋友都係用「捱埋佢」嚟形容。唔知你學校情況係點,但我諗你都可以了解下小學部同幼稚園部會唔會有啲support/教學質素上嘅分別先。有時未必係教學方法「鬆散」嘅問題,係老師有冇好好咁guide住佢學習。free play 唔表老師可以坐埋一邊做自己嘢放任小朋友自己玩,都要俾適當guidance…

細校嘅特點係,嚟嚟去去都係嗰班小朋友,慢熱小朋友辛苦識左啲好朋友,唔會因為升班就被迫分開晒。但又不過如果一級得一班,永遠都係嗰班人,又難啲迫自己小朋友跳出comfort zone去識其他人,所以都係好矛盾。我小朋友都係慢熱型,佢哋一級有兩班,我覺得都幾好,因為每年升班啲同學嘅組合會有啲變化,但又變化得來又唔會話要從頭嚟過識朋友。

不過細校人少,資源正路都一定會少過大校,除非家長額外俾多啲資源學校(學費~)。

正如師生比例要高,即係學生少啲,自不然學費都要提高啲先俾到相應output你。

而家嘅psychologist 或者其他校外睇緊嘅therapist有冇啲明確啲嘅選擇俾你?始終佢地對你小朋友了解多啲,我哋連你小朋友要啲咩support都唔知,好難俾啲好solid嘅建議你。

如果硬係要數啲學校名,除左以上講嗰啲,仲有HKIS都有好好嘅駐校psychologist,the harbour school都似乎做得好出色。

如果搵learning support可以考慮埋HKA(Hong Kong Academy),在西貢,係IB school。但我覺得你小朋友轉做大B可能會克服到緊張欠自信嘅問題,其實唔少學校都跟英國cut-off俾9月之後出世嘅做大B,我啲朋友都覺得做咗大B之後學習有進步。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊