用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習的方向
樓主: stillgood20
go

學習的方向 [複製鏈接]

天外之人 發表於 24-2-23 11:17
人生平等是講出世後那階段,你講得冇錯,教育其中一個功能係幫社會分流,但應該要係孩子自然去分流,唔係刻意去 ...
本質已經唔同,出世後又點會平等呢?有人考試前一晚求其揭下本書就100分,有人閉關通頂幾個禮拜都係僅僅合格,點會公平呢?有人讀書唔叻,但係音樂畫畫手到拿來,點公平呢?麻木追求或者幻想世界係公平嘅,我認為係不切實際。
冇制度係完美嘅,但係基本上冇咩問題,問題出係家長身上。就係因為覺得「應該」係公平嘅,所以唔接受分流,係都要小朋友入佢哋認為更「高尚」嘅層級不可。

天外之人 發表於 24-2-23 11:18
正正因為各有不同的教子女方式,所以有這些所謂EK教育論壇,看看吸納有關問題修正或改善父母自己不足,當然做 ...
既然做父母不需要守則,又冇標準。那來甚麽不足?有甚麼要改善?除非要和別人比較。教育子女亦然、不一定要跟主流,做吓怪獸家長都得啩。

beastiebistro 發表於 24-2-23 00:27
覺得人人生而平等呢個前切已經係錯。如果人人生而平等,又點會各展所長?只會人人一樣。正因為人人生而能力 ...
萬般皆是命,半點不由人。一切都是看造化之功。

流浪地球 發表於 24-2-23 22:43
萬般皆是命,半點不由人。一切都是看造化之功。
萬般皆是命我同意,半點不由人就未必苟同。我唔係覺得人定勝天,反而係覺得人天生就有能力嘅差異同「天花板」,但係如果後天唔努力,連自身嘅天花板都去唔到。即係例如高錕天生有能力研究物理,但係張家朗就天生打劍擊。無論高錕點努力都唔會成為劍擊手,反之亦然。不過如果兩個都冇喺自己範疇努力,佢哋連喺自己嘅領域都唔會去到而家嘅成就。

beastiebistro 發表於 24-2-23 23:08
萬般皆是命我同意,半點不由人就未必苟同。我唔係覺得人定勝天,反而係覺得人天生就有能力嘅差異同「天花板 ...
你舉出的兩個例子不就是大家所說嘅天賦囉。嘅然係天賦予嘅,那麽又何須要後天努力呢。佢哋兩位嘅所謂成就,都是機會同別人給他們送上而宜。如果沒有世界花劍比賽項目,誰人會識得張家朗。光纖本身就存在,高錕不過湊巧發現而已,我記得創世紀入面神說,我要光,於是世上就有了光。沒有機遇,話之你後天如何努力,都是枉然。

流浪地球 發表於 24-2-24 00:19
你舉出的兩個例子不就是大家所說嘅天賦囉。嘅然係天賦予嘅,那麽又何須要後天努力呢。佢哋兩位嘅所謂成就, ...

我唔同意。我認為當然係有天賦,不過如果後天冇努力,就唔會達到天所賦予嘅高度。但係只有後天努力而沒有天賦,就算幾執著都唔會去到「想」有嘅高度。所以我認為有人,甚至大部份人都冇呢啲天賦嘅能力,只係家長妄想人人平等,只要努力「必然」可以成為人上人。如果可以接受有人天生能力係揸巴士,努力可以成為一個出色的巴士司機,就唔會有咁多不公平嘅埋怨,或者努力完都達唔到期望嘅憤慨。

beastiebistro 發表於 24-2-24 00:29
我唔同意。我認為當然係有天賦,不過如果後天冇努力,就唔會達到天所賦予嘅高度。但係只有後天努力而沒有 ...

十分同意.

天賦

培育

方向

平台

但是. 一切都順利?
豈不是天意?

謀事在人
成事在天

一一一

每個人都有自己道理.

把道理.能夠做出來.做到目標.做到事實.

那才是真理!

stillgood20 發表於 24-2-24 14:48
十分同意.

天賦

其實我只係唔同意人係平等呢個理念。我認為冇人係平等嘅,無論基因/天賦能力/甚至後天環境都冇一樣嘢係平等嘅。
要夾硬話人人平等,夾硬將有能力嘅人拉低,冇能力嘅人捧高,人為做出平等先係最唔平等嘅做法。於我嚟講一個醫生唔比一個巴士司機高尚,大家能力不同啫(唔係高低係唔同)。如果我兒女係巴士司機材料,我會欣然接受,就要佢努力做好巴士司機嘅工作...

beastiebistro 發表於 24-2-24 15:44
其實我只係唔同意人係平等呢個理念。我認為冇人係平等嘅,無論基因/天賦能力/甚至後天環境都冇一樣嘢係平等 ...
是的.
每個人有自己本質.

天賦反映了本質.
而且,  可能本質是擁有程度.
那程度的差別可以很大.

beastiebistro 發表於 24-2-24 15:44
其實我只係唔同意人係平等呢個理念。我認為冇人係平等嘅,無論基因/天賦能力/甚至後天環境都冇一樣嘢係平 ...
衹係這個想法好多家長在孩子小學時候唔係咁想,若然係咁就唔需要刻意去安排什麼所謂既好學校方向,講支持這種想法正常邊一間學校都可以.

stillgood20 發表於 24-2-24 14:48
十分同意.

天賦
衹係好多時候,

天賦

培育

方向(好多有能力的孩子已經在這階段比家長強行安排所謂好既路走錯了)

平台(何來可以在此階層照亮大地)

流浪地球 發表於 24-2-24 00:19
你舉出的兩個例子不就是大家所說嘅天賦囉。嘅然係天賦予嘅,那麽又何須要後天努力呢。佢哋兩位嘅所謂成就, ...
天賦都要後天加強才可以維繫,加上在比賽脫穎而出,自然就有成就.你講到天賦駛咩用時間再去學咁萬能,家朗出世就已經係可以揸住支劍贏人啦,已經有了天賦駛鬼去參加花劍比賽,

beastiebistro 發表於 24-2-23 23:08
萬般皆是命我同意,半點不由人就未必苟同。我唔係覺得人定勝天,反而係覺得人天生就有能力嘅差異同「天花板 ...
衹係現在可能好多天生有能力既,但為了學業問題而在後天影響咗,以致高不成低不就,所以才講點解咁讚賞家朗父母,在後天方面唔放在學業上而給予孩子專注喜歡既方向去享受體育.
睇這幾年奧運亞運,香港運動員都唔差,衹係唔夠專門,香港就係少了這方面裁培,加上父母著眼點多放在學術上而不是體藝上,不然可能香港會造就好多如朗朗李云迪張家朗呢啲體藝人才.

流浪地球 發表於 24-2-23 16:49
既然做父母不需要守則,又冇標準。那來甚麽不足?有甚麼要改善?除非要和別人比較。教育子女亦然、不一定要 ...
就係因為太多都有比較,唔止係家長,連學校其實都在比較高低中.

beastiebistro 發表於 24-2-23 13:22
本質已經唔同,出世後又點會平等呢?有人考試前一晚求其揭下本書就100分,有人閉關通頂幾個禮拜都係僅僅合 ...
我所指既公平,係所有小朋友出世後開始都係由零開始,先唔講金錢上問題,衹係講學野,正常所有小朋友都係一樣咁學,而期間學得好與壞在於有冇心去吸收,這個有冇心唔一定要好有錢才可以做到,亦都唔關公唔公平事,但分類了階級觀念學校就肯定已經係失了公平性,連小學呢啲咁基礎既野都失公平.
制度的確無完美,其實中學方面可以唔講有冇問題,衹係這個學習方向,令好多中學階段睇到學子學得好吃力,在於小學以致幼稚園開始做成問題才延伸到中學.

天外之人 發表於 24-2-26 11:20
天賦都要後天加強才可以維繫,加上在比賽脫穎而出,自然就有成就.你講到天賦駛咩用時間再去學咁萬能,家朗出世 ...
天賦係與生俱來的。可能我錯認家朗有天賦,高估咗佢。你說得對,有天賦就已經係無敵,駛鬼參加比賽。

天外之人 發表於 24-2-26 11:23
就係因為太多都有比較,唔止係家長,連學校其實都在比較高低中.
其實日常生活狀況,大家咪一樣在比較,那些東西便宜,質量好,那些交通工具快捷方便…等等。每個人都會按自己情況作出適當選擇。所以大家想法會不一樣,不能把自己既慨念強加於其他人身上。

天外之人 發表於 24-2-26 11:25
我所指既公平,係所有小朋友出世後開始都係由零開始,先唔講金錢上問題,衹係講學野,正常所有小朋友都係一樣咁 ...

完全唔同意。

大家由零開始係唯一嘅共通點。我用剛出廠電腦比喻,一部可能係普通文字處理器,一部可能係超級電腦,一部可能係PS5,根本因本質分別,學習速度就唔同。亦唔應該用同一個程式去programme 。

另外,一個家長可能係超級程式編寫員(好識教,唔一定關學術事),一個可能係電腦白痴(唔識教,又係唔淨止關學術事),都影響小朋友成長/吸收。

我認為要分流係最唔浪費資源嘅做法,越早越好。要分流,自然就牽涉到有人認為不「公平」。「點解隔離屋個仔明明冇我個仔咁叻但係精英班?」「唔得,唔公平,我要投訴,我要狂谷我個仔等佢都入精英班」。錯不在精英班,錯在家長虛榮。如果幼稚園/小學已經分咗組,大家接受咗現實,明明係中游就讀中游班,咁咪唔會中學先嚟讀唔掂囉。

天外之人 發表於 24-2-26 11:19
衹係好多時候,

天賦

人哋就係人哋.是好是壞?
對你有傷肝?
人家的背景. 可清楚了解?

因此. 別的家長怎樣教養. 我沒有什麼想法.

檢討自己.
為自己孩子去干活. 已經未必能夠做得妥善了.

一一一一一

問心.
別的家長如果誤了孩子.
那會是自作自受.
(其實.等同自己).

而且. 很多事都是表面.
能理解多少?

別的家長的想法.會一五一十分析給大家明白?

而且.要明白.是絕對不容易.

所以. 修心. 便會有得著.

一一一一

人與人的相處.
究竟有幾複雜.
家長教導子女的心思.如是.

一一一一

台灣歌手庾澄慶有一首名曲: 春泥

一直很喜歡.

兩三天前才發現一個故事.

春泥.
作詞是伊能靜.
庾澄慶的前妻.

春泥歌詞當然表達了一些情感.
彼此感情經歷的表述.

春泥風行多少年頭.
是庾澄慶的一首代表作.

直至. 十年後. 庾澄慶上一個電視節目.

主持問庾澄慶.可知春泥.是有來源的.
而且.並不只是一些表面的表述.

主持說:
庾郎盤馬地  卻怕有春泥.
那是唐朝一首詩: 春雨 (唐彥謙).

那是十年後. 庾澄慶才知道伊能靜的苦心.

一一一

每位家長背後.可能有苦心.

stillgood20 發表於 24-2-26 17:23
人哋就係人哋.是好是壞?
對你有傷肝?
人家的背景. 可清楚了解?
苦心. 之外.
還有感恩.

我們的得著.失落.
也需抱感恩之心.

感恩之心:是有傳承的.也是身教一部份.

一一一一

也剛遇見另一資料.

上面提及的庾郎  (該是南北朝庾信).
網上也有說. 庾澄慶的祖上.可以追索到南北朝庾信.

一一一一

庾信.文武全才.

成語典故.
庾信寫的<徵調曲>之中有:

落其實者思其樹
飲其流者懷其源.

~  飲水思源  ~

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊