用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習的方向
樓主: stillgood20
go

學習的方向 [複製鏈接]

流浪地球 發表於 24-2-9 22:52
站在高處看,360度冇死角,就唔駛四圍尋𣏾方向。

新年快樂!

確是站在高處.360度.
唔使找方向.

希望大家/孩子…原生(出世)已經是在高處.

也許. 有運氣的. 方向會自動送上.

一一一一

以上. 也是在教育廣場/現實世界.教育的不同.

有人.原生.已站高處.
往上再升.
也是自然的事.

如是者.
根本不是方向.或者努力的問題.

因為.原生. 成功的位置.早佔一席.

新春快樂,身體健康。
站在最高處看,會發覺現實世界許多事情係巔倒過來。
新年笑一笑,一年365天,我們到底是過了365天,還是把一天重複過了365遍?

流浪地球 發表於 24-2-11 15:23
新春快樂,身體健康。
站在最高處看,會發覺現實世界許多事情係巔倒過來。
新年笑一笑,一年365天,我們到 ...
電影世界.我特別鍾意.
其中. 黑澤明導演的天國與地獄.

一螢幕的同一個框框.
山上是天堂
山下是地獄

現實.天堂望向地獄只有一個視角.
地獄也只能仰望天堂.

做了觀眾.便可游上游下.

新年快樂
身體健康
事事如意
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-2-11 15:43
新年快樂
身體健康
事事如意
是的.謝謝!
大家.心想事成.

流浪地球 發表於 24-2-8 18:27
既然係錯覺而導致問題產生,咁又何必咁認真呢。錯覺係自身問題,旁人是愛莫能助㗎。 ...
先祝福各父母及所有孩子新年快樂,身體健康.
這就是政府愛理不理教育制度情況下,造就現今專才唔上唔落及輕生問題,幼稚園以致小學過份沉迷向BAND1甚至名校而走上這個以為好既學習方向.懂得講行行出狀元,為何幼稚園及小學就要逼著孩子按自己要求走.

其實都唔認真,衹係現實中係可以正常教育成長都有好既方向,給予好多現正係幼稚園階段孩子父母知道,不要事後步上萬劫不復既後悔,才知道這個錯誤既學習方向而已..

回覆 stillgood20 的帖子

可能有一點忽略了,劇中人是成年人,不能用此方向比喻孩子學習成長路,他自己可以有選擇,所以呀寶沒有經爺叔指示自己自行購了一些農地. 如你所說孩子的未來.可能是我們看不見的.雖是看不見.但總會遇到的.呀寶最重要還有一點,他對投資'興趣',唔係點都想盡方法都要找爺叔指點. 回到現實,從小孩子攪到一啲讀書興趣都沒有了,自然你所指的未來就肯定不會在你心中的方向. 用此劇意義,應該係孩子已經在高中階段,父母看到孩子情況後什樣去指導最好方向才正確. 反而你也先看我所講那套'迷失的孩子'會更好.

其實我冇誤解band1的意義.而係根本都冇理會band乜band物,衹在意孩子咩學校學到多少就是.

天外之人 發表於 24-2-16 12:08
先祝福各父母及所有孩子新年快樂,身體健康.
這就是政府愛理不理教育制度情況下,造就現今專才唔上唔落及輕 ...
學習方向是對是錯,又有誰人能說得準。孩子按父母要求走,我覺得係正常不過。education 嘅意思就係引導。
至於是否會步上萬劫不復嘅後悔,呢方面就見仁見智,在我來說,人生沒有一件值得後悔的事。一切都是最好的安排。

流浪地球 發表於 24-2-16 14:20
學習方向是對是錯,又有誰人能說得準。孩子按父母要求走,我覺得係正常不過。education 嘅意思就係引導。
...
所以教育本身係引導學生,不論學到什麼應該係讓學生自己本能發揮出來,唔需要刻意要多少分入什麼學校(特別幼稚園及小學).學得唔開心,比你入到DGS都一樣唔開心(可能放在心裡父母都不知道),始終學習方向前提係本身要有興趣,冇興趣自然這條路行落去都冇意思. 昨晚若有睇中年好聲音,其中一位女參賽者講出既說話,95分都唔滿意,且亦都証明家長從小安排比佢既路唔開心咁行(可能逼佢入家長自己認為好既學校),即刻令我想起孩子小學時候的那位唔開心既同學仔,正正好多怪獸家長樣辦,若然早早能向著藝術發展,可能佢就唔需要喺呢個中年好聲音才會表現出佢既才華.
沒一位家長想孩子步上萬劫不復而後悔,每個人做既事都應該唔會後悔,都係當時自己覺得係最好安排,但好多野都係出咗事先會話自己為何要咁做而後悔,就好像我提及那套劇一樣,還好最後那個家庭最終沒有步上萬劫不復結果.

天外之人 發表於 24-2-19 18:14
所以教育本身係引導學生,不論學到什麼應該係讓學生自己本能發揮出來,唔需要刻意要多少分入什麼學校(特別幼 ...

近日.在視頻見一些文藝討論.
一位香港作家引述了一句:
孝字論心不論事
論事萬年無孝子

一一一一一

萬劫不復的父母?

論心. 父母大多希望好好培育子女
論事?
你....你...一定找到不滿意自己標準的.

一一一一

反去.論孝字.

萬年無孝子.

永遠沒有完美的.

客觀環境.

怎樣避免?

世事嘅嘢又點會俾大家早早知道呀。好像你說的電視劇,如果你一早知道劇情發展,你就唔會咁著緊個結局。電視劇係由編劇編寫,那個家庭最終有沒有走上萬刧不復之路,真係任佢噏。你不要當真呀。

興趣嘅嘢係一時衝動,所以先叫做興,一時高興,過了一段時間,不再新奇,就會失去興致。世上最失敗嘅例子就係為興趣而學習。

人生下來就不平等㗎,邊度有咁多可以各展所長。例子如一些共產國家,公社制,做又36,唔做又係36。咁你話社會如何進步。沒有改革開放,那來現今强盛國家,許多事情都係會因應時代改變而改變。
所以甚麽悔不當初同萬刧不復等等.. 都係笑話。

流浪地球 發表於 24-2-19 20:58
世事嘅嘢又點會俾大家早早知道呀。好像你說的電視劇,如果你一早知道劇情發展,你就唔會咁著緊個結局。電視 ...
怪不得你叫流浪地球正常人永遠都會以美好方向發展從開始都已經估到一定好結局衹係睇點樣去表現出來 其實劇中都帶出好多野例如過份照顧問題本身有病唔理會為了生活疏忽家庭及思想高材生背後既酸痛及病態等等...............起碼這些劇都好現實好正面方向好應該給予所有家長睇

除非孩子父母本身問題影響不然人生下來都係平等點樣各展所長係孩子自然慢慢去發展出來 你舉既例子有點不太合適共產及資本都係一樣人自己做又36,唔做又係36社會都係一樣不能進步,就算改革開放都係一樣係共產國家,衹要為當地人民生活好,各人有各人在各範疇都可以發展所長,自然都係一個好國家

stillgood20 發表於 24-2-19 20:05
近日.在視頻見一些文藝討論.
一位香港作家引述了一句:
孝字論心不論事
我一介普通平凡師奶,不能拋出高知識文藝,在於想到什麼就講什麼而已.
孝,永遠都應該係發自內心,更不可以用孝來道德綁架,所指出既萬劫不復,係已經不能返回既事情,衹係帶出現今好多出事後,才回想自己認知既好方向做法幾咁痛苦萬分.

另外我改編了提及既作家句子,放在教育方面說法,
學術論識不論分
論分永不出真才

所以世事無完美,人一樣無完美既人,所以孩子成長路,學到什麼用他們自己本身應有既才能去自然發揮出來,這樣人生中佢先會係一個今生無悔既真才,唔係強逼去做出來.其中某家長所指世上最失敗嘅例子就係為興趣而學習,既然這樣為何要孩子成長路做咁多無謂野浪費時間,為何唔發自內心開開心心去享受童年階段,自然就唔會係一時衝動咁失去興趣而無動力學習. 他用的例子,劍術高手張生一定會一劍指向佢心口無聲可出.

天外之人 發表於 24-2-21 11:07
怪不得你叫流浪地球,正常人永遠都會以美好方向發展,從開始都已經估到一定好結局,衹係睇點樣去表現出來。 ...
你都明白,孩子係受父母本身問題影響,世上不同類別父母多啲事,人家父母點樣教導孩子係人家本身嘅事。萬刧不復也好,得嘗所願也罷。都是你的主觀判斷。為人父母之前不需要上堂學習,沒有課呈,沒有標準答案,也不需要認證考試。沒有一套如何做個家長守則。
一切都係自由發揮。沒有對錯好壞,合格不合格。
劇集同電影嘅內容都係虛構嘅。如果你話劇集能反映現實狀況,咁我有理由相信這個現實世界都是虛擬嘅。

天外之人 發表於 24-2-21 11:07
怪不得你叫流浪地球,正常人永遠都會以美好方向發展,從開始都已經估到一定好結局,衹係睇點樣去表現出來。 ...

如果.真才.
你可以提供用咩方法去評估.
選拔出來.(如果.無成绩.分數.記錄.活動作指標)?

沒証沒據.
外人怎樣去了解?

假如.你去招聘員工.
你去看履歷?
還是放棄去查核履歷?

普通人.
甚至專業人事.
在選拔時.
有無人.有能力去睇通一個有心.有興趣 .有情操的?

一一一

現實.跟幻想.
難免有落差.

假的當真.
天天發生.

是常態.

一一一

補充一句:

如果真的可以培育孩子擁有真正的能力.

先好.放棄去談分數.

否則 .
既沒有分數.
也沒有能力.
只有藉口.

覺得人人生而平等呢個前設已經係錯。如果人人生而平等,又點會各展所長?只會人人一樣。正因為人人生而能力上有別,所以先會有人能夠研究量子力學,又有人可以譜出曠世樂章... 有人天生就係適合做醫生,點努力都做唔到方程式賽車手...我認為教育其中一個功能係幫社會分流,越早越好...

stillgood20 發表於 24-2-22 17:46
如果.真才.
你可以提供用咩方法去評估.
選拔出來.(如果.無成绩.分數.記錄.活動作指標)?
現實所有世界,正常都係以分數去定位那些人仕,由始至終我都係針著幼稚園和小學這階層,好多時候父母自己認為安排既路係最好,但大部份都不一定係孩子自己想走既路,且亦都未必係孩子自己既真才,所以點解好多都考了某方面能力,但最後又做了其他唔關事既工作去,甚至積上不好心態步向社會, 所以因以上這點,我最欣賞係張家朗父母多過那些狀元父母.
現實始終都要生活,自然令好多父母都想孩子脫離貧窮步向優質生活,但以香港現今優質生活要比較高了,除非自己無咁高要求.自然就唔會將學習方向容易步向怪獸家長行列.

beastiebistro 發表於 24-2-23 00:27
覺得人人生而平等呢個前切已經係錯。如果人人生而平等,又點會各展所長?只會人人一樣。正因為人人生而能力 ...
人生平等是講出世後那階段,你講得冇錯,教育其中一個功能係幫社會分流,但應該要係孩子自然去分流,唔係刻意去分流,現在既教育好像全都偏向某方向發展.

流浪地球 發表於 24-2-21 21:33
你都明白,孩子係受父母本身問題影響,世上不同類別父母多啲事,人家父母點樣教導孩子係人家本身嘅事。萬刧 ...
正正因為各有不同的教子女方式,所以有這些所謂EK教育論壇,看看吸納有關問題修正或改善父母自己不足,當然做唔做都係自己決定,旁人不能強制叫佢做,但點解會出現怪獸家長呢啲人物,都因為還有外來因素連系著,所以正面啲比他們知道,金子都可以喺一般學校下可以發光發熱,不需要特別學校才會,咁就唔會咁容易步向怪獸家長方向走.
虛構又好,真實又好,人永遠都應向著美好方向走,所以大部份電影及電視劇最終都係好方向結尾.

天外之人 發表於 24-2-23 11:18
正正因為各有不同的教子女方式,所以有這些所謂EK教育論壇,看看吸納有關問題修正或改善父母自己不足,當然做 ...

最近看見一個视频.蛮有趣.
一位有錢富少. 太閒了.
回自己公司之前. 開跑車去金舖逛逛.

不是去買金器.
他本身已掛滿金飾.

進入了金舖.
把掛頸上.特別粗重的金頸鏈交與經理.
為何?

他是把頸鏈放入超聲波清洗機去清潔.

清潔之後. 金光閃閃.

大家.同樣是金.
洗了.和未洗.
是兩樣的.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊