用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習的方向
樓主: stillgood20
go

學習的方向 [複製鏈接]

天外之人 發表於 24-2-5 12:15
提及既電視劇"繁花",我都在盒仔睇了幾集,但若是以這個教育論壇來說,反而想比好多家長睇另一套"消失的孩子", ...
說到選擇,我有疑問,孩子出生前有沒有得選擇找誰家作為父母。

流浪地球 發表於 24-2-5 18:09
假如.真的有得你揀.你會揀誰?舉例....

Who are you?
曾仕強教授提過.
外國人.會見到小孩問: who are you?

而中國人.會問: 你爸是誰?

一一一
又假如.

有得揀.

做Bill Gates?
還是Bill Gates 爸爸?

stillgood20 發表於 24-2-5 20:19
假如.真的有得你揀.你會揀誰?舉例....

Who are you?
假如有得揀的話,我會選擇做番自己,還我初心。

流浪地球 發表於 24-2-5 22:01
假如有得揀的話,我會選擇做番自己,還我初心。
唔通你被張學友: 偷心

stillgood20 發表於 24-2-5 22:36
唔通你被張學友: 偷心
不是,心有好多種,有虛榮心,自卑心,好奇心,妄想心,總之種類数不勝数。但以上種種,都源於初心。
心外無物,係大儒王陽明先生嘅學說。量子力學嘅波粒二象性都係同出一轍。

流浪地球 發表於 24-2-5 23:27
不是,心有好多種,有虛榮心,自卑心,好奇心,妄想心,總之種類数不勝数。但以上種種,都源於初心。
心外 ...

人的行為.
心.
腦.

心會變.心會死.心會痛....
腦. 思考能力有高低. 也可以被洗....

但.我們知道又如何?

P.S.

人除了心和腦.

還有氣.(氣場/磁場).

最近才在YouTube 見到前台大校長李嗣涔講一些科學/宗教/空間/氣功.

知道好重要。所謂知己知彼,百戰百勝。
一個人一旦開竅,全世界都要讓路。

流浪地球 發表於 24-2-5 18:09

那時候既孩子腦內一片空白,正常唔會有選擇,亦都係孩子最無憂無慮最開心最享受既時候. 若然真有選擇,就唔會有咁多學習中痛苦成長孩子存在.
慶幸我孩子選擇咁無知識既我,都可以無憂無慮快樂咁茁壯成長到18歲,能夠享受到孩子階段應有既快樂學習方向.

天外之人 發表於 24-2-6 17:35
那時候既孩子腦內一片空白,正常唔會有選擇,亦都係孩子最無憂無慮最開心最享受既時候. 若然真有選擇,就唔會 ...
按你所說,若果那時候孩子腦內一片空白。正常情況下,根本不知道人間嘅快樂同開心嘅意思。也沒有任何是非對錯慨念。你只係憑主觀地認為因為佢哋係無知,所以會係無憂無慮,開心快樂。若然事實就如此簡單,那麼教育嘅存在性,可以話可有可無。

流浪地球 發表於 24-2-6 18:46
按你所說,若果那時候孩子腦內一片空白。正常情況下,根本不知道人間嘅快樂同開心嘅意思。也沒有任何是非對 ...
人間嘅快樂同開心嘅意思係咩,各人都可能有不同定義,但一般人類認知,無煩惱唔需要稔其他無謂野,自然自由自在好輕鬆好快活.
你所講因此而教育可有可無就不太合適(我估你講富二代三代嗰啲,教育存在性就可有可無,斷估你唔會稔到BB咩都識唔需要教育),正正因為孩子什麼都一片空白才需要教育,開心無憂無慮唔代表唔需要知識,亦都要快樂才可貫輸新知識讓孩子吸收,所以點解講有興趣更容易學好, 所以教育方向本身係好簡單既事,正正好多父母要面子要優越他人心態,才會將輕鬆既教育方向繁複化畸型化.

天外之人 發表於 24-2-7 10:04
人間嘅快樂同開心嘅意思係咩,各人都可能有不同定義,但一般人類認知,無煩惱唔需要稔其他無謂野,自然自由自在 ...

人.

有時需要食糖.

也不可能缺苦藥.

我十分关心孩子是否生活開心.

但. 一些苦.

我不會讓他們避開.

流浪地球 發表於 24-2-6 12:56
知道好重要。所謂知己知彼,百戰百勝。
一個人一旦開竅,全世界都要讓路。 ...

開竅.
是什麼?
是否好像打開了活塞.
明白了道理.
進入更高台階?

如是.
那台階是誰定標準?

醫生?是醫學技術標準?
法律?是法律.官司勝負標準?
武術?是比武最終仍站在台上為標準?
宗教? 是法師?是教宗?是宗教領袖為標準?

在公司.是老板為標準?

而達到了開竅.而進入更高階?
結果是什麼?

比如.陶源明.歸園田居
領悟出: 少無適俗韻.性本愛丘山.誤落塵網中.一去三十年.

stillgood20 發表於 24-2-7 11:10
開竅.
是什麼?
是否好像打開了活塞.
開竅.  用現代嘅語句,就係常說的「超越自我」。而其他人與事物無𨶹。

流浪地球 發表於 24-2-7 13:06
開竅.  用現代嘅語句,就係常說的「超越自我」。而其他人與事物無𨶹。
也許是否我近日看一些前台大校長李嗣涔老師.說的. 開天眼.開氣功.打通任督二脈.醍醐灌頂.

我認識一位朋友.
沒練氣功.也沒習武.運動也少做.
沒特別宗教信仰.
他說他自己身体有一道氣.
偶然會感覺沖上頭頂.
蛮神奇.
這種開竅.是有感的.

我是閒人.总胡思亂想.
其中.玩HiFi. 音樂便是频率.
人能夠聆聽大約 40Hz - 20000 Hz.
20000 Hz 或以上是聽不見的.
而高級高响高频喇叭.可達25000Hz.

卻有發燒友, 再加超高音.達30000Hz.

但人耳是聽不到20000Hz以上高频.
那再高.
有何意義?
事實.超高頻確存在.而且影響空間.
因而. 聽不見. 而存在.而感覺到空間有異.

一一一

也如閣下. 量子力學的存在.不同空間的存在.

能夠打開 (開竅).
感受也不同.

天外之人 發表於 24-2-7 10:04
人間嘅快樂同開心嘅意思係咩,各人都可能有不同定義,但一般人類認知,無煩惱唔需要稔其他無謂野,自然自由自在 ...
你明白各人對事物都有不同定義。可想而知問題並不出於教育本身。現今提倡多元化嘅教育,痛苦學習亦都是一種教育,no pain no gain。沒有體驗過痛苦,開心快樂就不值一提。,如果世上父母都按你嘅想法去做,咁做父母又好,孩子也罷,沒有半點意義。
多元化嘅社會,我想就應該要接納不同嘅狀況。照顧好自己囝女教育就夠,人家教育孩子如何如何,真的與你無關。

stillgood20 發表於 24-2-7 10:14
人.

有時需要食糖.
無錯,這些苦係應該要有,但唔係刻意製造出來既苦.

流浪地球 發表於 24-2-7 18:20
你明白各人對事物都有不同定義。可想而知問題並不出於教育本身。現今提倡多元化嘅教育,痛苦學習亦都是一種 ...
多元化嘅教育既然提及痛苦學習亦都是一種教育,為何又要去愁入呢間入那間學校為何又要刻意去入父母以為合適孩子理念學校,那亦都背離了你所指既痛苦學習教育,的確各人教育孩子如何如何真的與我無關我衹是分享普通人都可以有效果讓各家長知道因為太多父母錯覺認為BAND1或名校學校好這個方向先係令孩子學習及品行好,做就出好多孩子在中學階段出問題這亦是學習方向出問題之一

天外之人 發表於 24-2-8 11:56
多元化嘅教育,既然提及痛苦學習亦都是一種教育,為何又要去愁入呢間入那間學校,為何又要刻意去入父母以為 ...
既然係錯覺而導致問題產生,咁又何必咁認真呢。錯覺係自身問題,旁人是愛莫能助㗎。

天外之人 發表於 24-2-5 12:15
提及既電視劇"繁花",我都在盒仔睇了幾集,但若是以這個教育論壇來說,反而想比好多家長睇另一套"消失的孩子", ...
再跟你分享一下: 看完了繁花.
又跟我的題目: 方向.

方向是過去的經歷.
現在當下的運轉.
更是未來有機會達到的.

繁花中.
男主角過去由貧轉富的經歷
當下.股票投資和贸易的成就.
再.遇到股市的錯落.

男角阿寶(胡歌).受教於爺叔(游本昌).
爺叔知道投資市場的風險.
堅持守護阿寶的贸易生意.
作為投資失敗的退路.

剧中.阿寶說了兩三次: 贸易(沃爾瑪訂單)並不是退路.
結果. 股票投資敗了. 贸易也保不著了.

一一一

到剧最後結束前.
述說阿寶早積下了浦東一些農地.
上海發展需要之下. 浦東便開始發展了.

一一一

方向啊!

大家的方向是什麼?

孩子的方向是什麼?

孩子的未來.可能是我們看不見的.

雖是看不見.
但總會遇到的.

一一一一一

回覆一一下你.

堅持誤解band1的意義.
是毫無意義.只是成為一種念/執念.

stillgood20 發表於 24-2-9 12:20
再跟你分享一下: 看完了繁花.
又跟我的題目: 方向.
站在高處看,360度冇死角,就唔駛四圍尋𣏾方向。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊