用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 ...
樓主: 外星朋友
go

疑惑:中學對"正向活動"參與者的觀感 [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-1-25 17:06
男女校兩性相吸,特別是行為突出嘅人會受到同性杯葛特別多,男女校有部分人容易爭仔爭女,講人事非特別嚴 ...

強烈建議讀男女校,行為突出最容易受到單性別同學bully, 男女校起碼有異性一同上堂,冇咁易亂嚟(無論出口定出手)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-1-26 18:07
強烈建議讀男女校,行為突出最容易受到單性別同學bully, 男女校起碼有異性一同上堂,冇咁易亂嚟(無論出口 ...

單性學校會乖好多,有同理心好多,有男女的不論男定女出現性格古怪、行為怪異都受到杯葛的機會大得多。

Rpp 發表於 24-1-26 19:34
單性學校會乖好多,有同理心好多,有男女的不論男定女出現性格古怪、行為怪異都受到杯葛的機會大得多。
...

唔同意,單性別學校的欺凌/排斥杯葛問題比較嚴重。樓上都有講,單性別學校比較團結,同學的興趣相對地無咁廣泛,社交技巧低的邊緣人士真係識唔到朋友。例如男校多數鍾意打波打機,女校多數鍾意追星動漫,而你唔鍾意呢啲嘅話,就好難識朋友。

10090 發表於 24-1-26 22:22
唔同意,單性別學校的欺凌/排斥杯葛問題比較嚴重。樓上都有講,單性別學校比較團結,同學的興趣相對地無咁 ...

不管樓上樓下都係大家一廂情願的諗法。畀樓主自己決定吧!

謝謝各位意見。我讀U時身邊有幾位港島名男校生,見佢哋真係“玩”得好顛。有個比較靜的同學成日被佢同校“兄弟”玩,佢哋自己就話係“玩”,我作為旁觀者,我就認為絕對係欺凌,當時年輕的我仲有點點覺得氣憤難平......至今仍印象深刻。名男校生們表面上大家稱兄道弟,實際係點,就真係只有嗰位同學先至知。
而家人人成家立室,嗰位經常被玩的同學都好少出來聚會.....
可能印象太深,單性別 or 傳統名校,都不在我考慮之列.....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊