用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY VS SPCS
樓主: YYYF
go

HY VS SPCS   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-1-24 21:51
其實時間許可,係咪可以搭叮叮落天后大把餐廳可揀食?!
試過,趕到嘔,差d遲到,無下次

最後阿女揀咗邊一間?

woooiiii 發表於 24-1-24 20:05
學門外語加 $10,000 , 遊學團每年又唔知邊條數 (貴過學費)。SPCS 每日午餐要外購 + 銅鑼灣消費, 長計我 ...

GHS 最近係彩雲村, 屋村商場係領展, 要平咪又係大X樂同老麥個D, 其它都唔會平得去邊

HYS 要去土瓜灣個帶食飯, 你做個D茶餐廳一定平? 如果去馬頭圍頓, 咪又係要幫襯大X樂同老麥個D

DGS 佐敦油麻地一帶, 都係平極有個譜 (最平咪去學校附近7-11 / OK 買嘢食)

SPCS 其實搵食就最多姿多彩. 向左走去可以去保良局個邊, 有D舊式茶餐廳, 又有媽咪雞蛋仔; 或者渣甸街一帶都大把嘢食(都係細餔). 行遠少少去到希慎度場就大把嘢揀 (豐儉由人啦). 向右走去中央圖書館入面有間Deli France (仲係咪度?), 或者走入大坑入面去有機會見到 Eason Chan 既炳記大排檔. 另外行過天橋再過埋富豪酒店, 係皇室堡附近都有好多平同貴既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

aminafy 發表於 24-1-24 22:22
試過,趕到嘔,差d遲到,無下次
行去天后分分鐘快過坐電車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

HYS午餐可校內訂飯27元/餐~

hkpapa852 發表於 24-1-25 09:40
GHS 最近係彩雲村, 屋村商場係領展, 要平咪又係大X樂同老麥個D, 其它都唔會平得去邊

HYS 要去土瓜灣個帶 ...

GH S1-S6冇得出街食飯,訂餐每餐係廿幾蚊,食飯呢方便可慳返啲

印象GHS六年都係校內食的。SPCS其實唔多學生行得太遠,都係300米範圍內多

咁點都係唔夠2x蚊歺平係真

bettyay 發表於 24-1-25 09:59
印象GHS六年都係校內食的。SPCS其實唔多學生行得太遠,都係300米範圍內多

咁點都係唔夠2x蚊歺平係 ...

但SPCS 啲靚女放學去shopping 就近啦
GH 咁偏遠墮角放學冇啖好食冇野好買㗎

catf2 發表於 24-1-25 09:56
GH S1-S6冇得出街食飯,訂餐每餐係廿幾蚊,食飯呢方便可慳返啲

請問GH 訂餐係咪類似小學訂帆船果啲預製餐? 我見HY 有自己廚房現場新鮮煮

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有咩選擇?

catf2 發表於 24-1-25 09:56
GH餐費係30,唔可以出街食飯,但係學校的牛肉麵好好吃。

Ocean419 發表於 24-1-25 10:15
請問GH 訂餐係咪類似小學訂帆船果啲預製餐? 我見HY 有自己廚房現場新鮮煮

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有 ...
DG有餐廳可以買飯,也可以訂餐,但多數都帶飯或者出街,出面好多選擇。

catf2 發表於 24-1-25 10:08
但SPCS 啲靚女放學去shopping 就近啦
  GH 咁偏遠墮角放學冇啖好食冇野好買㗎
...
每年大家一vs女直,多數vs埋食飯行街校服

Ocean419 發表於 24-1-25 10:15

DG 同SPCS 如果留校lunch 又有 ...

SPCS校內係無午歺供應的,都係要自帶,外賣或出街食
不過聽聞學校多咗2部vending machine,有熱飲同零食,都好受同學歡迎

我會揀spcs ,學校有股張力,極靜又極動,極spiritual又極material,東西交融,時光穿梭。
北希慎,南修院,西保良,東天后。

潛移默化嘅影響唔係幾萬學費可以準確反應到。

bettyay 發表於 24-1-25 10:24
SPCS校內係無午歺供應的,都係要自帶,外賣或出街食
不過聽聞學校多咗2部vending machine,有熱飲同零食, ...

連杯面生文治呢啲都冇嗎?咁啱lunch time 遇上紅雨黑雨,叫外賣foodpanda 果啲送到學校門口?

bettyay 發表於 24-1-25 10:21
每年大家一vs女直,多數vs埋食飯行街校服

Vs 我就咁睇
校服:SPCS )GH) HY
行街:SPCS)HY)GH
校舍:GH)SPCS)HY
食飯:SPCS)HY)GH
運動GH =HY)SPCS
今日對埋寒冷指數:GH

UniKitty 發表於 24-1-25 10:16
GH餐費係30,唔可以出街食飯,但係學校的牛肉麵好好吃。

原來加左價啦小師妹 我比啲零用包左佢自己交我唔記得幾銀添

UniKitty    發表於 24-1-25 14:16

Ocean419 發表於 24-1-25 11:51
連杯面生文治呢啲都冇嗎?咁啱lunch time 遇上紅雨黑雨,叫外賣foodpanda 果啲送到學校門口?
...
SPCS對面有間都唔細既 7-11, 麥記, Starbuck, 大快活, 兩間茶餐廳同 Pizza hut 外賣部, 條內街仲有間泰國菜 (唔算貴), 全部3分鐘內行到過去 (直線距離係60秒內)
DGS 好似有安排專幫小學供應午餐既飯商訂飯, 不過好似唔多人會幫襯 (細個無得揀就話幾難食都要啃啫!)

hkpapa852 發表於 24-1-25 12:05
SPCS對面有間都唔細既 7-11, 麥記, Starbuck, 大快活, 兩間茶餐廳同 Pizza hut 外賣部, 條內街仲有間泰國菜 ...

其實食咩都冇咩所謂,啲女鍾意學校食飯團都開心,最緊要學校校風,課程,返學路程和小朋友意願。3女直一路叮噹馬頭好難幫到樓主下決定

回覆 catf2 的帖子

樓主應該選定SPCS
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊