用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY VS SPCS
樓主: YYYF
go

HY VS SPCS   [複製鏈接]

0030 發表於 24-1-24 11:40
HYS平民直資,利申:本人系平民
HYS平民直資?

HYS學費好似係4大女直中最貴個一間, SPCS係最平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:17
HYS平民直資?

四大女直:中一到中三HY最貴,中四至中六GH最貴。綜合看GH最貴,SPCS最平。不過差距一年在1萬以內,應該不是選校的影響因素。

回覆 hkpapa852 的帖子

學校定位系甘~

0030 發表於 24-1-24 14:40

學校定位系甘~

呢D收費先有資格叫平民宜資吧!
https://www.heungto.edu.hk/index.php/fee-left

2023/2024年度各級學費

級別

本地生收費

非本地生收費

每月金額

繳交期數

每年金額

每月金額

繳交期數

每年金額

中一

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中二

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中三

$581

$5,810

$7,599.50

$75,995

中四

$1,026

$10,260

$9,272.80

$92,728

中五

$1,026

$10,260

$9,272.80

$92,728

中六

$1,470

$10,260

$13,246.86

$92,728

$1,465

各級學費有待教育局核准並將隨教育局每年公佈的通漲而調整) *本校設有獎助學金計劃

UniKitty    發表於 24-1-24 14:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我是相對論,4大女直,相對vs果D無從選擇的

UniKitty 發表於 24-1-24 14:34
四大女直:中一到中三HY最貴,中四至中六GH最貴。綜合看GH最貴,SPCS最平。不過差距一年在1萬以內,應該不 ...

SPCS好似近半坐船,點只慳咁少交通費~

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:12
HY物理DSE成績超強

原因係只開一班

http://www.hys.edu.hk/curriculum/
Phy 數到25個位
PCB 只有14個位
咩原因學校會想控制全理科人數咁少?

Ocean419 發表於 24-1-24 15:22
http://www.hys.edu.hk/curriculum/
Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

做靚啲5仔囉~

Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

得25個位?定最後25個人去考?

Phy 數到25個位
PCB 只有14個位

協恩 2X 6人 皆為 旅款+體育

Rpp 發表於 24-1-24 15:41

協恩2023/24學年中四選科

Combinations of DSE elective subjects

The school provides a wide and balanced spectrum of DSE elective subjects for students to choose from. In the latest selection for Form 4 electives conducted in July 2023, 50 combinations of the main elective subjects were offered from the 140 possible combinations. 80.4% of the students were offered their first three choices. 

Poyau 發表於 24-1-24 15:46
協恩2023/24學年中四選科

係咪這樣理解其實有50個位,最後剩一半人考?

Rpp 發表於 24-1-24 15:41

佢寫住中4可選擇科目組合同人數
唔知最後考DSE人數

Ocean419 發表於 24-1-24 16:09
佢寫住中4可選擇科目組合同人數
唔知最後考DSE人數

就係唔知囉!

Rpp 發表於 24-1-24 16:35
就係唔知囉!
早兩年有個HYS家長講過Phy只得一班, 所以得25人係唔出奇Chem, Bio就好似有兩班

成績特別好既科目, 其實總有原因

回覆樓主:

旁門左道

hkpapa852 發表於 24-1-24 14:17
HYS平民直資?

最貴唔係女拔咩?

catf2 發表於 24-1-24 17:36
最貴唔係女拔咩?

DGS 學費今年 S1-S6: 38,000
GHS 學費今年 S1-S3: 35,000, S4-S6: 45,000
HYS 學費今年 S1-S6: 39,160
SPCS 學費今年 S1-S3: 30,000, S4-S6: 32,000

回覆樓主:

原來女拔咁抵讀,男拔貴好多

jiljill 發表於 24-1-24 17:33
旁門左道
間間都有旁門左道,SPCC 限制選修科數目(每年都係得10科左右),人數不足一定唔開男校唔開文科, 一樣可以話係 "旁門左道"(男仔都可以係文科叻架!)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊