用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中基 2nd in
發新帖回覆
go

中基 2nd in [複製鏈接]

中基 2nd in,見校長、副校長、老師有沒有分別?問嘅問題是不是相同呢?
   1    0    0    0

ha930 發表於 24-1-23 22:56
中基 2nd in,見校長、副校長、老師有沒有分別?問嘅問題是不是相同呢?
應該就無分別。上年有人比校長in一樣無offer
問嘅問題個個唔同
不過今年問題應該無咁難
(我仔上年要全英作答)

miss0217 發表於 24-1-24 19:23
問嘅問題個個唔同
不過今年問題應該無咁難

今年聽幾個人講都容易既﹐同埋中文閒談內容都係大同小異。
如果係咁﹐似乎只是英文對答OKAY﹐態度OKAY﹐都係以成績為主黎派OFFER
佢等到27號派都係應該係等RO

miss0217 發表於 24-1-24 19:23
問嘅問題個個唔同
不過今年問題應該無咁難
哦哦
我女見校長,一半中一半英,in 係咁同我講校長好好人好nice,話好鍾意呢間學校

minnieevergreen 發表於 24-1-24 19:28
今年聽幾個人講都容易既﹐同埋中文閒談內容都係大同小異。
如果係咁﹐似乎只是英文對答OKAY﹐態度OKAY﹐都 ...
RO 幾時有? 往年都係咁遲先派offer嗎?

回覆 ha930 的帖子

上年係28/2 開始出offer所以幾肯定佢地有睇埋ro 至出offer

miss0217 發表於 24-1-25 10:40

上年係28/2 開始出offer所以幾肯定佢地有睇埋ro 至出offer
Band 1B-1C 有機會有 offer 嗎? 因為阿女真係幾鍾意呢間學校, 驚沒有 offer 佢會很失望

唔知今年band2小朋友有沒有機會入,因為聽朋友講以往都有收Band two的,但係英文要較強

ha930 發表於 24-1-25 12:04
Band 1B-1C 有機會有 offer 嗎? 因為阿女真係幾鍾意呢間學校, 驚沒有 offer 佢會很失望 ...
如果佢坐實band 1, interview 表現又唔差就多數有offer只係睇邊個星期收到,所以要好好留意email 同記得準時去註冊

miss0217 發表於 24-1-25 17:39
如果佢坐實band 1, interview 表現又唔差就多數有offer只係睇邊個星期收到,所以要好好留意email 同記得準 ...
明白, 謝謝~
另外, 介唔介意分享下中基的學習情況? 谷唔谷? 功課多唔多? 考測多嗎? 要不要強制參加課外活動 (一體一樂器)?

ha930 發表於 24-1-25 18:02
明白, 謝謝~
另外, 介唔介意分享下中基的學習情況? 谷唔谷? 功課多唔多? 考測多嗎? 要不要強制參加課外活動 ...

功課都唔算多,兩測兩考,不過小測會多啲,我見我仔返屋企多數係溫書,功課佢有時會喺學校做咗。課外活動就強制要參加一樣,無侷限一定要係音樂體藝,
而最多可以參加三樣。
所以課外活動真係一樣起兩樣止,因為加埋課外活動可能要6點至走得,返到屋企都夜

miss0217 發表於 24-1-25 19:13
功課都唔算多,兩測兩考,不過小測會多啲,我見我仔返屋企多數係溫書,功課佢有時會喺學校做咗。課外活動 ...
謝謝分享
另外想問一下考/測範圍大唔大呢?e.g. UT 考咗嘅,期中考試還會再考嗎?

ha930 發表於 24-1-25 23:05
謝謝分享
另外想問一下考/測範圍大唔大呢?e.g. UT 考咗嘅,期中考試還會再考嗎?
...

UT 測過的範圍係會在期中考再考, 不過可能提問的方式不同。

ha930 發表於 24-1-25 18:02
明白, 謝謝~
另外, 介唔介意分享下中基的學習情況? 谷唔谷? 功課多唔多? 考測多嗎? 要不要強制參加課外活動 ...

中一二Science 中三Physics 、Chemistry 、Biology 、History 都係由學校提供上課學習資料,不用坊間出版社課本。

vkyu 發表於 24-1-26 12:03
中一二Science 中三Physics 、Chemistry 、Biology 、History 都係由學校提供上課學習資料,不用坊間出版 ...
謝謝分享~

除左覺得校長好nice之外,想請問點解中意中基既?

devilwing 發表於 24-3-14 14:12

除左覺得校長好nice之外,想請問點解中意中基既?

我本人的話, Open Day 聽簡介會, 中基家校合作做得幾好, 家教會成員有上台分享; 註冊時, 本來校長(但因為教緊書, 所以搵咗副校落嚟)要親自跟我面談, 講解嚟緊嘅新生適應活動和安排,比我感覺很尊重家長。
另外, 參觀過中基的實驗室, 設備很新很先進;還有不會強制要求學樂器, 只需要參加一項課外活動就可以, 我覺得呢個安排幾好~

至於阿女就鍾意中基的實驗室、校園環境同埋公民教育科用英文教授 (因為佢本身中文弱少少)~

ha930 發表於 24-3-14 14:39
我本人的話, Open Day 聽簡介會, 中基家校合作做得幾好, 家教會成員有上台分享; 註冊時, 本來校長(但因為教 ...

同感﹐真係一間好學校。
最令我覺得好有熱誠係1st in當天見到校長副校總動員協助﹐一直同家長溝通分享學校情況﹐
比我感覺係學校上下一心﹐校長亦好貼地。

minnieevergreen 發表於 24-3-14 15:39
同感﹐真係一間好學校。
最令我覺得好有熱誠係1st in當天見到校長副校總動員協助﹐一直同家長溝通分享學校 ...
係,輪流陪家長傾計,仲盡備2款熱飲比家長,讓家長可以放鬆心情等待小朋友面完試落返嚟,呢點係其他學校無見過(我哋 in 咗8間學校)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊