用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問最近有冇人上網申請hsbc UK戶口
發新帖回覆
go

[英國] 請問最近有冇人上網申請hsbc UK戶口 [複製鏈接]

好多youtube已經係成年前, 想知現在有冇唔同, 想打個底先, 其實申請並唔難, 只係見之後要確認tsn時有點擔心, 有D話英國會打過嚟, 有D又話要自己打過去. 有D confuse 麻煩大家
   0    0    0    0

kittttty 發表於 24-1-23 16:34
好多youtube已經係成年前, 想知現在有冇唔同, 想打個底先, 其實申請並唔難, 只係見之後要確認tsn時有點擔心 ...

我係兩年前申請嘅,首先呢就喺香港滙豐開咗一個 hsbc one 戶口,跟住就另外開一個英國戶口,咁首先係英國時間呢叫香港匯豐打過去確認資料,例如佢會問你一啲問題你答返佢啲問題咁就完成申請程序,如果有咩問題可以再問一下我,我應該仲記得

我本身自己香港無滙豐戶口,之前阿仔起寄宿學校唔多用得著銀両,後來夠16歲就出左張附屬卡比佢,所以一隻無申請英國戶口,今年讀大學,真系要有個戶口好D,所以我起11月初,即系2個月前幫阿仔起HSBC UK個網站上Online幫佢申請。(因為我返工比較得閒,小兒又成日話忙)
1)online申請左之後
2)佢地會Text Message 比條link你confirm your identity,叫你upload documents,我仔upload Passport及Statement of Registration(呢個起自己大學網上申請作為住址證明),然後用手機即時selfie影住自己,甘代替左親身去銀行
3)跟住過幾日就收到銀行寄張卡同戶口資料
4)過2日又收到密碼,成個過程約10天,完。
唔知我case幫唔幫到你。

回覆 kittttty 的帖子

我係去年10月開UK HSBC  佢係會有個識講中文廣東話既STAFF 打來的

謝謝大家, 資訊好詳細, 感謝晒

終於開咗海外戶口, 亦已登記埋網上理財同link up埋兩地戶口, 尋日收到張UK debit card, 封信話你唔洗去activate張咭, 可以直接用就得, 但第二行又話, (to start using contactless, you'll first need to make a Chip and PIN purchase.)  請問咁即係我要點做呢?

唔該先!

kittttty 發表於 24-3-7 17:07
終於開咗海外戶口, 亦已登記埋網上理財同link up埋兩地戶口, 尋日收到張UK debit card, 封信話你唔洗去acti ...
第一次買嘢要insert card and key in pin number,之後買嘢就可以用contactless,即拍卡。

Toothless 發表於 24-3-7 19:24
第一次買嘢要insert card and key in pin number,之後買嘢就可以用contactless,即拍卡。 ...
個pin係咪即係佢寄俾我嗰個4位數呀? 唔該

kittttty 發表於 24-3-7 22:23
個pin係咪即係佢寄俾我嗰個4位數呀? 唔該
Yes.

kittttty    發表於 24-3-7 23:29

回覆 kittttty 的帖子

請問你係online定去分行申請?要唔要事先有hsbc戶口?

回覆 SIOB 的帖子

我本身有戶口, 再用online申請的.

我本身有HSBC HK 戶口同HSBC UK戶口, 請問點樣幫阿女(aged below 16) 開HSBC UK 戶口? 上綱睇過一喺要 UK resident, 如果international student 就要 過18歲

回覆 lam101 的帖子

我都係叫佢喺英國自己開戶口咋
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊