用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 用音樂入一線學校要有咩水平
樓主: Kainy
go

用音樂入一線學校要有咩水平   [複製鏈接]

貓頭鷹之家 發表於 24-1-23 23:13
琴比較悶,一個人。 管樂弦樂比較開心,一班人一齊玩。

悶呀,陪練琴嘅都闔着左。

回覆樓主:

呀女都有同學神級樂器+參加幾項校隊再加埋成績非常好,係真正的特異功能人士(emoji)

貓頭鷹之家 發表於 24-1-23 23:13
琴比較悶,一個人。 管樂弦樂比較開心,一班人一齊玩。

有4手聯彈,與樂團夾,伴奏,一樣開心

Rpp 發表於 24-1-23 22:27
演奏級別每日需要抽幾多時間去練?一年係咪可以考一至兩級?見過有人同時學三樣樂器都係八級,讀書又叻, ...

真係每個人唔同,有時間,還要有精力應付先犀利,自問我個就無咁精力啦

老師話要每日起碼2個鐘,我個個陣每日都唔夠1個鐘,因為放學返來真係累,老師成日話,另一個讀神校學生,同我仔同年,考同一級琴,佢可以每日2個鐘,另一個讀神校小學八級,每日3個鐘,點解我仔次次都話練到咁多?琴係要每日練架!

我心裡面答佢,所以人地入神校,我個仔唔係囉

老師仲想點呢?唔洗返學日子,阿仔自覺練4個鐘架

Rpp 發表於 24-1-24 00:10
悶呀,陪練琴嘅都闔着左。

演奏級練考試歌,一彈就30幾分鐘,屋企細,唔可以出聲行來行去,係廚房做嘢要細細聲,驚騷擾佢

朋友有2個小朋友,每人2種樂器八級,全日輪流練習,佢話其實係訓練家長忍耐力

LeeCC 發表於 24-1-24 06:47
演奏級練考試歌,一彈就30幾分鐘,屋企細,唔可以出聲行來行去,係廚房做嘢要細細聲,驚騷擾佢

朋友有2 ...

真係好鍾意自己會去做;好有鬥心好想贏比賽會自己加操;真係好聽話,阿媽叫會做。

LeeCC 發表於 24-1-24 06:42
真係每個人唔同,有時間,還要有精力應付先犀利,自問我個就無咁精力啦

老師話要每日起碼2個鐘,我個個 ...

三個鐘用咗練琴有點過份,一個鐘可以接受的。

Rpp 發表於 24-1-24 07:51
三個鐘用咗練琴有點過份,一個鐘可以接受的。

正如樓上講,佢中意,有鬥心,就會做

我上面講小六八級,人地係參加國際賽既,鬥心好強,又好勤力

Rpp 發表於 24-1-23 22:56
嘩,講到咁易咁嘅,自己個件學過兩樣樂器都係玩兩三個月收檔,發晒霉啦。
...
有時都係天生嘅,無興趣點谷都無用

LeeCC 發表於 24-1-24 06:19
有4手聯彈,與樂團夾,伴奏,一樣開心

琴0-8級 過程好似單打獨鬥,入團位少。管樂團一出就成百人。每個分部都幾個。 我都很喜歡琴聲。 大部份全體學生玩樂器的學校,學琴唔計是有原因。

真係中意既,就算已經唔再上堂考試比賽,每日都會彈一個鐘,enjoy下

LeeCC 發表於 24-1-24 07:53

我約朋友去打波,一去都唔止三個鐘,直頭玩到唔想返屋企。

同時要兼顧學業和樂器/運動練習,一點也不易。時間,精神,決心,自律,興趣,金錢….

mimwing 發表於 24-1-24 07:54
有時都係天生嘅,無興趣點谷都無用

興趣係最緊要

有同學好中意彈琴,但屋企話演奏級學費貴,唔再畀佢學,佢就睇大師的YouTube自學演奏級考試歌,放假自己坐係琴大半日,係學校再與演奏級同學一起練,預備考級,真係自發做,就會去做,唔洗喊打喊殺先練琴

LeeCC 發表於 24-1-24 07:53

有鬥心要贏,成績都唔會太差的,咁又要支持。

貓頭鷹之家 發表於 24-1-24 07:54
琴0-8級 過程好似單打獨鬥,入團位少。管樂團一出就成百人。每個分部都幾個。 我都很喜歡琴聲。 大部份全 ...

其實睇學校畀唔俾機會,我仔初小時,未考5級都有同敲擊樂夾,跟住幾年都有4手聯彈,同其他樂器班夾,崇拜又司琴,所以都好多機會同人夾

LeeCC 發表於 24-1-24 08:10
興趣係最緊要

有同學好中意彈琴,但屋企話演奏級學費貴,唔再畀佢學,佢就睇大師的YouTube自學演奏級考 ...

呢個家長又太過份,小孩有天份有鬥心又鐘意,點貴都俾錢學呀。
我屋企三個都五音不全,小學呈分試個個補中英數,佢哋要出去補樂理知識,痴線嘅。音藝唔合格排名可以好後的。

Rpp 發表於 24-1-24 08:21
我屋企三個都五音不全,小學呈分試個個補中 ...

佢哥哥都係咁自學考到演奏級架,咪當訓練囉

呢位同學學校考級頭幾名,都唔知點解佢有咁多精神時間

佢好識自己搵資源,自己搵大師班,識晒學校不同班級演奏級同學,問人學緊咩歌,自學有不明的地方,向不同人請教,約同學小息一起練

家家有本難念的經

真係好貴,每個月過數畀老師時,肉都痛埋
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊