用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB 同 YW 應該點揀?住新界
樓主: bbhappyhappy
go

SPB 同 YW 應該點揀?住新界   [複製鏈接]

回覆 肥仔爸B 的帖子

Yw 好多捧場客,不過唔係我杯茶

jbbmom 發表於 24-2-9 03:33
回覆 Sing13 的帖子

唔睇ek都唔知華夏盃咁重要, 係咪應該棄co edu入yw?  

有啲直資去到高小考試,會有百分之十左右是奧數類型既題,學生未見過需要用現有既知識去推理。學生冇得操,於是拿九十幾一百分既學生除咗細心外,真是要數學叻。
相對而言,呈分升中既學校咁出法家長會投訴超綱。

co edu中學收生收咗100個全港最叻個批學生。

回覆樓主:

華夏盃每級有幾千人參加,等於全港同一年級人數既十幾分之一,數學叻既會覺得同全港鬥更有意思,贏咗show係學校school report。

至於校內考試,唔少直資小學除咗頭幾名,反而唔公佈其他學生級排名。

猴子爸 發表於 24-2-9 11:59
YW小学真的很劲的。成绩排名前列/音乐/运动前几十名的学生,都可以去SPCC/DBS/LSC,数目肯定比SPB去这3间的 ...

我反而諗,自己英華小學啲學生都唔願意升自己中學部,有幾十人跳船考其他學校,佢同其他三私一直一樣咁拼搏去考其他。聖保羅小學跳船嘅人比較少,因為大家都係一心係上中學,有少量勁學生會中學過皇仁同SPCC。

fmf903 發表於 24-2-10 00:28
我反而諗,自己英華小學啲學生都唔願意升自己中學部,有幾十人跳船考其他學校,佢同其他三私一直一樣咁拼 ...

欣賞家長及學生們都很低調,唔駛咁戰鬥格,學生亦給外間斯文有禮的印象,至少我期望培養孩子是這樣的性格

fmf903 發表於 24-2-10 00:28
我反而諗,自己英華小學啲學生都唔願意升自己中學部,有幾十人跳船考其他學校,佢同其他三私一直一樣咁拼 ...

總有批人係人望高處 間間都有 英華幾年前B1B 近年好像成績進步了?唔知之後仲有冇咁多人外闖?從外人角度 見其實讀yw小學的同學都幾有歸屬感,有些好運動的仔讀得幾開心 所以除了睇地址距離 我會睇埋小朋友性格特長去選校 當然SPB係好學校 如主要睇學術成績 應該係揀SPB

Kenji0105 發表於 24-2-10 11:26
欣賞家長及學生們都很低調,唔駛咁戰鬥格,學生亦給外間斯文有禮的印象,至少我期望培養孩子是這樣的性格
...

講得好啱,睇吓樓主係想繼續小學戰鬥格,定係平平安安升中學。

f00130 發表於 24-2-10 12:38
總有批人係人望高處 間間都有 英華幾年前B1B 近年好像成績進步了?唔知之後仲有冇咁多人外闖?從外人角度  ...

YW小學的確多了人留低
有同學話英小級一選擇了直升書院(好像是去年)

其實早幾年英華狀元雖然是英小學生,但小學甚至初中亦不是十分突出
所以,小學成績不代表全部的

fmf903 發表於 24-2-10 14:22
講得好啱,睇吓樓主係想繼續小學戰鬥格,定係平平安安升中學。

兩間都不用戰鬥格。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊