用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB 同 YW 應該點揀?住新界
樓主: bbhappyhappy
go

SPB 同 YW 應該點揀?住新界   [複製鏈接]

Vana 發表於 24-2-2 23:19
佢可能無睇

多謝你既資料,我既資料過時了,因為有一次我既小朋友同我講,有八個英華仔係佢前面,所以對英華印象深刻。

其實近7次有紀錄有團體賽的華夏盃,4次YW拿冠軍, 3次DB拿冠軍,SPB就長期季軍,每屆都被YW同DB包攬冠亞,我覺得是不相伯仲吧。

Vana 發表於 24-2-2 23:17
其實你有冇睇過個成績先講架?我只係是但講出兩個最近期兩個例子,華夏盃無論分級小一,小二,小四小五 定 ...
公道講句,華廈杯團體賽真係咩人都參加得,拎團體獎只係代表果間學校多人識奧數,要睇就不如係特等/ 一等人數入面數人頭。加上初賽題目淺,最好睇晉級賽同決賽。
另外果個全港小學數學挑戰賽就有代表性d,因為只能派最勁的4人參賽。

如果只講奧數,無可否認係dbs >yw >>>>>spc
揀小一的話,不計較番學距離,反而揀spc 比較好,因為校風比較純樸。
個人感覺斯文仔唔太適宜讀dbs yw 呢d 太好動的學校。

Zleep 發表於 24-2-3 09:36
公道講句,華廈杯團體賽真係咩人都參加得,拎團體獎只係代表果間學校多人識奧數,要睇就不如係特等/ 一等 ...

有道理,不過團體賽冠軍唔係計幾多人参加,係只計每級4個人 (個表下面有寫),個4個人既成績,都可以話似隊制

無逐級睇,憑印象上年華厦盃,4年級狀元係DB,三個特等獎入面有兩個都係 DB

我初初都以為斯文仔未必岩好動學校,我仔本身好靜 比較內斂 無論幼稚園定小一老師都話佢 温文爾雅,但係經過幾年好動男校既洗禮,而家變左陽光大男孩,咩運動都鍾意玩既運動型,好多活動 發掘左好多才能.....(本身佢小學前佢乜都無學)

而家好開朗 有一班好兄弟好朋友,所以小朋友適應能力其實都好高

我認為為華夏盃公信力大啲,全港數學挑戰賽,比完一輪,得每個區既冠軍,全港冠軍是誰,全港第一名是誰都唔知。反而華夏盃,各校好手盡出,睇前50或一等獎名单大概知邊間學校較强。

YW有一部分跟DB不同,就是不鼓勵同學參加付費的比賽,所以在有分狀元及特等獎的華夏晉級及決賽會比較少見YW參加。

另外見有些學校如弘立等無出校隊,不然有些分級冠軍應該會是弘立

估唔到揀小學間學校奧數校外比賽都竟然係一個考慮點

jbbmom    發表於 24-2-9 02:08

奧數, 根本唔係正規數學課程, 計/學既嘢亦唔係學校正常會教既嘢

學校就會"鼓勵"學生去報名參賽通常咪係賽前攪個訓練, 根本唔會有可能係個咁短既訓練能令學生係奧數比賽會有好表現 (除非本身係數學天才)

奧數, 更多只班家長自小就安排小朋友去"參加"既"課外活動"

某學校經常係奧數比賽攞獎, 其實係証明咗間學校既有較多家長好喜歡為自小為小朋友安排課外活動囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

不能同意更多

回覆 Sing13 的帖子

唔睇ek都唔知華夏盃咁重要, 係咪應該棄co edu入yw?  

73662710    發表於 24-2-9 08:18

jbbmom 發表於 24-2-9 03:33
回覆 Sing13 的帖子

唔睇ek都唔知華夏盃咁重要, 係咪應該棄co edu入yw?  
睇過奧數,比較離地。除非數學特別資優,上訓練班谷上去意義不大。

回覆 jbbmom 的帖子

如果真係非常好動的男仔,對小朋友自己來說,可能真是讀YW好過入st paul coed
你諗下個仔日日返學都大聲叫週圍跑,入到coed肯定日日被人罰得好甘,返學都唔會開心。

要出狀元,計埋升中離開,YW都出過幾個。coed自家小學出品狀元其實不算太多。

YWC未來數年將會有第一屆AL成績出爐,可能會吸引多些叻既小朋友留低。

不過coed呢個光環比較大,我諗好多家長都唔會捨得。

jbbmom    發表於 24-2-9 13:20

如果當奧數係課外活動既一種,就唔會咁抗拒。就好似運動突出的運動員一樣,香港幾間大學以及某些外國大學對奧數比賽突出的小朋友都有特別獎學金。

而且家長不懂奧數題目,不代表小朋友不懂奧數題目。就好似運動傑出的運動員,正常都做到家長做不到的成績。

不過當然不可以單靠奧數來選校啦,就好似不可以單靠運動來選校一樣。

肥仔爸B 發表於 24-2-3 12:22
YW有一部分跟DB不同,就是不鼓勵同學參加付費的比賽,所以在有分狀元及特等獎的華夏晉級及決賽會比較少見YW ...

any track record for isf?

回覆 iseatrit2013 的帖子

例如今年小三組,前20中有4個係弘立,3個係培僑,拎分級冠軍既培正只係1個入前20

Zleep 發表於 24-2-3 09:36
公道講句,華廈杯團體賽真係咩人都參加得,拎團體獎只係代表果間學校多人識奧數,要睇就不如係特等/ 一等 ...

SPC奧數一般,並不表示人地數學比他校差,人地志不在此!有些學校的學生博晒老命考奧數可能想轉校!

而且我覺得奧數除左比頭幾十位數學尖子挑戰自己之外,對其他人意義不大。機構想賺錢,家長願意比,幻想自己小朋友是數學神童!

bbhappyhappy 發表於 24-1-23 03:47
小朋友比較活潑好動型
知道 SPB > YW
YW小学真的很劲的。成绩排名前列/音乐/运动前几十名的学生,都可以去SPCC/DBS/LSC,数目肯定比SPB去这3间的数目多很多. 而其他的都可以升上去YWC, YWC现在都是B1A成绩的学校。香港有多少学校可以有这样的升中成绩?
而且,我见过的YW学生,都颇醒目。
至于SPB,SPC本身已经是很top的学校,可以一条龙读上去当然也不会有什么闪失。
如果本身住新界,又没有搬家的打算,就安心入YW小学啦。

回覆 73662710 的帖子

其實呢句套用在很多地方都行。籃球如果不是最頂尖入到NBA賺錢的又有何用? 其實就算只是校隊甚至只是興趣,也可以培養小朋友自信及鍛鍊身心了。最近學界籃球決賽都是YW vs DB, 不代表其他學校很差或其他小朋友不用打籃球吧。
套回落奧數,不是最前幾十名的小朋友,難道不用挑戰自我嗎?其實每完成一題困難的數學題,小朋友都會很高興的。

不想讓商業機構撿財,便可只參加免費或很便宜的奧數比賽。最多人參與的比賽都是免費的。華夏盃每年3萬多人,港澳盃每年2萬多人,大灣盃每年1萬多人,每年級可以有3到4千人參加,應該有全港學生的10%吧。

肥仔爸B 發表於 24-2-9 12:11
回覆 73662710 的帖子

其實呢句套用在很多地方都行。籃球如果不是最頂尖入到NBA賺錢的又有何用? 其實就算 ...
同意當係一項课外活動無傷大雅!但係無需看得太重!以此來分辨學校的優劣有點兒那個。

回覆 Jean1769 的帖子

Deleted(按錯, sorry)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊