用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB 同 YW 應該點揀?住新界
樓主: bbhappyhappy
go

SPB 同 YW 應該點揀?住新界   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主好似比較注重英文,有無媽媽知道各有幾多NET ?

YW 奧數中文都係男校中最top.... SPB 啲家長成日吹捧過去一兩年dse有進步.... 而家講緊小學。點揀都係揀YW 我會。我個仔以前spb收不過冇讀。interview 時候,啱啱係recess... 玩完砌圖出去見到都冇乜人球場好空,好似好少人讀咁?當時只係得三班都收唔足,依家應該可以開到四班。

咁好彩你無take offer, 明智!

乜都咁勁又最top, 實際上好多人放位, 年年7-8月仲call緊reject. 身體最誠實

無謂爭論, 唔會再回應, 其實兩間都係好學校

鹹魚青菜各有所愛, 希望樓主揀到適合自己小朋友嘅學校

YW 原來開六班千幾人 SPB 開四班六百幾人。學校運動音樂...更係人多好辦事。講環境就梗係SPB, 清靜好多,不過唔揸車真係唔識點去。

Nbranson 發表於 24-2-2 15:35
YW 原來開六班千幾人 SPB 開四班六百幾人。學校運動音樂...更係人多好辦事。講環境就梗係SPB, 清靜好多,不 ...
男校想多野玩都係選人多,多學生,eg音樂可以有orchestra wind band percussion band hand chime team 中樂團。唔夠人,你想打班際排球比賽都難。swimming gala 陸運會都靜英英。

Nbranson 發表於 24-2-2 15:01
YW 奧數中文都係男校中最top.... SPB 啲家長成日吹捧過去一兩年dse有進步.... 而家講緊小學。點揀都係揀YW  ...

面試spb時恰逢小息,見小朋友斯斯文文,無咩人係操場玩,就知唔係我仔仔杯茶。

Nbranson 發表於 24-2-2 15:01
YW 奧數中文都係男校中最top.... SPB 啲家長成日吹捧過去一兩年dse有進步.... 而家講緊小學。點揀都係揀YW  ...

如果講到男校中最top, 奥數應該係 DBS, 望下今年華夏盃,同全港數學挑戰賽好明顯見到分別,咁如果同 spb 比,就應該 YW 勝一籌

中文就唔清楚

至於 spb 應該唔會收唔足,每年都好多人 waiting, 感覺呢幾年 spb 受歡迎比 YW 更甚

我自己兩間都鍾意,小學會 prefer YW, 中學 prefer spb  

lsllsl 發表於 24-2-2 15:52
面試spb時恰逢小息,見小朋友斯斯文文,無咩人係操場玩,就知唔係我仔仔杯茶。
...

佢哋小息時好多活動,有時活動室睇戲,圖書館借書,攀石,又唔係一定係操場玩既。
我覺得學校比較低調,唔似YW DB咁愛競爭,家長之間少比較。

Vana 發表於 24-2-2 17:32
如果講到男校中最top, 奥數應該係 DBS, 望下今年華夏盃,同全港數學挑戰賽好明顯見到分別,咁如果同 spb  ...

上年call waiting 有一部分人係棄YW 入Spb 。 YW 很多活動,家長支援度都要足夠。 都要睇家庭人手時間對學校能否投入。
我都認為YW 小學好玩,中學應該是SPB

Vana 發表於 24-2-2 17:32
如果講到男校中最top, 奥數應該係 DBS, 望下今年華夏盃,同全港數學挑戰賽好明顯見到分別,咁如果同 spb  ...

華夏盃岀賽人數及拿獎人數應該都是英華遠多其他學校。我一般只睇獲獎名單第一頁,前列既主要是女拔同英華。

華夏盃及全港數學挑戰賽每年參加人數是3萬vs 4千。

所以揀龍校,就要諗埋中學
如果唔係到中學又玩多次

一定交通時間短果間

回覆樓主:

其實樓主一開始都有話佢覺得邊間好d,而交通令佢猶豫
呢樣真係要自己衡量值唔值得
我諗每個人都唔同

呢個網最近一兩年硬係好多人話spb好受歡迎band 1A... Marketing 好好其實小學佢哋都只係啱啱由三班可以加到四班幾年。你睇下DBS YW喇沙會兩大男校,過去十年被迫減班減到而家五六班,受歡迎程度一早講咗你知。你講音樂運動...SPB都唔係佢哋嘅直接競爭對手.... 講小學嘅話,SPB 佢哋係港島西區競爭已經算少,各樣運動排名多數都係第三第四五喺聖若瑟同聖保羅男女之後,有時喺ISF 軒尼詩等之後tim,  辯論奧數音樂等都係兩間小學後面。講SPB中學,家長就一定話呢兩年超級勁5+進步咗兩三個percent... 勁極其實咪只係同kings姓租加減兩三個percent variance...又唔使講到無出其右。一唔講dse成績其實都少嘢好講,你同嗰四五間男校畀,足球籃球遊水水球乒乓波羽毛球,好多spb都係division two,都冇得同一線男校競爭... 辯論音樂各樣比賽喺中學都少見佢哋個名。 SPB 可以話進步但係又唔需要講到可以同頂尖男校on par wor...

回覆 Sing13 的帖子

你有冇睇錯呀女拔奧數勁過男校英華姓租星展?

Nbranson 發表於 24-2-2 22:13

特等獎成日都有女拔,我一般只睇獲獎名單第一頁前幾十名,我認得獲獎常客既名,二三等獎唔會睇。

Nbranson 發表於 24-2-2 22:09
呢個網最近一兩年硬係好多人話spb好受歡迎band 1A... Marketing 好好其實小學佢哋都只係啱啱由三班可以加到 ...

大家睇法唔同啫
你覺得體育獎好重要,我覺得一啲都唔重要。

1. 如果我既小朋友學術同體育都得,我寧願去一間體育普通既學校代表校隊出賽,都唔想只是幫專業運動員做啦啦隊。

2. 似乎體育叻既學校欺凌事件都多啲

3. 体育叻既有啲學生是完全放弃學業,你以上講既某間學校連副學士22222程度都達唔到佔DSE考生1x%,到高中大家衝刺DSE時,亦唔希望受唔讀書既人影响。

4. 再講,一般男女校一級四五個班,男丁一半都是八十人,去同啲二百幾個男丁既體育男校鬥,人哋收生文一班,武一班,亦都冇得鬥。

5. 男校中,QC, SPC 上年DSE 5級以上百分比過50%,冇體育強校曾經達到過。

twhkleung    發表於 24-2-5 13:55

SPC己經將SJC遠遠拋離,唔係幾個%, 將來距離只有更大!至於體育,是用來強身健體的!
至於英華,以前是一間正正常常的津校,轉直資後,刻意模仿旺角體校,大收體育尖子,學術大受影響,同SPC已有相當距離。

除非交通唔方便,必選SPC.

Sing13 發表於 24-2-2 20:16

其實你有冇睇過個成績先講架?我只係是但講出兩個最近期兩個例子,華夏盃無論分級小一,小二,小四小五 定小學團體賽都係 DBS 冠軍

英華都好好,只係唔100% 認同最top 係YW.... 咁當然如果睇完上下賽果都覺得係 yw, 我都無所謂既 可能下年係YW 都唔定

至於全港數學挑戰賽,唔知你小朋友有冇玩,清唔清楚,一般學校只係派math team 出賽,唔同華夏盃咩人都玩,而且只有小五小六兩級..... 小五冠軍係DB, 小六冠軍係 LS.... DB 小六個 team 整爛左試卷被DQ,下面link 可以自己睇

http://hkpmc.cswcss.edu.hk/index.php?wsgid=2.0&wssid=3.2100&wsmid=29&wslan=chi

FYI, yw DB Ls 係同一賽區

Nbranson 發表於 24-2-2 22:13

佢可能無睇
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊