用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB 同 YW 應該點揀?住新界
go

SPB 同 YW 應該點揀?住新界   [複製鏈接]

小朋友比較活潑好動型
知道 SPB > YW

想知SPB 是否英文 比YW好?

唔知有無用家可分享下

因為家中都係廣東話為主

無乜語境

謝謝🙏🏻
   5    0    0    0

bbhappyhappy 發表於 24-1-23 03:47
小朋友比較活潑好動型
知道 SPB > YW

Yw

回覆 bbhappyhappy 的帖子

係英華小學網頁, 右下角有個 Icon "English Department" 你可以睇到學生的英文程度.

https://www.englishywps.com

bbhappyhappy 發表於 24-1-23 03:47
小朋友比較活潑好動型
知道 SPB > YW

其實兩間學術相差唔太大,但SPB地區相對太遠,小朋友返學會辛苦,而且附近又重建,沙塵滾滾,所以投YW一票

rsx    發表於 24-1-24 09:51

YW 啦,近d又多活動, 附近又冇地盤

若果住新界唔考慮搬 小朋友較好動 YW

根據阿咩sir個排名 SPB係超級 英華係1A級

數據只反映成績 其他方面要自己衡量

小朋友比較活潑好動型
知道 SPB > YW

相信兩間語境相若,就自己識嘅兩間中小學嘅朋友嚟講,即唔係特別豐富英語環境,除咗個別小朋友!

住新界,有英華,諗唔到有咩因素唔揀YW!

小朋友比較活潑,留意下YW比較重視運動,可以參考下學界成績!

至於係咪活潑型就揀活潑型學校呢?!我自己覺得因應家庭嘅教育需要,我小朋友小時係非常文靜守規,但我幫佢揀咗間活潑重運動嘅學校,佢而家人變得開朗了,轉數都快咗!

至於DSE成績,兩間都唔會差,但每年成績有上落,參考下算喇,最緊要係自己嗰個讀到咩成績?名校都有讀唔上既學生!唔會有100%升大學率!

唔係兩間學校用家,只係想少少分享

正常就SPB ...
成績係有差距又唔係超級大咁囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀YW,依家係揀小學,唔好搞到個細路咁辛苦啦!

YW 叻嗰班 (講緊頭50名以內) 好多升中時會轉走 (去LSC年年都1x個,仲有d會去DB/SPCC...)  
另外,YW 中學傳統上比較 "平民" (深水埗 vs 薄扶林)
SPB中學已有IAL (唔sure YW confirm到未)

我個人傾向,唔搬的話,小學YW,升中再算
恐龍家

感謝各位大神

忘記講,仲有個細佬跟尾

聽講YW係siblings 大機會跟到

我地係住新界,唔諗住搬住

cutysze1985 發表於 24-1-23 09:52
YW 啦,近d又多活動, 附近又冇地盤

yw附近2個地盆,一個拆緊樓一個打緊樁。朝9晚7巨響。我住隔幾條街60樓每日享受中。
不過,如果學校適合,這些環境因素也可忽略的,yw確是好學校。

bbhappyhappy 發表於 24-1-23 18:48
感謝各位大神

忘記講,仲有個細佬跟尾
SPB 舊生或在讀兄長在first in 加10分,但second in 就只看面試表現,所以舊生或有siblings 在請都未必有offer,同英華每年收一班siblings 吾同。

PTL_L 發表於 24-1-23 13:22
相信兩間語境相若,就自己識嘅兩間中小學嘅朋友嚟講,即唔係特別豐富英語環境,除咗個別小朋友!

住新界 ...

好同意,就算一間B1A, 一間B1A-B (純假設), 如果唔爭太遠級數嘅學校 讀起上黎真係唔會爭好遠

要考慮既其他因素太多,例如樓主 case 交通,或者其他等等

係EK 先會咁斟酌嗰每年都會變化既 banding....on this case I mean

我自己3個小朋友3間學校,我當3間同 level....我最鍾意亦覺得最好 應該係EK 認為 dse 3間入面最渣個間

spb yw 都非常好,spb 其實都好多活動,但我感覺 yw 小學係真係好用心辦活動,好多安排我都好欣賞

尤其疫情期間  感覺有d 仲安排好過DB (都好多DB 媽咪同意),總之感覺好為學生

小學先解決距離,中學再算吧

PTL_L    發表於 24-1-24 13:49

cutysze1985 發表於 24-1-23 21:12
SPB 舊生或在讀兄長在first in 加10分,但second in 就只看面試表現,所以舊生或有siblings 在請都未必有of ...

純自己朋友case 分享,spb 細佬 2nd in 表現奇差 (朋友自己聽完一額汗講返),不單止無乜反應,連校長問佢今日黎做乜都擰頭,所以叫佢出去問爸爸今日黎做乜.....

最後正取,朋友都話應該因為哥哥成績好好

yw, 哥哥成績好,音樂亦佳,媽媽係學校又勁幫忙..... 無收細佬,唔止一個 case, DB 都係咁,哥哥級二都無收細佬,所以感覺呢兩間就真係只看面試表現

Vana 發表於 24-1-23 21:55
純自己朋友case 分享,spb 細佬 2nd in 表現奇差 (朋友自己聽完一額汗講返),不單止無乜反應,連校長問佢 ...
行去問爸爸媽媽問一條問題係SPB 2nd in 必有環節而非因為你朋友個仔特別差被質問

回覆 lcmyk 的帖子

係呀,考小朋友反應同膽量

回覆樓主:

住九龍及新界,我選YW。

兩間中學差唔多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊