用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用 UCAS 還是搵 agent 報學校好?
發新帖回覆
go

[英國] 用 UCAS 還是搵 agent 報學校好? [複製鏈接]

自己用 UCAS 報還是搵 agent 報心儀學校好? 邊個方法會快知學校收唔收?
   2    0    0    0

回覆樓主:

讀到高中,準備入大學,學生絕對有能力自己處理UCAS申請。當然,我明白有家長怕孩子漏lee樣漏嗰樣,會擔心....

我唔相信取offer, 係經agent報會快人一步,係睇申請者的料。

BTW,  留意agent聯繫左嘅大學名單無齊你想要的大學呀,舉例:你只有一至兩間心儀大學在某agent名單中,你搵佢處理,焗住要搵幾間自己唔太想揀的大學。

我建議讓孩子自己處理,佢會學到野。

回覆樓主:

我呀仔都係經UCAS自己一手一腳攪掂。我覺得如考慮過英讀大學,佢自已要懂得獨立處理文書好啲。

英國大學唔係一定要經 UCAS? 自己中學老師會交reference letter and predicted grades 去UCAS. 我唔清楚agent可以點幫你報?

同埋大學有冇offer 和通知都直接email 比 學生email address

ricenoodle 發表於 24-1-19 16:53
英國大學唔係一定要經 UCAS? 自己中學老師會交reference letter and predicted grades 去UCAS. 我唔清楚age ...

agent會幫客人input data, 佢地想做生意,會比意見囉。
所以......真係唔洗搵agent處理架。

ricenoodle 發表於 24-1-19 16:54
同埋大學有冇offer 和通知都直接email 比 學生email address

全對呀

TTEE1819 發表於 24-1-19 16:56
agent會幫客人input data, 佢地想做生意,會比意見囉。
所以......真係唔洗搵agent處理架。
...

其實啲資料都係要我哋自己比agent 佢先識填,不如自己填仲唔驚填錯。
我記得阿囡學校有一份填 UCAS instructions 比佢哋,佢哋跟住填便可了。

就算用agent 都係通過UCAS報大學,所以唔會邊個快d 通知。唔係間間大學會俾agency fee,所以唔少agent 係收費。免費嘅就只會幫報某些大學。
因為咁,用agent 嘅需要比中學細,agent 掌握嘅資訊亦相對少,而且每間大學有好多科,每科收生唔同之外,收生方法都可能唔同,所以用agent 其實無咩用。

我幫我屋企人用DSE報大學,免費嘅agent 都係俾好一般嘅建議。問到科嘅資料,都係sendUCAS嘅link。其實同自己上UCAS網搵無分別。我有朋友用收費agent,佢會幫手睇吓執吓份personal statement. 所以用唔用agent,睇你想要咩服務,肯俾咩價錢。

好的大學隨了你的好成績外,決定收吾收你是Personal Statement。有D人比成百萬agent就係為咗份personal statement 同train interview。

FNN 發表於 24-1-20 10:57
好的大學隨了你的好成績外,決定收吾收你是Personal Statement。有D人比成百萬agent就係為咗份personal sta ...

申請美國大學?UCAS就未聽過

FNN 發表於 24-1-20 10:57
好的大學隨了你的好成績外,決定收吾收你是Personal Statement。有D人比成百萬agent就係為咗份personal sta ...

Oxbridge & LSE

回覆樓主:

兩樣都有, 孩子經UCAS 申請大學 , 又搵Agent 幫忙入 不需要經 UCAS 申請大學做 Back up .仲有Personal statement 都有幫手再執一執 ,再加強一D用詞 , 學校 係PS 上面 唔係好幫到忙 。

多謝各位資訊

過客 發表於 24-1-22 09:03
多謝各位資訊

UCAS月底截止報名,要報就快,報大學不外乎成績同PS,除左牛劍醫療科類都唔系好多大學要面試,如果唔使特別訓練面試或相關技能,我覺得自己上UCAS報再加上揾人提供寫PS作參考修改已經好夠,

你有實際上年A Level成績,一出收就系Unconditional Offer或唔收,簡單直接。

回覆 yuyueng 的帖子

Thanks!

katrinafu 發表於 24-1-20 11:35
兩樣都有, 孩子經UCAS 申請大學 , 又搵Agent 幫忙入 不需要經 UCAS 申請大學做 Back up .仲有Personal st ...

我都考慮緊搵agent 幫手
training interview 同執靚PS

發表於 4 天前 |只看該作者

請問有冇聽過以下Agent : 1) Quantum Prep 2) Trellis 及 3) Unikey
請問這兩間好唔好, 有冇任何意見?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊