用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GHS vs SPCS vs HY
樓主: wii_2007
go

GHS vs SPCS vs HY   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-1-19 23:45
冇呀,司徒拔,樓上係玫瑰花~

堅講,玫瑰花真係好環境,真正大校~

mcl233 發表於 24-1-19 23:47
堅講,玫瑰花真係好環境,真正大校~
所以好可惜

HK-MAN 發表於 24-1-19 19:42
最激烈幾個都申脷話唔係該校家長會唔會等緊該校offer所以落力唱好呢純粹講笑,知大家都唔係 ...
係呀
諗住將呢個帖放入portfolio 去申請SPCS幼稚園
應該會有分加

wii_2007 發表於 24-1-18 11:45
大家點睇三大女直呢?

三間都係好學校,而每間都會有啲不足嘅地方唔會係完美,但只要阿囡係有要求而又肯讀書,入邊間最終結果都會一樣揀到自己鍾意嘅科入到好大學,所以比拼成績拗餐死唔知為咩。

相信樓主女兒已經去過呢三間學校面試,當中HYS GHS都係考DSE為主,而SPCS就有多一個學制(現在可以不理,因為已有純DSE班出現),你只要將學制嘅分別解釋比女兒知,相信女兒去過學校、見過老師、感受過上學嘅車程,佢會有自己嘅選擇。

另外,如果小朋友有個別運動專項,可以考慮埋學校會否比奬學金、有否出賽機會,有時苦練咗自己熱愛嘅運動咁多年,都希望可以代表學校出嚟比賽,輸贏都係一個好好嘅經歷。

至於身邊同學富與貧、會否令到自己小朋友自卑這些問題,我相信去到邊間學校都有機會遇到,就睇家長及小朋友點處理,消極又悲觀嘅人去到邊都會遇到難題….而以現在香港的情況,大部分有錢人嘅小朋友都揀某幾間國際學校,呢幾間直資比嘅學費,真係唔算多仲要有奬學金、各式各樣資助。

希望你和小朋友有共識地揀到一間學校,嚟緊一齊面對新挑戰!

UniKitty    發表於 24-1-24 10:17
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊