用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬 ...
樓主: UTB
go

中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-1-22 18:32
聽聞如果有香港學校offer的話,內地身份學生小於18歲必須要有直系親戚,香港永久居民作為監護人,要雙方簽 ...
多年嚟咁多雙非可以用"托管"服務嚟讀香港官津小學, 就知呢D所謂"要求"係廢架啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-23 09:36
多年嚟咁多雙非可以用"托管"服務嚟讀香港官津小學, 就知呢D所謂"要求"係廢架啦! ...

雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資。
我認為其實內地戶藉應該講都絕少來香港讀書,成本高學費貴又麻煩,既要搞受養人托管監護人簽名,都幾麻煩的。不過唔排除有。

Rpp 發表於 24-1-23 10:11
雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資 ...
香港直資學校, EDB資助額只係7萬幾至8萬幾一年:https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/dssrate_tc.pdf

其實對大部份直資中學嚟講, non local studnet 學費只係比香港學生多咗1.5至2倍, 但仍比大部份國際學校平唔少, 至緊要係唔駛額外再俾 Levy 之類既錢

關於需要"直係親屬"才能來港, 香港入境處係無呢個要求:
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/visas/study.html#secondTab

按"申請資格"睇下

再參考下浸大相類似既要求, 18歲以下都只係話係香港需要人"保証人" (第6點和第7點)
https://physics.hkbu.edu.hk/f/programme/2502/2750/visiting_student_info.pdf

heidya    發表於 24-1-23 17:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁大穫了,講普通話就係來自國內,咁應該幾多國際學校學生係來自國內,而否定佢地係海外回流人士~

Rpp 發表於 24-1-23 10:11
雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資 ...
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩!

回覆樓主:

聽說,最近不少係國內既國際分校結業,收生已不足,會唔會仲要一窩峰擁嚟香港入國際/直資啦?非本地生,黎香港讀書成本平過放洋?~

hkpapa852 發表於 24-1-23 12:04
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩! ...

唔論国籍,香港唔少游跑教練都似乎唔會抗拒行呢條路~

hkpapa852 發表於 24-1-23 12:04
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩! ...

佢個女應該都係排球高手,就嚟升中,佢都私教排球嘅,價錢又合理。

有D 唔明,如孫玥老公係香港人,佢個女如在香港出世,就係香港人,同國內人來港爭學位有什麼關係。看見以上討論比較含糊,具体只知道有專才女兒入讀DG,其他好像冇結論。

pumpkinfly 發表於 24-1-18 17:34
spcc12月個面試,外面好幾個全程普通話溝通的家長在等候,彼此認識架

5、6年前,甚至更久遠之前已經係咁

lot888 發表於 24-1-23 14:18
有D 唔明,如孫玥老公係香港人,佢個女如在香港出世,就係香港人,同國內人來港爭學位有什麼關係。看見以上 ...

一直都有普通話人㗎啦~

結論是否國內小朋友由從前,到現在,什至將來一向有來港讀書程况,不會呢段時間突然增加。而專才來的子女正好填補離開嘅港人,似乎又回到一個平衝點。之前大家擔心搶學位問題只是主觀加個人幻想假像,又或傳媒誇大,可忽略但留意。

lot888 發表於 24-1-23 15:42
結論是否國內小朋友由從前,到現在,什至將來一向有來港讀書程况,不會呢段時間突然增加。而專才來的子女正 ...
人民幣驅逐港幣

2jkidsfather    發表於 24-1-23 17:17

如人民幣有美元般話語權及認受性,我絕對歡迎。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊