用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬 ...
樓主: UTB
go

中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:49
你估香港似樣既國際學校咁易入?

當然, 如果只係參觀咁行出行入又真係好易

國際學校有易入的,直資有難入的,同樣level的直資一定比國際易入? 咁SPCC/ DG真的比GSIS/CIS容易很多?

hollyword888 發表於 24-1-22 12:02
國際學校有易入的,直資有難入的,同樣level的直資一定比國際易入? 咁SPCC/ DG真的比GSIS/CIS容易很多?
...

耀中已經係國內家庭的最大群體。
較易入。

hollyword888 發表於 24-1-22 11:45
如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非 ...

好多人都唔鐘意國際學校既課程和氛圍
讀直資嗰啲通常都係上游,應該唔怕揀不到IB/IAL

hollyword888 發表於 24-1-22 11:45
如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非 ...

好多試名直失敗,去咗國際學校。

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:49
你估香港似樣既國際學校咁易入?

當然, 如果只係參觀咁行出行入又真係好易

我响小紅書見到既,通常都想入名直資,比較少聽到想入國際學校喎!

Rpp 發表於 24-1-22 12:10

耀中已經係國內家庭的最大群體。

耀中 小學IS 中學PIS 中學相對易入

liverpool2023 發表於 24-1-22 12:24
我响小紅書見到既,通常都想入名直資,比較少聽到想入國際學校喎!

佢哋中文,數學係擅長。
國際學校係最後選擇。

liverpool2023 發表於 24-1-22 12:24
最近聽過一個講法.
國內已經不一定希望去海外留學.
特別是,可能擔心海歸回國.
一些國家機構招聘時. 沒有優勢.

一一一

國內已經有完善的國際學校.
來香港讀國際學校,沒什麼好處.

Rpp 發表於 24-1-22 12:23
好多試名直失敗,去咗國際學校。

你說的對,但這些人通常並不是“非香港居民”,而是有HKID的

這些都是有HKID的。可能我見識短,從未見過“非香港居民”想入去直資學校,但去到國際學校就有不少。

hollyword888 發表於 24-1-22 12:50
這些都是有HKID的。可能我見識短,從未見過“非香港居民”想入去直資學校,但去到國際學校就有不少。
...

其實點知人哋有冇HKID?

朋友個仔今年係元朗讀緊Band one 津中,佢話佢班有1/3 人係講普通話

雖然今年都仲係雙非年,但係唔知點解bond one津中會收到咁多講普通話學生

liverpool2023 發表於 24-1-22 15:17
其實點知人哋有冇HKID?

其實好簡單,隨手翻看一下過往post便知,都是先有“香港居民身份”才來插班直資。如果有例外,歡迎告訴我,讓我增長一下見識

hollyword888 發表於 24-1-22 12:50
...
其實你知唔知, 攞住 "香港永久性居民" 身份去考香港既國學校, 仲難過攞住 國內身份証 去考?

無乜 "非香港居民" 考香港直資學校? 小學可能係, 中學呢?
不如問下近幾年插班入女霸王個幾個來自北京既學生, 係咪 "香港永久性居民" ?

糾正一下你既講法, 有 HKID 唔代表係 "香港永久性居民".

係香港工作或讀書既籍人仕, 只要需要逗留多過180日, 都會有 HKID, 但佢地唔屬於可以取得本地資功助既 "香港永久性居民" 身份既人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-22 15:56
其實你知唔知, 攞住 "香港永久性居民" 身份去考香港既國學校, 仲難過攞住 國內身份証 去考?

無乜 "非香港 ...

點會問有無香港身分證?好尷尬,講普通話的唔一定係雙非,唔識廣東話既不一定不是香港人,呢個新生代好多香港兒童已經唔識講廣東話。係珍珠咁真既事實。
有樣事實係好多原本國內讀書的,到香港讀書。
啱同班上雙非媽媽食午飯,媽媽一年簽一次證,佢哋原本移民加拿大,只是住兩年便放棄綠卡,因為不適應生活太無聊,二女係香港出生讀佐記,兜兜轉轉又返回香港。爸爸係國內搵錢。

無乜 "非香港 ...

聽聞佐記一直以來有非香港居民讀書。

無乜 "非香港 ...

我從未說過HKID=永久居民。有HKID,可能是永久居民,也可能是人才計劃或讀書的臨時身份及其受養人。但無論哪種,均享受本地學生之學費。

我的point從頭到尾都是: 沒有HKID的學生,絕少會來插班香港的直資學校,最多只會選擇去香港的國際學校。

包括你說的本年插班DG的“北京學生”,恰好本人知道,其父母通過人才計劃取得香港簽證,其享受本地學生之學費標準,歡迎你去查證。

Rpp 發表於 24-1-22 16:54
聽聞佐記一直以來有非香港居民讀書。
根本就係. 而且佐記個宿舍, 無乜要求, 肯申請都差唔多就有得住

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-22 17:42
根本就係. 而且佐記個宿舍, 無乜要求, 肯申請都差唔多就有得住

聽聞如果有香港學校offer的話,內地身份學生小於18歲必須要有直系親戚,香港永久居民作為監護人,要雙方簽署同意書的。讀完7年又直接申請香港居民。
至於學費幾多不清楚了。

hollyword888 發表於 24-1-22 15:49
其實好簡單,隨手翻看一下過往post便知,都是先有“香港居民身份”才來插班直資。如果有例外,歡迎告訴我 ...

即是你講的,是EK呢度的?

我是講學校的同學,差不多每班也有,我真是不知道人哋用咩身份入讀,只知都是插班。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊