用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試需要帶備自己的作文或閱讀的書本嗎? ...
發新帖回覆
go

面試需要帶備自己的作文或閱讀的書本嗎? [複製鏈接]

扒文見有些家長話小朋友面試時會主動帶備自己的作文或閱讀中的書本比面試老師睇。如果中學沒有要求,其實面試老師會看嗎?即將會見YW,GH,SSC,LS等,有需要預備嗎?謝謝
   2    0    0    0

Leedsforever 發表於 24-1-12 22:21
扒文見有些家長話小朋友面試時會主動帶備自己的作文或閱讀中的書本比面試老師睇。如果中學沒有要求,其實面 ...

是否有龍鳳胎孩子升中? 點解同時interview男校, 女校, 男女校?

Leedsforever 發表於 24-1-12 22:21
扒文見有些家長話小朋友面試時會主動帶備自己的作文或閱讀中的書本比面試老師睇。如果中學沒有要求,其實面 ...
唔需要帶自己的作文(學校唔會睇)不過帶本書睇下係幾好, 好過睇電話打機, 老師見到都會加印象分啦 !

成績面試最緊要,除指定要帶呢啲係無用,攞全港獎另計

學校有既定的面試流程,也有包括面試成績的百分比,我相信面試老師不會有機會認真看作文,因爲每個面試都有時間限制。
帶不帶書閲讀,只是個人習慣,天生喜歡帶本書看的孩子,自然會帶本書。或者有機會加印象分,但印象分是否為面試成績的一部分,就不知道了。

而且,帶什麽書也有關係吧,書的深淺程度?如果程度很淺,可能有反作用。另外,萬一面試老師拿這本書來問問題,孩子會不會應對?應對的内容是否令面試老師滿意?如果還沒看,答不出,就可能弄巧成拙。

帶本書應該自在啲,手腳目光都唔知擺喺邊,好多人講入去個個都靜靜地睇書,但始終不難睇到係緊張的,咁見到這情況都搵本書睇,講真係咁環境有幾個專心睇書。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊