用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC 赤提面試一問
go

SSC 赤提面試一問   [複製鏈接]

請問有家長可以分享下SSC赤提去年的面試形式?見佢只有15分鐘,是否只是同老師傾下計?謝謝
   9    0    0    0

Leedsforever 發表於 24-1-12 17:57
請問有家長可以分享下SSC赤提去年的面試形式?見佢只有15分鐘,是否只是同老師傾下計?謝謝 ...

考下中英文,再用廣東話傾計

liverpool2023 發表於 24-1-12 18:33
請問要不要用普通話呢?謝謝

liverpool2023 發表於 24-1-12 18:33

會唔會問小朋友考左邊幾間學校?我驚我小朋友好坦白

Leedsforever 發表於 24-1-12 19:05

我前年無

Leedsforever    發表於 24-1-12 20:23

minnieevergreen 發表於 24-1-12 19:07

我前年無

minnieevergreen 發表於 24-1-12 19:07

去年有問我仔係咪已經有其他學校嘅offer

Leedsforever 發表於 24-1-12 19:05

我哋上年有問普通話,問父母職業,做d咩,好簡短對話
英文問最多,老師就住佢攞過嘅獎問佢咩嚟,感受如何,另外俾咗3本英文書佢揀一本,剩係睇cover估下內容講乜。中文要讀文章同解釋文章入面兩個四字成語,廣東話作答,阿仔話呢part最難

坦白咪好囉..

想請教下過來人,在朗讀中英文文章時,小朋友一邊指着文章一邊讀,會扣印象分嗎?學校老師教我地咁樣做,話可以專心讀好一些,但出面的補習老師又教我們不要這樣做,說會有不好印象。

Leedsforever 發表於 24-1-13 11:06
想請教下過來人,在朗讀中英文文章時,小朋友一邊指着文章一邊讀,會扣印象分嗎?學校老師教我地咁樣做,話 ...

我哋唔會指住讀

指住讀,係對專注力弱/讀寫困難既小朋友有幫助,因為佢哋好易跳字跳行

你小朋友如果唔指住,會否出現呢個問題呢?

如果沒有呢個問題,就不用指住讀

如果有呢個問題,指住會有機會被老師發現可能有問題,當然不好。但如果唔指住就會讀漏,咁亦一樣被發現,咁就要自己取捨了!

你哋學校屬於一線定其他?通常一線老師好有經驗,意見值得跟,否則就算了吧!有些意見是很古老/奇怪的

呢間之後會有second in 嗎? website 只寫今下2個星期六first in, 4月出offer, 冇提過second in 安排

Leedsforever 發表於 24-1-13 11:06
想請教下過來人,在朗讀中英文文章時,小朋友一邊指着文章一邊讀,會扣印象分嗎?學校老師教我地咁樣做,話 ...

正常小六學生﹐唔應該而需要指住讀
我係老師會覺得你能力唔夠先會咁做。
有能力既學校睇字應該好快好準。

Ocean419 發表於 24-1-13 13:02
呢間之後會有second in 嗎? website 只寫今下2個星期六first in, 4月出offer, 冇提過second in 安排
...

呢間只會即場2ND IN出OFFER派船。無再約Second in

一係就即場派OFFER﹐其他既等3-4月。

Ocean419 發表於 24-1-13 13:02
...

好肯定只去過一次,長途跋涉應該唔會忘記
註冊要唔要去就忘記了!
4月出offer會逐批出,第一輪註冊完就即call第二輪,幾輪之後就完

liverpool2023 發表於 24-1-13 14:03
好肯定只去過一次,長途跋涉應該唔會忘記
註冊要唔要去就忘記了!
4月出offer會逐批出,第一輪註冊 ...

真是漫長的等待
即場收OFFER既真係好幸福。

minnieevergreen 發表於 24-1-13 14:20
真是漫長的等待
即場收OFFER既真係好幸福。

即場收offer的,通常都是幸福的選擇,之後還要面對好多選擇

我比較簡單,一早預咗用來試水溫,所以無咩負擔

你應該也不止心儀一間吧?唔需要糾結呀!呢間不止看成績的,有些成績無咁好又可能收offer,所以就隨緣吧!

liverpool2023 發表於 24-1-13 14:24
即場收offer的,通常都是幸福的選擇,之後還要面對好多選擇

我比較簡單,一早預咗用來試水溫,所以無咩負 ...

我其實一直心儀直資﹐希望在自行公佈前已經有OFFER﹐不用大抽獎
我報得既都係心儀會入先會報﹐收左都唔讀果D﹐我就唔報
所以我一心只想有一間快快收佢﹐個心就安定好多﹐
即場收係一個對小朋友能力好大既肯定。

有時我會諗小朋友面試覺得OKAY﹐
係咪真係OKAY
定係自我感覺良好?
係咪有D問題我係唔知無改善到?

一直面試就一路好多自我懷疑

minnieevergreen 發表於 24-1-13 15:12
我其實一直心儀直資﹐希望在自行公佈前已經有OFFER﹐不用大抽獎
我報得既都係心儀會入先會報﹐收左都唔讀 ...

一面試就收,嗰啲唔關面試表現事,係成績。

所以我話用來試水溫,基本上即時有offer的,亦同時可以有SPCC,QC面試機會,呢個係我推測。

想有直資offer唔難既,唔同學校有唔同banding嘛!

不過,除了係我上面講嗰種同學,一般都是要等到3/4月,比自行公布時間前少少,而且啲學校都會安排在自行公布後才註冊。

最後,我個人睇法係,升中真是主要睇學校名次,面試只是小問題。

liverpool2023 發表於 24-1-13 15:40
一面試就收,嗰啲唔關面試表現事,係成績。

所以我話用來試水溫,基本上即時有offer的,亦同時可以有SPCC ...
其實有不少中學也聲稱面試佔40%或者50%,其實我也覺得真係會佔咁高咩?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊