用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處 ...
樓主: 包包mami
go

Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處好?   [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 24-1-15 08:06

spcc OS係要五年級全年成績第一有得推薦。佢個GA呢輪有 ...

直資名校邊會理咁多RO, 自己有晒經驗
SPCC OS 唔得個班, 會同GA個班再爭過位. 正常計佢地有唔少RO排名都俾GA個班前, 但最終一樣會收唔到offer反而GA個班有人會收到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:19
如果兩個"級一"一齊想報SPCC, 咪由學校(小學)決定推薦邊個囉
去到呢個階段, 學校鍾意邊個學生多D, 自然會推 ...
唔似,你睇多次份application,上面已寫明要全年級一的。

Zleep 發表於 24-1-15 17:22
唔似,你睇多次份application,上面已寫明要全年級一的。
上學期A學生級一, 下學期B學生級一, 咁邊個叫級一?
我認識中曾出現類似情況多次, 有學校推薦A, 亦有另一學校推薦B, 結果係呢兩類學生都有得In SPCC OS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:24
我認識中曾出現類似情況多次, 有學校推薦A, 亦有另一學 ...
https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/8463/School%20Nomination%20Scheme_notes%20to%20applicants_24-25(sample).pdf

page 5
要剔果個格,英文寫住係overall,如果overall 果個放棄唔報,咁可能學校先俾個上or下學期的級一去報掛

School Nomination Scheme (Outstanding Students) 學校提名(獎學)計劃The applicant ranked first overall in primary 5 and had grade B or above in conduct.申請人小五學年成績為全級首名,操行達乙等或以上

所有嘢都係要由小學提供證明先至作準,即係由小學決定囉

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:24
我認識中曾出現類似情況多次, 有學校推薦A, 亦有另一學 ...
上下學期合計係C學生先係級1...咁C學生咪好慘....

HK-MAN 發表於 24-1-15 17:38
上下學期合計係C學生先係級1...咁C學生咪好慘....
都係嗰句啦,如果有幾個合資格嘅學生一齊去爭(SPCC OS推薦),咪由小學決定囉就算你成績表寫你係級一,但小學唔出推薦信俾你,你都冇得申請SPCC OS

計總分平均分咪知邊個係級一囉

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:44
都係嗰句啦,如果有幾個合資格嘅學生一齊去爭(SPCC OS推薦),咪由小學決定囉就算你成績表寫你係級一,但 ...
明解既

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:19
如果兩個"級一"一齊想報SPCC, 咪由學校(小學)決定推薦邊個囉
去到呢個階段, 學校鍾意邊個學生多D, 自然會推 ...

我哋就係由學校決定,不過我覺得學校唔會話喜歡邊個多啲就推薦邊個既,都有機制。

結果兩個都收咗啦!

Zleep 發表於 24-1-15 17:28
https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/8463/School%20Nomination%20Scheme_notes%20to%20applicants_24-25( ...

問題是無overall
有啲小學係有全年成績表
但我哋學校無
上學期一張,下學期一張
成績亦唔會累計
所以不存在邊個先叫overall

boisacat 發表於 24-1-15 17:52
計總分平均分咪知邊個係級一囉

上學期一個平均分
下學期一個平均分架
無上下學期總分的

hkpapa852 發表於 24-1-15 17:22
直資名校邊會理咁多RO, 自己有晒經驗
SPCC OS 唔得個班, 會同GA個班再爭過位. 正常計佢地有唔少RO排名都俾 ...

到GA那輪俾唔俾offer,當然面試都佔比大,但最後多少都會睇一眼RO。OS只系5年級名次,到GA總要睇呈二,呈二競爭相對來講更激烈,因為呈一未睏醒點人,呈二終於醒咗。

簡單啲來講 發表於 24-1-16 07:52
到GA那輪俾唔俾offer,當然面試都佔比大,但最後多少都會睇一眼RO。OS只系5年級名次,到GA總要睇呈二,呈 ...

Hkpapa講嗰啲係熟悉的小學
我都覺得名校如果收開嗰啲小學,係唔駛睇RO,但無收開嗰啲,我覺得係有參考

liverpool2023 發表於 24-1-16 08:53
Hkpapa講嗰啲係熟悉的小學
我都覺得名校如果收開嗰啲小學,係唔駛睇RO,但無收開嗰啲,我覺得係有參考
...

除咗TSL,想象唔到還有邊家係收開嗰個,唔洗睇RO。因為呈二並未交成績單,唔睇RO,就意味成績方面只憑5年級或更確切些呈一來收人。可以開名嘛,見識見識

請問樓主有冇港同第三面

liverpool2023 發表於 24-1-14 20:24
不是啦!
我哋識人呈一失手,即使呈二追回,都沒得到spcc offer

呈一失手無門飛呀,呈二失手,面試好都有機。

waymon 發表於 24-1-24 17:10
請問樓主有冇港同第三面

有呀!

你心目中最喜歡那間

waymon 發表於 24-1-25 19:46
你心目中最喜歡那間

其實今次港同3rd in咁啱又同SPC general interview 撞日子,兩間都係好好嘅學校:DSE成績都好好,都有IAL(剛見到有家長分享港同正式開IAL);學習模式好唔同,一間Project base, 一間較傳統,一間男女、一間男校,其他活動同特色都各有吸引之處,真係魚與熊掌……

相信阿仔入到兩間都會讀得開心,而兩間畀到佢嘅6年中學生涯應該會好唔同,所以真係好難決定
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊