用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處 ...
樓主: 包包mami
go

Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處好?   [複製鏈接]

只能祝你好運

waymon 發表於 24-1-12 06:39
請問什麼樂器,你成績咁勁,Spcc,DB應該會收你

普通最大路管樂。
我估用音樂入SPCC, DB嘅同學大多都8級起跳、演奏級係平常(因為記得填某間報名表時,如果要選音樂scholarship, 要求係8級或以上),所以阿仔未必有優勢。

請問你DB,spcc有冇Music Audition

包包mami 發表於 24-1-12 07:19

普通最大路管樂。
SPCC唔係太著重體藝人仕(除非成績都好勁)DBS樂器隊,基本上係由演奏級Level 2開始揀人見,仲要睇埋跟邊個導師/機構去學同考演奏級

ekhc    發表於 24-1-12 14:34
rsx    發表於 24-1-12 11:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

DB有Audition, 然後收到call去Oral interview, 知道已call緊取錄同學,但我未收到call,應該未必有機會啦。
SPCC報名時未收到演奏級成績,報名時已寫明有8級,同埋考咗演奏級,會後補成績。
結果截止報名後2日收到成績,即刻打電話加電郵通知SPCC, 但學校話不接受補交任何資料,所以冇得Music Audition  

hkpapa852 發表於 24-1-12 08:30
SPCC唔係太著重體藝人仕(除非成績都好勁)DBS樂器隊,基本上係由演奏級Level 2開始揀人見,仲要睇埋跟邊個 ...

原來DB音樂收生要求咁高架,我仲以為阿仔收唔到Offer係因為oral interview 衰咗添,咁我識安慰阿仔啦!哈哈

包包mami 發表於 24-1-12 09:01
原來DB音樂收生要求咁高架,我仲以為阿仔收唔到Offer係因為oral interview 衰咗添,咁我識安慰阿仔啦!哈 ...

我從玩音樂又拿過DB offer既朋友口中聽到既,係睇你既樂器匹配度,而唔係級數要咁高

liverpool2023 發表於 24-1-12 09:33
我從玩音樂又拿過DB offer既朋友口中聽到既,係睇你既樂器匹配度,而唔係級數要咁高
...
是的,乐团需要什么,你有什么,就是good fit. 我识人都是8级而已,但就有乐团经验。当然,玩音乐的,成绩也要达标的。
之不过,乐器的话,是扣除3C1D,DPS,YW之后,都缺乏的乐器。单是YW和APS,相信其实已经可以大致上满足DBS的要求了。反而中乐,可能更有机会突围。

猴子爸 發表於 24-1-12 10:16
是的,乐团需要什么,你有什么,就是good fit. 我识人都是8级而已,但就有乐团经验。当然,玩音乐的,成绩 ...

也是,我認識的人,也是中樂也是你說的學校,當然還有成績也不錯

所以,總覺得其他小學要進DB是很難的

liverpool2023 發表於 24-1-12 09:33
...

對,如果係啱佢想要嘅,基本上8級就夠,無需要太高,反之佢唔需要嘅幾高都冇用

liverpool2023 發表於 24-1-12 10:24
也是,我認識的人,也是中樂也是你說的學校,當然還有成績也不錯

所以,總覺得其他小學要進DB是很難的
扣左上面提到的小学后,剩下多少位,有数得计。如果是大海入(没有教练/乐器导师推介,不是关系户), 应该是很顶尖的学生了。

讲返楼主,如果是我的话,我会下重注在SPC。
有一个自己满意的offer后,再look around试试有否更好的option存在。

包包mami 發表於 24-1-11 23:22
演奏級

請問你是否同時有SPC music audition ?

猴子爸 發表於 24-1-12 10:37
讲返楼主,如果是我的话,我会下重注在SPC。
有一个自己满意的offer后,再look around试试有否更好的option ...

你認為揸住SPC,仲有邊間想試?

我想到的是:
SPCC,皇仁,喇沙

liverpool2023 發表於 24-1-12 10:43
你認為揸住SPC,仲有邊間想試?

我想到的是:
QC要有自行位才有希望。SPCC的GA应该未开始?
LSC - 过海,而成绩可能都及不上SPC,而且SPC有IAL。
楼主自行了哪两间?

猴子爸 發表於 24-1-12 10:51
LSC - 过海,而成绩可能都及不上SPC,而且SPC有IAL。
楼主自 ...

所以我覺得冇咩其他學校仲可以試?
我哋當年都只係攞住SJC來考慮
不過樓主叻啲,應該會考慮SPCC vs QC

wb132 發表於 24-1-12 10:40
請問你是否同時有SPC music audition ?

是的,下星期六

包包mami 發表於 24-1-12 00:04
謝謝,咁明晚揸一次先

剛剛經過,浦飛路巴士站出面有工程,三線收一線,唔知星期六有冇呢?

包包mami    發表於 24-1-12 13:11

猴子爸 發表於 24-1-12 10:51
楼主自 ...
喇沙喺呢個情況只有慳學費嘅優勢

樓主記得開Live呀,好多花生家長,包括我想睇吓你趕唔趕倒。sorry,玩吓啫。

包包mami    發表於 24-1-12 13:14
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊