用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS、YWGS、BPS、SSGS面試撞期
樓主: woodennail
go

SPCS、YWGS、BPS、SSGS面試撞期   [複製鏈接]

pandaschool 發表於 24-1-11 00:38
上年YWGS、SPCS & SSGC 撞咗同一日面試,SSGC有兩日面試,亦可安排改期。SSGC 應該是四間中最大機會在自行 ...

選中學這種事,真的每人不同看法⋯⋯

高主教又是同一問題,B1生喜歡外闖,我也見過一個高小升英皇的學生,埋怨父母要他外闖。

不知道大家會不會考慮學校環境的問題?
聖心午餐/放學,除了立即坐車走,好多時就是去置富商場麥當勞,這裏最多見到的學生,來自余掁強和廚藝學院。

至於聖提,附近麥當勞最多見到的,是英皇和聖保羅的學生,而且課後補習英文數學的,也是這些學生。

我兒曾在中環學日文,所有學生也穿旗袍。

南區坐巴士去西區:聖保羅、英皇、聖提、英華、高主教、聖若瑟、SPCC。

相反,去南區方向早上巴士的學生:香港仔工業學校、鴨脷洲真光。

回覆樓主:

可能現在資訊發達,成日話中西區女仔好幸福,我都真係見唔少聖津家長唔揀直屬

級20唔係最top 但係又都肯定不差

唔甘心位確實多
1. 唔搏- 俾考後過你的同學搏到入英華 SSGC
2. 搏 - 真係入左SCGS 雖然係唔差但係作為級20又係有啲唔甘心

人生交叉點 雖然遲早要諗 不如先focus 考直資自行 到時就知自己應唔應該搏

叩門嘅話 咁又唔止叩書院 真光 SPSS MSS 都可以叩嘅

bj1315 發表於 24-1-11 10:38
可能現在資訊發達,成日話中西區女仔好幸福,我都真係見唔少聖津家長唔揀直屬

級20唔係最top 但係又都肯定 ...

呢間學校小學喺中西區,中學喺南區,真係一個大問題。從資料顯示小學頭30雞飛狗走,得返啲中下遊嘅同學仔直升中學,咁嘅情況下中學成績又點會好。再過多二三十年,隨時變成band2中學。

聖心書院有六班,太多位一定要收band 2,所以做到現時的成績,係增值嘅表現

jiljill 發表於 24-1-11 12:48
呢間學校小學喺中西區,中學喺南區,真係一個大問題。從資料顯示小學頭30雞飛狗走,得返啲中下遊嘅同學仔 ...
“呢間學校小學喺中西區,中學喺南區“- 刚巧跟SPCC相反。我现在才知道。

hiuching8 發表於 24-1-11 14:50
聖心書院有六班,太多位一定要收band 2,所以做到現時的成績,係增值嘅表現
...

我很認同這一點。

小學部大部份 Band 1 學生走了,中學每年要接收超過一百個小學學生,當中很可能有些是 band 3 的。在這個前題下,可以有現在這個水平中學絕對應記一功。

但長貧難顧,我不太看好中學前景。要維持水平,唯一方法是轉直資,但這又不符合教會方向。

猴子爸 發表於 24-1-11 15:00
“呢間學校小學喺中西區,中學喺南區“- 刚巧跟SPCC相反。我现在才知道。

spcc 是直資,又有「港一」光環,搬去沙頭角都大把人爭。shcc 不同,嚴格來說沒有太多「賣點」,很難和一眾名校爭。

係呀,無辦法,同系的培德書院,八十年代係band 1來的,而家要縮班

hiuching8 發表於 24-1-11 15:17
係呀,無辦法,同系的培德書院,八十年代係band 1來的,而家要縮班

這和辦學團體的教學理念有關,最經典是 smcc 玩接龍。可以預見不久的將來會步 shcc 後塵走下坡。

聖保羅書院也是,小學從西區搬去南區

小學的學生都搭校車多(或者家人自己接送),在哪區其實沒所謂

但中學大部分沒校車,學生放學亦要參加不同活動,地點的確要考慮。

英華女校當年搬到深水埗臨時校舍,也有不少討論說有可能影響其成績。

jiljill 發表於 24-1-11 15:35
這和辦學團體的教學理念有關,最經典是 smcc 玩接龍。可以預見不久的將來會步 shcc 後塵走下坡。
...

有教無類呀

醒目開學勳章 王國長老

hiuching8 發表於 24-1-11 15:17

俾盡佢最輝煌嘅年代,都只能用地區較好嚟形容

adriantai 發表於 24-1-11 16:41
有教無類呀

結果成績咪下滑囉

hiuching8 發表於 24-1-11 14:50
...
的確是,那些神校收儘最top的學生然後成績好都不出奇,其實都很難說是學生成就學校還是學校成就學生。

聖心書院係有六班但直屬位係唔夠聖津 & 聖私兩間分
所以唔會跌到去band 2

醒目開學勳章 王國長老

我又8下
朋友個女,4-5年前,聖私
Band one但未到頭,一早堅持唔原校升(母女都唔鍾意),阿媽好驚因為要放棄水泡游出大海
乙一英華乙二SSGS, 中乙二
初初都有d唔開心,但讀落阿女好鍾意
後來出國了

pollywcw 發表於 24-1-11 18:05

問題係band 1多數唔揀佢呢,整體出生率又低,佢對面魚旦強開兩班咋。

以我所知雞飛狗走,基本上肯報就有,永不落空。

我估,去到B2喎,2間聖心都走咗唔少人,走到既都應大部份係前列,聖心未至到全民皆1仔吧~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊