用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可中學 vs 高主教書院
樓主: bebe1212
go

聖馬可中學 vs 高主教書院 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 24-1-12 16:17
未結龍前人地小學部都就嚟殺校啦!

走去同人結龍俾個假希望人地之後又拋棄人, 仲衰過唔俾希望人呀!

結龍已經係同一辦學團體?~

mcl233 發表於 24-1-12 15:24
所以歷史就係歷史,近代史只係當中一段時間,並非全部~
差不多歷史既Rosaryhill...就快成歷史了...

lot888 發表於 24-1-12 14:06
聖馬可也是22間傳統名校之一,成绩暫未能登頂,業績可期。
呢22間宗教學校真係成就咗香港....

走去同人結龍俾個假希望人地之後又拋棄人, 仲衰過唔俾希望人呀!
歷史[編輯

聖馬可小學原名聖公會聖巴西流小學,始創於1965年,初期為附設於聖巴西流工業中學的半日制小學,至1978年將下午校併入上午校,並在六年後轉為全日制,直至結束為止。隨著中學部於1996年遷入柴灣翠灣邨,筲箕灣校址僅餘下小學部,而兩校直屬關係因而結束。

由於收生長年不足,加上同系聖馬可中學申建附屬小學失敗,此校於2005年9月1日起,易名為聖馬可小學,並與上述中學結為一條龍學校,學生畢業後可直升往該中學就讀,同時改以英語教學,以求增加收生[1]

然而,因為教育統籌局改變中學教學語言政策,聖馬可中學於2006年2月12日,宣佈與聖馬可小學斷絕僅僅維持一年的「一條龍」關係。這引起了聖馬可小學家長以及教育統籌局強烈不滿,而此校亦再次陷入收生不足的困局,更多次傳出殺校的傳言[2]

2016年1月,因收生下跌,加上政府拒絕校方重建或遷校的申請,聖馬可小學決定於2016/17學年起停收學生,待現有全部學生畢業後便停辦。因此,此校已於2021年7月停辦,而大部分老師已於2017-2020年間陸續辭職;在結校的最後一個學年,此校僅餘一班(6A班)。[3]

隨著聖馬可小學停辦,聖公會將收回校舍,並準備申請重建為明華神學院新校[4]、老人院及幼稚

原來咁樣

真係現在先知(emoji)

回覆樓主:

其實係因為教育改制(英中落車)所以先至拿拿淋斷龍, 學校合併前都未必預計到

adriantai 發表於 24-1-13 10:39
其實係因為教育改制(英中落車)所以先至拿拿淋斷龍, 學校合併前都未必預計到
...
睇清楚未架?嫌棄人地小學能力架,被小學家長及教局嘈佢。

HK-MAN 發表於 24-1-13 11:36

咁都係事實,未接未知程度,再繼續中學都要落車~

中學考慮點要全面,放手影響係150-200人,攬炒埋中學係~650-800人~

HK-MAN 發表於 24-1-13 11:36

水平可以爭好遠,我朋友當年某日同我講,我隊友剛剛拎住果本英文書,我早2年已經教左。我朋友係小六,學校程度淺既,佢隊友中一,係九龍城黃XX學生。但,原因可以理解,係配合問題為主~

mcl233 發表於 24-1-13 11:45
咁都係事實,未接未知程度,再繼續中學都要落車~

中學考慮點要全面,放手影響係150-200人,攬炒埋中學係 ...

如果早十年八年接就應該就無斷呢件事

adriantai 發表於 24-1-13 12:00
如果早十年八年接就應該就無斷呢件事

又一玫瑰崗事件~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊