用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

ucw 發表於 24-1-10 15:49
回覆 jiljill 的帖子

不如你又提個合理嘅中學收生辦法等各位參詳吓?

之前有人說了,唯有讀書高。

Poyau 發表於 24-1-10 15:50
呈分 標準分加權 999632
中文9 英文9 數學9 常識6 視藝3 音樂2
無 體育

以小學而言,我心目中只有中英數,粗略權重如下:

英:10
中:5
數:3

常音乜乜乜可以不理

(實用主義,以對將來升大學/工作的用處為準)

hkpapa852 發表於 24-1-10 11:56
男拔特異功能生會有B1生, 但只係少數, 非B1生先係大多數 (尤其係運動員個班, 音樂個班多數有B1 平)否則點會 ...

都係要睇條線點拉法,男拔仔頗大部份都係全人發展,只可以話如果係要用香港隊既水平去拉線,少數1仔先至適用~

ucw 發表於 24-1-10 15:49
回覆 jiljill 的帖子

不如你又提個合理嘅中學收生辦法等各位參詳吓?
我猜,如果按照这个思路,其实收生不需要如何太大变动,例如自行/直资,只要学校基本上按照学术成绩来分高低占高比例,体艺琴棋书画辩论奥数作为配菜则多加一个分数,再加面试,各项目加起来的总分就是最后排名。其实跟现在差不多,只是在学术成绩上不可让步而已。如此,即使有特异功能,如果成绩不佳,也不能被录取。

其實讚成體藝o既家長o既諗法好難改變
因為佢o地已花o左好多時間金錢去體藝
你話有學校對體藝有收生優先
佢o地不知幾咁高興
樓主就算知道有潛規則都唔洗為佢o地膽心
人o地應該會覺得你妒嫉多過分析

同埋尼度有好多人以體藝或其他補習搵食
講得太明會打爛人o地飯碗

玩多幾年佢o地就會明

回覆樓主:

兩拔唔少既學生,只要肯行出兩拔,係大部份中學已經可以正選出賽了,所以,係要先搞清楚特功人士要係边個位拉線~

猴子爸 發表於 24-1-10 16:17
我猜,如果按照这个思路,其实收生不需要如何太大变动,例如自行/直资,只要学校基本上按照学术成绩来分高 ...

最同意最後一段。

Poyau 發表於 24-1-10 15:50
呈分 標準分加權 999632
中文9 英文9 數學9 常識6 視藝3 音樂2
無 體育
學o既視藝同音樂有出去未必有A
但唔學又拎到A
跟本唔洗咁認真

中英數常最重要

曾經係EK 有人說 「級一也是特異功能」,亦越嚟越多學校會開級一/ 級前列優先面試取錄..
既然學術,非學術也有「特異」優先,那就唔算本末倒置了。

TAIOU4 發表於 24-1-10 16:18

其實我不太關心那些家長的想法,只想帶出現在教育制度和學校(主要校長)走歪了路。無論他們真正的想法如何,他們收生的方法已經改變了一些家長(特別是成績差那些)的行為,令小朋友向一個錯的方向走。

當然,有些人會用何詩培、張家朗作反駁,但香港百多年出了多少個這種級數的運動員?而他們的成就是學校教出來的?還是他們在外的專業團隊訓練的?

但這不重要,重要的是校長可以 take credits,學校多幾隻盃。

TAIOU4 發表於 24-1-10 16:22
小學o既視藝同音樂有出去學都未必有A
但唔學又拎到A
跟本唔洗咁認真

但唔少學校係鬥到尾呢,對緊張分數而言既家長來說~

jiljill 發表於 24-1-10 16:31
其實我不太關心那些家長的想法,只想帶出現在教育制度和學校(主要校長)走歪了路。無論他們真正的想法如 ...

你又搞錯了,SPSS水隊係不在D1的,SPSS重視就唔會係咁~

jiljill 發表於 24-1-9 13:08
教育的初心是啟蒙、求知、求真。

現今很多學校也預留部分學位收錄特異功能人士,甚至優先取錄這些學生,這 ...
最大既本末倒置就係外行人管內行人.. 教育早已死!!

ekhc    發表於 24-1-18 11:08

mcl233 發表於 24-1-10 16:34
你又搞錯了,SPSS水隊係不在D1的,SPSS重視就唔會係咁~

所以有啲家長話「靠學校支援」,你問下何詩培本人係邊度學水同操水先啦。

嗰啲所謂傳統名校當呢班人係免費即食麵,即開即用。到你狀態下滑,讀書又跟唔上時,呵呵。

家長會埋呢啲?當然唔會,只要個仔有威威校服着就得喇。

猴子爸 發表於 24-1-10 16:17
我猜,如果按照这个思路,其实收生不需要如何太大变动,例如自行/直资,只要学校基本上按照学术成绩来分高 ...
你呢個方法只能收到學術體藝都「好」的學生
但名校想收的是
學術「頂尖」

某一種體藝「頂尖」的學生

HK-MAN 發表於 24-1-10 16:42
最大既本末倒置就係外行人管內行人.. 教育早已死!!

管又說不上,我又唔係 CE/CS。

但發表意見可以吧?發表意見不算「管」吧?

TAIOU4 發表於 24-1-10 16:18

都係㗎,齋讀書嘅何嘗唔係一樣,花好多錢同時間去谷成績,坊間補習名師多的是

有人認為求學不是求分數,亦有人認為唯有讀書高,大家都只不過係為小朋友尋找一個最好最適合嘅中學,好學校/好學生根本冇一個準則

但真係唔好滿口仁義道德,講咩本末倒置,違反教育初心,扮分析扮討論,聽到都想作嘔

其實真係唔使玩多幾年,而家資訊發達,風險/你所講嘅潛規則,有小朋友升中嘅家長們都應該好清楚,亦都係要自己承受返,其他人真係無需操心

nucleotide 發表於 24-1-10 16:44
你呢個方法只能收到學術體藝都「好」的學生
但名校想收的是
學術「頂尖」

唔,說出重點了。

十個探花不如一個狀元;

但要出個狀元何其困難。

收個何詩培馬上橫掃學界六年。

Small_Panda 發表於 24-1-10 16:47

都係㗎,齋讀書嘅何嘗唔係一樣,花好多錢同時間去谷成 ...

呢位家長冷靜啲,唔好開口埋口「作嘔」乜乜乜,我哋良性討論,對事不對人。

jiljill 發表於 24-1-10 16:53
呢位家長冷靜啲,唔好開口埋口「作嘔」乜乜乜,我哋良性討論,對事不對人。
...

你又何以見得我唔冷靜呢,又係以你自己嘅標準去度人,有反對嘅觀點就唔係良性討論,匪夷所思
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊