用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-1-9 13:08
教育的初心是啟蒙、求知、求真。

現今很多學校也預留部分學位收錄特異功能人士,甚至優先取錄這些學生,這 ...

做乜咁酸

ekhc    發表於 24-1-18 10:46

jiljill 發表於 24-1-10 12:24
有怎樣的制度,便會有怎樣的家長和學生。

君不見許多家長見小朋友讀不成書便開始操水、練跑、打波等等。
收特异功能学生来教育,并没有违反教育原意。
收特异功能学生为了学校来争取奖项,没有投放资源在学术上帮助他们,然后让他们的成绩跟其他学生的成绩隔离,这就是取巧,我认为是违反教育原意,因为学校只视这些学生是争奖工具。

jiljill 發表於 24-1-10 12:24
有怎樣的制度,便會有怎樣的家長和學生。

君不見許多家長見小朋友讀不成書便開始操水、練跑、打波等等。

只可以話讀書從來唔係唯一

adriantai 發表於 24-1-10 12:29
做乜咁酸

呵呵,純有感而發。我小朋友沒有特異功能,之前報學校時見它們預留學位甚至優先取錄這些學生,覺得有點「旁門左道」的感覺。

不過我明白,培養一個成績好的學生要花六年,收一個運動好的學生可以馬上幫學校攞獎,即時見效是非常吸引的。

2jkidsfather 發表於 24-1-10 12:07
你講的主要是直資,一般官津根本預留很少位給特異功能人士(但讀書中下水平,我估你是指這班),百份之十都 ...

前天真現神聖的瑪利校長都好鐘意特異功能生
你成績靚但冇佢要的特異功能就立即黑臉

你唔洗理特異功能有冇用
人o地睇得名校得獎膳稿多
佢睇得多就自然被思想改造
你要入尼讀就要跟我價值觀玩

你估下有幾多個可愛o既校長會咁精明識認清目標冇被洗腦呢?

特異功能同學也需要學校帶領去更高境界

其實特異功能小朋友也都很辛苦的,比如操水早水加晚水全年無休,學校也是要給支援先可以做到,家長也是有巨大的付出。我自問做吾到,所以人地拎個名校光環我覺得無可厚非。

nhi    發表於 24-1-10 18:50

貓頭鷹之家 發表於 24-1-10 12:46
特異功能同學也需要學校帶領去更高境界

傻的嗎?眼見個個都係出面操到發發聲先至入到呢啲學校,洗鬼學校佢幫佢操咩。

回覆樓主:

你唔係真係以為每兩個星期一次游水堂,就可以練到一條飛魚出嚟呀嘛?

休息休息 發表於 24-1-10 12:48
其實特異功能小朋友也都很辛苦的,比如操水早水加晚水全年無休,學校也是要給支援先可以做到,家長也是有巨 ...

支乜鬼援呀,所謂支援只不過係容許佢哋走堂去操水或者比賽啫。

猴子爸 發表於 24-1-10 12:30
收特异功能学生来教育,并没有违反教育原意。
收特异功能学生为了学校来争取奖项,没有投放资源在学术上帮 ...
其實尼尼去去都係o個幾間"名校"o既行銷手法你見有邊幾間學校鐘意用體育音樂見報就知邊幾間

佢Sale班鐘意同人爭又有D錢o既中產家長
佢o地付出o既錢越多
成果就自然多
一樣冇獎就玩第二樣玩到有獎為止
以此發掘兒童潛能

結局就係入到名校o既家長好多都經濟不俗
大把人寧願做工具人都要著佢套校服

不過總有D好似SPCC尼D真神級就唔同你咁玩
話明要級10內先有機
成績再好D仲畀埋獎學金你

jiljill 發表於 24-1-10 12:52
支乜鬼援呀,所謂支援只不過係容許佢哋走堂去操水或者比賽啫。
最大o既支援係上午考試下午都一樣要操
後備冇份出賽都唔可以缺席
出國比賽撞考試就要帶埋份卷去比賽
一比完賽就要做卷
等你可以專心做一個出色運動員

jiljill 發表於 24-1-10 12:36
呵呵,純有感而發。我小朋友沒有特異功能,之前報學校時見它們預留學位甚至優先取錄這些學生,覺得有點「 ...

即時見效?

TAIOU4 發表於 24-1-10 13:04
最大o既支援係上午考試下午都一樣要操
後備冇份出賽都唔可以缺席
出國比賽撞考試就要帶埋份卷去比賽

幾好喎

忙得精彩

何謂本末倒置?樓主意思是只根據成績去選校/選學生?咁樣又是否符合教育嘅初心?

還有是誰定教育嘅初心?每個人嘅定義都不同,我認為教育嘅初心,係學習知識品德

我不認為優先取錄這些學生,就是本末倒置,只是各取所需

好大喜功,事實不單是學校及校長,家長學生都會,想要有好成績,係香港人/家長習性,要不是何解個個都爭崩頭要入Band 1中學

如果一間學校只是把學生當工具,用完即棄,當然不會是一間好學校,這是學校操守問題,應叫”有些家長”上報教署,與收取特異功能學生,是否本末倒置題目無關

知識係多元化,唔應單指學術上,難以理解為何樓主認為音體藝所學的就不是知識

環顧香港,並未真正見到有樓主所講特別提供予音體藝特異功能學生嘅中學(當體藝中學對成績都有要求時),咁擁有這些天賦嘅學生應該何去何從哩?

我相信如果一間Band 3中學,全部只收特異功能學生,樓主不會認為係本末倒置,違背初心

樓主只是認為無Band1成績嘅學生霸佔咗Band1 中學嘅學位,令到”有需要/有資格"嘅學生入唔到Band 1中學,但banding從來都只係講學生,霸佔一字從來都說不通

而我認為樓主之所以咁大義懍然指責呢啲學校/學生/制度,純粹出於不服氣,與教育初心無關

ekhc    發表於 24-1-18 10:51
Yanamami    發表於 24-1-12 16:39

hiuching8 發表於 24-1-10 11:39
大部份學校存在嘅宗旨就係教「好學生」,而不是「教好」學生。
如果要「教好」學生,分分鐘會縮班殺校,校 ...

試問有幾多學校有「教好」學生的能力?如果有,各頂尖神校便不用學界揀蟀、巧立名目收級頭了。照道理只要收一班普通的B1生一樣可以交出頂尖成績。至於如果真的有學校不讓特異功能生用校名報公開試,怕影衰學校成績,那玩很大了,形同存心誤導

Small_Panda 發表於 24-1-10 13:27
何謂本末倒置?樓主意思是只根據成績去選校/選學生?咁樣又是否符合教育嘅初心?

還有是誰定教育嘅初心? ...

我同我嘅小朋友都已經上咗岸,何來服氣不服氣?

我個人認為呢個係資源分配問題。好學校嘅學位應該留畀讀書好嘅小朋友;讀書唔好個小朋友應該去次一級嘅學校;至於有特異功能嘅小朋友,應該去其他地方發展佢嘅技能,例如體育學院、音樂學院、演藝學院等等。

jiljill 發表於 24-1-10 13:40

我個人認為呢個係資源分配問題。好學校嘅學位應該留畀讀 ...

上咗岸就不會不服氣?你認為係旁門左道喎!

jiljill 發表於 24-1-10 13:40

我個人認為呢個係資源分配問題。好學校嘅學位應該留畀讀 ...

唔好天真啦,人事關係入到嗰啲點計

ekhc    發表於 24-1-18 10:51
twhkleung    發表於 24-1-10 21:41

體藝培育是教育不可或缺的元素
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊