用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求助: 成績不理想,女兒讀小學二年級
發新帖回覆
go

求助: 成績不理想,女兒讀小學二年級 [複製鏈接]

想請教下大家,女兒讀小學二年級
小學都屬谷成績

小學考試全班尾果幾個...
中文成績弱
英文強
但因小學是中文教數學和常識
所以數學和常識都弱

請教下大家,認為轉校是否好方法?
但轉去英文小學才對女兒有用, 但英文小學本身是否也不會收中文不合格的同學。
如轉去國際學校, 有無邊間推薦品行好的? 但家庭未必負擔到長遠海外升學

因女兒比較文靜, 也沒有琴棋書畫技能

只想佢開心成長, 不想佢沒有自信地過小學

0    0    0    0

我親友轉去英津校(專收非華語).

或試下直資如港同之類?

happyellow 發表於 24-1-9 10:39
小學都屬谷成績
楼主,有沒有考慮改善中文學習的方法?
如果,英文有學習能力.
那中文為何學習能力大幅度減少?

一一一一

醒目開學勳章

小學都屬谷成績
如果只想佢有自信地過小學,除咗考英小,亦可考慮學術無咁強、較多照顧學生差異嘅學校。同一時間,多陪女女睇有趣嘅中文橋樑書,盡量提升佢對中文嘅興趣同exposure,無論轉唔轉校都畢生受用。

加油呀!小學二年級,完全有時間可以追得上呀。中文都好有用,不要荒廢呀。樓上已經有好的建議,就是伴讀,其他科目,可以用中文口語的方式幫她想理解。要辛苦家長了。其實爸爸媽媽的陪伴和教導,可以直接鼓勵到小朋友,既讓小朋友感受到愛和鼓勵,也可以直接幫她進步。

Yanamami 發表於 24-1-10 05:16
或試下直資如港同之類?
成績表唔靚港同邊有可能收, 而且港同都係中文小學, 至於其他直資普遍收生要求都唔會低

lemoncake88 發表於 24-1-13 13:23
成績表唔靚港同邊有可能收, 而且港同都係中文小學, 至於其他直資普遍收生要求都唔會低 ...

報左先算,收唔收係後話,就唔好先關左自己度門,起碼我覺得直資包容度比較高。

不如你透露目前讀咩學校先可以得知 “英文強” 嘅意思

親戚個仔都係中文能力弱,英文能力強, 當年由非一線中小,轉去非一線英小,因為數學、常識轉返熟悉既語言,成績馬上進步左,自信回歸。

想請問非一線英小係咩小學?我仔有同樣問題,英文強但中數都弱,唔願睇中文題目… 考試中數常炒晒… 英文就9x 分。

Yanamami 發表於 24-1-10 05:16
或試下直資如港同之類?

点解咁多人選港同?

轉了國際,大學可以在港讀。如果可以外國讀大學,就基本上冇乜風險
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

小學都屬谷成績

我小朋友果間都好多外籍同國際學校轉校生,英小,你可以pm我

小學都屬谷成績

轉英小IS是可以,但原因不應因為中文弱,只要是留在香港讀書本地國際基本上都要識中文,IB中文也不易。在初小,中文差有好多方法改善。初小中文問題最簡單的方法是興趣:如樓上所說要多讀中文故事書,小二其實很多繪本和橋樑書都很好看。很多小朋友喜歡閱讀123系列,多數是台灣人寫(非翻譯書感覺更順暢);另外野貓軍團系列、黃色水桶系列、屁屁偵探也受歡迎。繪本可試以下作者福澤由美子、野志明加、吉竹伸介、宮西達也。
讀故事書,一開始可以叫小朋友和大人輪流讀出聲,確保小朋友真的認識那些字,小朋友唔想讀的時候大人讀多啲也冇問題,最緊要培養閱讀興趣。加油!

回覆樓主:

我兩個女都係偏好英文,幼稚園時甚至係以英文為主要溝通語言,大女並不抗拒中文,只係偏好英文,所以中文成績還可以,細女係唔鍾意中文,升小後係靠中文漫畫書引起佢興趣開始睇中文字,最初都只係睇圖畫,到慢慢因為有啲只睇圖會睇唔明,會問點解,就開始陪佢讀啲中文字,慢慢佢亦開始肯睇中文漫畫,然後進而睇中文書。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊