用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級十內,請教沙田自行選校!
樓主: mirandamiya
go

級十內,請教沙田自行選校! [複製鏈接]

mimwing 發表於 24-1-10 18:26
功課多出曬名,我女舊小學fd 話讀得辛苦,因為多級頭三四入,而且英小多,自然競爭大 ...
因為多級頭三四入,而且英小多,自然競爭大

呢句野套晌間間1A學校都岩用

似乎你女舊小學fd應該唔太適應B1A學校吧

hiuching8 發表於 24-1-11 08:41
梗係啦,沙崇成績好,受歡迎程度可能比曾肇添/呂明才更高,地點實在太方便
...

岩岩開左對面商場, 有天橋連過去, 仲方便左

同埋另一個更大原因, 係曾記龍頭又唔係全in, 所以唔係個個自行敢揀, 呂中有連繫位, 外人揀又好似輸蝕左, 變相個個堆晒去沙崇

回覆 hkhk8888 的帖子

呂中有連繫位,可以係抽獎時收返連繫生,咁外人自行時是否更有利?

外星朋友 發表於 24-1-12 00:36

呂中有連繫位,可以係抽獎時收返連繫生,咁外人自行時是否更有利?
咁呢D要呂中自己先知, 外人無從稽考

可以好似你咁講, 大抽獎會有好多機會收兩呂既學生, 所以學校應該趁自行階段收外人
另外你又可以話佢同兩呂關係太密切, 所以會用盡埋自行既位去照顧自己友

純粹係睇學校取態, 好難得出外人有冇利既結論

回覆 外星朋友 的帖子

我地外校, 之前同學仔級5 內自行入左

sviolent 發表於 24-1-12 09:07
回覆 外星朋友 的帖子

我地外校, 之前同學仔級5 內自行入左
小學係沙田區?
一線定普通學校?

外星朋友 發表於 24-1-12 00:36

據朋友講,兩間呂小級十內自行沙呂基本都收,要睇下該年有幾多級十內報。
佢話沙呂都怕級頭俾自行另一間收左,學生唔洗大抽獎。
反而級十以外,一舨都係等大抽獎。

worldcat 發表於 24-1-12 11:37
據朋友講,兩間呂小級十內自行沙呂基本都收,要睇下該年有幾多級十內報。
佢話沙呂都怕級頭俾自行另一間收 ...

開放日校長都有講,喺自行階段,上年同一間學校最多收咗三個,喺自行階段,學校正常都會盡量收納其他學校嘅級頭⋯⋯因為大抽獎冇得揀。

講真一句,兩家呂小前列分子都有好多出外區考學校,根本呂中都唔係佢哋嘅首選

Rilakkuma312 發表於 24-1-12 11:47
開放日校長都有講,喺自行階段,上年同一間學校最多收咗三個,喺自行階段,學校正常都會盡量收納其他學校 ...

所以兩呂小自行唔會特別加分,又唔會減分,所有學生照跟RO+面試成績做決定。

hkhk8888 發表於 24-1-12 09:29
小學係沙田區?
一線定普通學校?
外區, 普通小學

題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪都係會沙崇多啲人選擇,較難入?(emoji)

dorahin 發表於 24-1-13 22:38
題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪 ...

雖然沙崇無每年數據,但旅中連B1A都未到。真係睇下你所講差唔多係差幾多。

提一提旅中活動多,但有“潛規則”,活動同成績係掛鈎的。拎唔到中上成績,好難有時間參加活動。沙崇安排就唔清楚。

自行難度相差一級,一間B1A 頭先大機會(一線小學級5內),另一間B1A中尾(一線小學級15-20內)都有機會。

dorahin 發表於 24-1-13 22:38
題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪 ...

想想沙田曾呂崇 vs 華英迦密旅港

B1/(前)英中2023年5+/4+列表 #9
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49250722

worldcat 發表於 24-1-13 23:52
雖然沙崇無每年數據,但旅中連B1A都未到。真係睇下你所講差唔多係差幾多。

提一提旅中活動多,但有“潛規 ...

我見佢哋學校網頁,有公佈以下資料
DSE 4或以上
沙崇—中文(76.4%),英文(78.9%),數學(78.9%)
旅港—中文(64.9%),英文(75.2%),數學(82.1%)
除了中文,未覺得好似差唔多囉(emoji)

DSE 5或以上
沙崇—過去三年平均值是>35%
旅港—中文(26.1%),英文(29.9%),數學(42.5%),平均計32.8%

另外唔知道旅港有「潛規則」,謝謝你的資訊(emoji)

UniKitty    發表於 24-1-18 09:36

外星朋友 發表於 24-1-11 08:35
回覆 Poyau 的帖子

謝謝指正。如果咁計,級名次要求可能要更高

講起沙蘇,去過一次open day, 點解冷清得咁緊要

小小魔天使 發表於 24-1-16 16:02
講起沙蘇,去過一次open day, 點解冷清得咁緊要

沙田區自行英中對手如林
曾呂崇 沙循 沙培 林裘謀 沙官
郭得勝 林漢光 IHMC 聖羅撒(女)
體藝亦在沙田區

Poyau 發表於 24-1-16 18:40
沙田區自行英中對手如林
曾呂崇 沙循 沙培 林裘謀 沙官
郭得勝 林漢光 IHMC 聖羅撒(女)

唔知沙蘇喺大抽獎放第五仲入唔入到呢?

小小魔天使 發表於 24-1-17 13:46
唔知沙蘇喺大抽獎放第五仲入唔入到呢?

據其他人分享,之前乙三都未必得(好似有人講上年乙二都唔都,但唔肯定。)。
乙五 沙官 細林仲有一線機會,但今年人多都未必得。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊