用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學級頭升男校問題
發新帖回覆
go

小學級頭升男校問題 [複製鏈接]

以個人、朋友及大仔以往經驗,小學級十內女仔佔大多數(約七成),而級頭三大多被女仔佔據,只有間中有一個男的入到頭三!

最後去到見中學(男校),可能考第八既男仔已經係全級男仔排第二,對男校中學黎講,究竟知唔知?靠RO又知幾多呢?

謝謝

1    0    0    0

rsx 發表於 24-1-5 10:07
以個人、朋友及大仔以往經驗,小學級十內女仔佔大多數(約七成),而級頭三大多被女仔佔據,只有間中有一個 ...
直資或自行階段,其實只係有報考該校的相對排名,如果男生報返單性學校,就已經冇咗冇女生在前的情況,反之亦然。

PS小學考幾多,上到中學係未必係考返相若名次!可以前好多,亦可以後好多!好視乎小學成績是自己的還是被父母谷出嚟的。

rsx    發表於 24-1-5 11:05

以個人、朋友及大仔以往經驗,小學級十內女仔佔大多數(約七成),而級頭三大多被女仔佔據,只有間中有一個 ...

其實唔係間間小學級前列都係比女仔霸晒
好似兩間軒小, 長期Top 10內都係唔夠3個女仔, Top 20 加埋可能都唔夠5個女仔 (大部份年份如是, 只有間中/兩年會多D叻女跑出)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-5 10:35
其實唔係間間小學級前列都係比女仔霸晒好似兩間軒小, 長期Top 10內都係唔夠3個女仔, Top 20 加埋可能都唔夠 ...
係!我哋小學屆屆唔同,有時男,有時女,有時各佔一半!不過女仔係級頭情況係多啲啲嘅

hkpapa852 發表於 24-1-5 10:35
其實唔係間間小學級前列都係比女仔霸晒
好似兩間軒小, 長期Top 10內都係唔夠3個女仔, Top 20 加埋可能都唔 ...

兩軒男仔佔大多數嘛

bettyay 發表於 24-1-5 10:44
係!我哋小學屆屆唔同,有時男,有時女,有時各佔一半!不過女仔係級頭情況係多啲啲嘅 ...

我已經保守左,其實大仔小一至小六都冇男仔入過三甲

經驗係,仍然睇RO,你响學校男仔前,但名次不夠前,會輸俾其他學校男生

舉例:嗰年級頭十多男仔,可以有4個入皇仁;但嗰年級頭十只有2/3個男仔,就只有一個入皇仁。

rsx 發表於 24-1-5 11:06
兩軒男仔佔大多數嘛
滬江, 基灣呢D學校,  經常都係男仔考級頭

rsx    發表於 24-1-5 12:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rsx 發表於 24-1-5 11:08
我已經保守左,其實大仔小一至小六都冇男仔入過三甲
小學階段背誦為主,女生係有優勢,好多時到中學情況就會好唔同

bettyay 發表於 24-1-5 11:51
小學階段背誦為主,女生係有優勢,好多時到中學情況就會好唔同

係呀,女仔數理普遍弱,她們之間勝負主要看數學!

男仔主要係輸中及英!所以我見普遍女仔小學佔上風,中學就唔知了!

女仔生性d,呈一之後暑假肯博命追

相反男仔呈二好易畀女仔爬頭

我小朋友當年,呈一級10內6個男仔,呈二得返2個,最前的男仔得級4,有女仔可以爬升幾十名,好多男仔玩sir滑梯咁

rsx 發表於 24-1-5 12:30
係呀,女仔數理普遍弱,她們之間勝負主要看數學!

男仔主要係輸中及英!所以我見普遍女仔小學佔上風,中 ...

LeeCC 發表於 24-1-5 12:43
女仔生性d,呈一之後暑假肯博命追

相反男仔呈二好易畀女仔爬頭

你的經驗跟我的近似
級一男入唔到前五都有聽過

hkpapa852 發表於 24-1-5 11:50
滬江, 基灣呢D學校,  經常都係男仔考級頭

竟然係咁
定係啲女中間轉走晒

回覆樓主:

用RO去作為選學生既唯一條件,應該係EK家長偏愛既認為~

mcl233 發表於 24-1-5 16:14
用RO去作為選學生既唯一條件,應該係EK家長偏愛既認為~
咁官校係最著重手RO津校同直資就有唔同準則

男仔心智發展比女仔遲和慢,我覺得統一派位制度對男仔很不公平

cherrieshum 發表於 24-1-7 21:16
男仔心智發展比女仔遲和慢,我覺得統一派位制度對男仔很不公平

聽說當年本來就是因為這樣,而男仔升中有點優待,但被人以不公平為由,統一無分男女派位!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊