用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藝術是否特異功能
go

藝術是否特異功能 [複製鏈接]

過去呢兩年拎咗十幾個畫畫比賽嘅獎,超過一半係冠軍,請問算唔算係特異功能?對自行來講其實有冇用?唔打算入體藝
   1    0    0    0

一般學校自行,會有20%, 係課外活動. 你咁多比賽冠軍, 計課外活動就會高分. 但其實最主要嘅係睇成績同埋面試表現.

回覆 的帖子

除非嗰間學校好注重藝術,仲要你得獎係國際大型比賽,但都唔會當特異功能。最多當係課外活動,攞晒自行課外活動嘅分數,
所以報自行時係有用,不過當係加分題,
學校最終都係睇成績同面試表現,就算體藝都一樣。

湘 發表於 24-1-4 19:34
過去呢兩年拎咗十幾個畫畫比賽嘅獎,超過一半係冠軍,請問算唔算係特異功能?對自行來講其實有冇用?唔打算 ...

畫畫係特異功能既,但都要視乎中學須唔須要呢項長處,和,獎項認受性。直覺上,除左體藝會考慮呢項長處,大部份中學都只會視為有一項課餘興趣,基本上對投考中學作用不大~

回覆樓主:

學畫畫嘅投資都唔少㗎
淨係靚工具都好值錢
要贏出比賽亦都唔容易
但原來當藝術家真係咁唔值錢

湘 發表於 24-1-4 20:54

學畫畫嘅投資都唔少㗎

藝術培養跟一世,培養審美又無謂同值唔值錢掛勾

大部份學校標準只看成績,其他只係錦上添花

要視乎學校是否看重藝術發展。部分中學中四(甚至中三)已經沒有美術/視藝科。

一個出色的孩子,要找一個可以讓他發揮的平台。

UTB 發表於 24-1-4 22:42
要視乎學校是否看重藝術發展。部分中學中四(甚至中三)已經沒有美術/視藝科。 ...

說得對,我忘記這件事,因為我從前的中學高中是有視藝的,你提醒了我選中學要考慮嘅地方

湘 發表於 24-1-4 23:00

說得對,我忘記這件事,因為我從前的中學高中是有視藝的,你提醒 ...
現實中,我夠膽講係「冇」一間香港傳統學制既中學會為藝術成績優秀既學生加分(有咩有名氣藝術比賽係多名校參加?)藝術(視藝)又無得即場去show off,即係簡介會,Openday又唔可以俾學校用嚟搶Po
至於高中視藝,坦白講又係諗多咗。大部份學校唔會開,就算開都係外判(或同其餘幾間友好學校一齊搵人教),可當係另類自修,而且好似仲要考好多理論同歷史。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-5 08:43
現實中,我夠膽講係「冇」一間香港傳統學制既中學會為藝術成績優秀既學生加分(有咩有名氣藝術比賽係多名校 ...

我估都有會當課餘活動加分既,不過,畫係小學階段係可以存在水份,大部份非現場即劃,亦不少係老師出左唔少力,甚至代筆出戰,所以認受性不高~

湘 發表於 24-1-4 19:34
過去呢兩年拎咗十幾個畫畫比賽嘅獎,超過一半係冠軍,請問算唔算係特異功能?對自行來講其實有冇用?唔打算 ...

在升中的事情上,只有运动(起码是校队正选成员,也赢过奖项)和乐器及乐团(起码是乐器8级/学校乐团有名气)是会加分 (应该再加上奥数和辩论)。画画这回事,在升学上我发现有两个主要好处:1。对视艺科分数有帮助。2。升小一时,很多学校都喜欢画画漂亮的学生。

更現實一點, 賽馬會體藝中學, 現實中都唔多著重"藝"啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女兒也是視藝好,沒有學樂器。我聽過好多間學校open day, 好像沒有學校有强調視藝,都沒有這方面的skill test. 更聽到女拔好像開不了視藝課,我才知道視藝選課不是每間都有。

hkpapa852 發表於 24-1-5 10:19
学校不看重“艺”,我相信是因为“艺”没有校际比赛,学校拿不到“威”,也没有数据支持资源投放,但运动和乐团比赛,学校之间斗得不亦乐乎,奖项亦有份量,学校可以交数。

最大的特異功能是成績

認真睇番EDB既統計資料:
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibr ... sRelease_C_Full.pdf

原來"視藝"科都好多人考, 2023年有3000人以上, 仲多過M1同BAFS既BM stream

似乎係好多非B1中學用嚟俾學生搭夠3X既選擇

heidya    發表於 24-1-5 11:10

hkpapa852 發表於 24-1-5 10:19

我位年輕人想當年參加某個決賽,係唔多人下都有2個體藝生,應該未完全唔睇吧~

即埸畫既比賽~

回覆樓主:

係升中黎講做吾到特異效果

小孩子畫畫從來都是誰花的錢多誰花的時間多就會有成果
但所得的作品通常只算是畫作
審美藝術也不是基本只看誰畫得漂亮誰勝

現今香港小孩學的充其量只可叫做畫畫班
好難談得上是藝術
如果小孩真的有能力了解並做到真正的藝術作品
那絕對是一項不得了的特異功能

不過大部份學校的面試官最多用1秒時間給你的作品評分
對於升學基本上毫無用處