用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藝術是否特異功能
樓主:
go

藝術是否特異功能 [複製鏈接]

回覆樓主:

運動、音樂、畫畫,為人生添加上色彩,終身受用。

如果資源許可,我讚成小朋友自小學藝術,學畫畫。目的是認識美,懂得從不同角度欣償事物,明白每件事,每件產品都是他人嘔心瀝血,長年累月而建成,從中學會尊重,珍惜而減少破壞。藝術跟科學不同,是線性,是無限,同一件作品每個人都可從不同角度,不同時期,找到不同的欣償點,亦解釋藝術品無價及永恆。達文西基本是一個全才(可能係外星人),各方面都有驚人發明,發現,但留給後世最有價值的珍宝,可能係最後晚餐及蒙娜麗莎的微笑,在可見或不可見將來都應無人能及。

湘 發表於 24-1-4 19:34
過去呢兩年拎咗十幾個畫畫比賽嘅獎,超過一半係冠軍,請問算唔算係特異功能?對自行來講其實有冇用?唔打算 ...

叫做有好過冇,當面試後加加埋埋有别人同你同分,咁呢part咪係加分部分。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

湘 發表於 24-1-4 19:34
過去呢兩年拎咗十幾個畫畫比賽嘅獎,超過一半係冠軍,請問算唔算係特異功能?對自行來講其實有冇用?唔打算 ...

特異功能包括:
1. 個人琴棋書畫、動靜室內外大獎(包括亞太區 XXX 獎、全港公開賽 XXX 獎、奧數獎)
2. 貢獻、補充校隊(籃球、足球、排球、田徑、游泳、中西樂、合唱團等,大前提小學時期,校隊攞過獎)
2.1 如果小學時期已經年年攞大獎,好大機會已經被招入學,唔洗等升中。
3. 非常特別、冷門技能,贏獎即刻招來報導(體操、嗩吶、花式單車、風帆、京劇)
4. (最佳亦係最難嘅特異功能)科科滿分,操行 A- 或以上,全級第一

註:大部份特異功能非一朝一夕練成,唔少已經幼稚園開始訓練,再加上天資、運氣、經驗集於一身,缺一不可。

lot888 發表於 24-1-5 21:23
如果資源許可,我讚成小朋友自小學藝術,學畫畫。目的是認識美,懂得從不同角度欣償事物,明白每件事,每件 ...

自小學劃畫,係可以有助培育佢地創造和思考力,小朋友階段,边有咁復雜和咁精細既思維~

UTB 發表於 24-1-4 22:42
要視乎學校是否看重藝術發展。部分中學中四(甚至中三)已經沒有美術/視藝科。 ...
真的嗎? 我見一般學校都有ART , F4後可選修
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊