用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自二選嘉諾撒聖瑪利還是曾肇添?
樓主: lhasra
go

自二選嘉諾撒聖瑪利還是曾肇添?   [複製鏈接]

MCSSMCC是完全不同風格的學校。就開心程度來講,MCS高,因爲沒有任何排名,SMCC是所有科目都會排名

lhasra 發表於 24-1-4 21:37
回覆 lululubububu 的帖子

請問當年是指哪年?
exactly 邊年就唔講啦 都係近呢4-5年啦

Poyau 發表於 24-1-4 19:17
BPS 無 3X+M1/2 只可 2X+M1/2?
2024年起公社科只有合格與否
餘下6科奪5摘星 不容有失

請問咩咩意思?BPS選課只可以2科,冇3科?謝謝(emoji)

Poyau 發表於 24-1-4 19:17
BPS 無 3X+M1/2 只可 2X+M1/2?
2024年起公社科只有合格與否
餘下6科奪5摘星 不容有失

請問咩咩意思?BPS選課只可以2科,冇3科?謝謝(emoji)

wyjj 發表於 24-1-5 01:13

可以選三個選修科,包括數學延伸單元。有啲學校唔計數學延伸單元做一個正常嘅選修科,即係變相可以選四個選修科,但庇理羅士不可以這樣選。

10090 發表於 24-1-5 05:52
可以選三個選修科,包括數學延伸單元。有啲學校唔計數學延伸單元做一個正常嘅選修科,即係變相可以選四個 ...

明白,謝謝

cherrieshum 發表於 24-1-4 18:59
如果是我,我會報 DGS
DGS 應該見晒人就出offer
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

10090 發表於 24-1-5 05:52
可以選三個選修科,包括數學延伸單元。有啲學校唔計數學延伸單元做一個正常嘅選修科,即係變相可以選四個 ...
呢個係BPS新校長新修訂既安排
以前係可以3X+M1/M2

不過近年多咗唔少學校係叫學生選 2X+M1/M2

真係可以 3X+M1/M2, 甚至 4X+M1/M2, 恐怕得番唔知夠唔夠20間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但好似CU 醫 BEST 6 報X2+M1/M2 會扣分,X3+M1/M2好著數?

hkpapa852 發表於 24-1-5 10:42
呢個係BPS新校長新修訂既安排
以前係可以3X+M1/M2

3X+M 乜算少有 仲以為band1頭學校正常操作。

kirstyau 發表於 24-1-5 13:56
3X+M 乜算少有  仲以為band1頭學校正常操作。
BPS都自降身價
男校可以3X+M1/M2 仲係比較多

worldcat 發表於 24-1-5 12:58
但好似CU 醫 BEST 6 報X2+M1/M2 會扣分,X3+M1/M2好著數?

CU medi係第7科加分~

worldcat 發表於 24-1-5 12:58
暫時CUHK MBChB 都唔當M1/M2係一科, 用佢當係3X只計一半分, 如果係3X+M1/M2, 最低分個科3X科目可以同M1/M2成績合併去計 (如果M1/M2 成績好過最差個科3X就有少少用)

lhasra 發表於 24-1-4 17:19
沙田區,一線,呈一呈二排名級一,實際校內排名還不知道。
自一已有心水,自二不知道怎麼填好。
St’ Mary ...

一線級一任我行啦!假如 自一 選得女校MCS, 自二 SMCC(如純粹驚唔入,其他級二,三點算)。

SMCC TST都係頂級中學, 基本上對內對外嘅ECA分別唔會太大吧?!最終DSE都係靠自己, 咩中學 老師好唔好都係講際遇,預計唔到。 或者睇下兩間高中選科情況合唔合你心水。

kirstyau 發表於 24-1-5 14:03
一線級一任我行啦!假如 自一 選得女校MCS, 自二 SMCC(如純粹驚唔入,其他級二,三點算)。

SMCC TST都 ...
如果無變, SMCC 高中可選 Combined Science (如Phy+Chem, Chem+Bio 或 Bio+Phy), TST 好似無呢類料目選

hkpapa852 發表於 24-1-5 14:24
如果無變, SMCC 高中可選 Combined Science (如Phy+Chem, Chem+Bio 或 Bio+Phy), TST 好似無呢類料目選 ...

Combined Science 指一科?大女2024已經冇左,個年中三選科時已經 取消埋( 選科紙本來見到,突然通知取消)

kirstyau 發表於 24-1-5 14:40
Combined Science 指一科?大女2024已經冇左,個年中三選科時已經 取消埋( 選科紙本來見到,突然通知取消 ...
噢! 原來SMCC都無開了
Combined Science 其實類似英國制度, 將Phy Chem Bio 其中兩科 group 埋一齊, 每科讀得無咁深入, 但又符合到大學科目要求, 如物理治療, 藥劑等, 係接受 Combined Science 中有Bio既組合, 唔一定要讀全科 Bio

就算2X+M1/M2,都選BPS,毋忘初心。

hkpapa852 發表於 24-1-5 14:44
噢! 原來SMCC都無開了
Combined Science 其實類似英國制度, 將Phy Chem Bio 其中兩科 group 埋一齊, 每科讀 ...

DSE 2024年開始取消Combined Science呢科了。以後冇得報了, 其實B1中學好少開呢科,直接讀P/ C/ B。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lhasra 發表於 24-1-4 17:19
沙田區,一線,呈一呈二排名級一,實際校內排名還不知道。
自一已有心水,自二不知道怎麼填好。
St’ Mary ...

想做就做
曾記留返大抽獎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊