用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校
樓主: sansui
go

學校 [複製鏈接]

sansui 發表於 24-1-4 18:56
我看了你们的评论,没有一个好人

EK 啲家長提供的資料已經很好,如果覺得冇一個係好人真係唔應該帶女兒來香港了,大人都接受不了香港文化小朋友點接受到。
小女孩如果想讀直資或私立小學
女校可試考女拔,德望,聖保祿小學
男女校試考聖保羅,宣道,九龍塘小學,陳守仁等等,報津小學校就聽天由命睇彩數大抽獎等派位

回覆 sansui 的帖子

每個地方都有不同家長,好多人在論壇上都分享好多資訊,我唔會講他們係唔好既人,衹係會知道人有自己私心,真真假假都係要自己判斷,唔可以全部盲目相信.

正常香港所有學校都可以教育到你的孩子,衹在於孩子吸收能力,這方面家長都要配合,唔係單單依靠學校,不然,給你女拔/德望/聖保祿/MCS/聖保羅/宣道/九龍塘小學等等都係冇用.衹可以講小學,最近自己屋企正常就係最好既學校.  

仲有一點想提出,好像部份家長所講,真係有心讀書,就算在國內教育都一樣可以讀得好,所以歸根究底,最重要都係孩子自己.

twhkleung 發表於 24-1-4 23:45
如果全中国學生一齊考同一個試, 恐怕HK幾年都末必出倒一個狀元

不要說狀元,三甲也未必有人

所以大陸教育最好,大陸學生最厲害,就不要來我等鄉下地方讀書了

Lightwriter 發表於 24-1-5 15:24
不要說狀元,三甲也未必有人

所以大陸教育最好,大陸學生最厲害,就不要來我等鄉下地方讀書了

香港每年約有十個狀元,如果全国一齊考同一個試,全国出十個狀元,咁多個省,每個省平均要兩三年先出到一個狀元,HK澳门,人數少,可能三四年平均先出一個狀元.

數年后有数句后,便可知按省的weight数句后,可有更準確statistical prediction.

哈羅啦, 適合你

heidya    發表於 24-1-6 12:14

twhkleung 發表於 24-1-5 15:35
香港每年約有十個狀元,如果全国一齊考同一個試,全国出十個狀元,咁多個省,每個省平均要兩三年先出到一個狀 ...

大陸學生英文未必有5**程度,但其他科目係勁嘅

catf2 發表於 24-1-5 18:32
大陸學生英文未必有5**程度,但其他科目係勁嘅

从数學上來講,唔好太低估某一單一变数的超大數值

FYI
- DSE每年人數: ~5Ok
- 狀元人數:~10人

- 高考每年人數:~1OM
- 省狀元人數: (靜計省,唔計,如,上海埋類行政区,有23個): 23x10=230

假如这些DSE同高考狀元级同學,各科水平一样(估高考狀元,勁操卷的話10m人中的230人攞英文5**係有可能的),HK狀元比例,
10/240=~4%

如果全中国包括HK一同考同一個試,top 10 student中,約两到三年有一HK同学入到top 10.

只順数学而然,而实际可能更好,或更差

heidya    發表於 24-1-6 12:13

sansui 發表於 24-1-4 18:56
我看了你们的评论,没有一个好人
文化有些分野!下下講重謝,令人反感!

heidya    發表於 24-1-6 12:12
twhkleung    發表於 24-1-6 00:02

感谢(emoji)

catf2 發表於 24-1-5 07:31
EK 啲家長提供的資料已經很好,如果覺得冇一個係好人真係唔應該帶女兒來香港了,大人都接受不了香港文化小 ...

感谢(emoji)

sansui 發表於 24-1-3 23:30

你必须提供更多資了, e.g.,
- 适合是只顺讀書定全人教育(齋讀書同講啓發, 通常係两种唔同學校)
- 張來考外国公开試定DSE(如诲外升學IB, A-level, IFY, AP, OSSD会好过DSE, 但只入3大, DSE學額会多d)
- 還有其它很多很多, 如官津vs直資, 男女校vs 女校, 龍直vs升派位,特別重視英文vs中文,等等

顺只睇成績可看

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877193&extra=page%3D3

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879375&extra=page%3D3

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879360&extra=page%3D2

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337&extra=page%3D2

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879331&extra=page%3D3

你個問题咁Open, 如想快找到答案, 只能找升學agent了

heidya    發表於 24-1-6 12:10

重謝,又出埋電話號碼,讓人感覺有伏,未必係真係問學校,明唔明?再講你出帖既資料不完整,叫網民點介紹學校,起碼講成績屬於咩水平,中英文成績如何,有無特長,缺點又係咩。網民串你實屬不幸。

heidya    發表於 24-1-6 12:11
heidya    發表於 24-1-6 12:11

Rpp 發表於 24-1-6 09:55
重謝,又出埋電話號碼,讓人感覺有伏,未必係真係問學校,明唔明?再講你出帖既資料不完整,叫網民點介紹學 ...

你呢啲haters 只撩交鬧,什麼資料不足?問意見啫,要揭曬所有?話人最易,唔知教出什麼怪物

Rpp 發表於 24-1-6 09:55
重謝,又出埋電話號碼,讓人感覺有伏,未必係真係問學校,明唔明?再講你出帖既資料不完整,叫網民點介紹學 ...

你呢啲haters 只撩交鬧,唔知教出什麼怪物

仲淹范 發表於 24-1-6 18:23

你呢啲haters 只撩交鬧,什麼資料不足?問意見啫,要揭曬所有 ...

我好擔心你個女不幸有咁果亞媽。

Rpp 發表於 24-1-6 18:39
我好擔心你個女不幸有咁果亞媽。

大家咁話

仲淹范 發表於 24-1-6 18:50
大家咁話

咁睇唔開,同個6歲小朋友恰氣,進階賽帶支槍去呀。隨時再有小朋友亂投訴個案。

回覆樓主:

(emoji)

簡單啲來講 發表於 24-1-6 21:20
(emoji)

Rpp 發表於 24-1-6 21:30
佢失控到,我32樓點睇都無扇動仇恨言論,點醒樓主香港文化出埋電話號碼,重謝,正常香港人覺得係咪有伏, ...

sorry,我回復錯咗,我以為隔離公審英華呢個痴線。可能文化唔一樣,樓主可能真系剛來,只是想交下朋友。被我哋調侃一番。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊