用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Heathrow airport to Cambridge
發新帖回覆
go

[英國] Heathrow airport to Cambridge [複製鏈接]

以上路線,除了火車,請問有冇其他交通方法介紹?或有冇call車公司介紹?
   1    0    0    0

回覆 Fantony 的帖子

可以坐 National Express, 算是機場巴士,有車到 Cambridge。

https://www.nationalexpress.com/en/destinations/cambridge/heathrow-to-cambridge

Fantony 發表於 24-1-2 16:10
以上路線,除了火車,請問有冇其他交通方法介紹?或有冇call車公司介紹?
...

坐National express, 去到劍橋站再call Uber 回College.
其實係一家四口子

回覆樓主:

national express有行李上限,建議睇睇先,如第一次去行李可能比較多

National express 總站在劍橋市中心Parkers Piece大草原 旁邊,若果你是要去市中心,也方便。車程大約2個半小時至3小時,但要夾到時間唔容易,因為班次唔密。若果你的目的地不是市中心,去到劍橋市中心還要轉車,咁可能搭uber會好d, 但當然會貴好多,車程1個半小時。可以在機場arrival 那兒book. 價錢大約150鎊至180鎊,視乎是否peak hour 及需要幾大架嘅車。

回覆 DYPT 的帖子

謝謝各位。因為夜晚8點幾先到Heathrow,又唔知要搞幾耐先可離開機場坐火車,怕趕唔切,所以想睇吓有冇人有介紹call車服務。

Fantony 發表於 24-1-2 16:10
...

如果需要call車,可以pm我

火車開到好夜的,可以放心,我家孩子跟同學出倫敦睇演唱會,11點幾散場都有火車返劍橋。我以前都試過降落時間是晚上8點幾,大約1個小時後已經可以出到去arrival 大堂。但因為唔想趕,所以我便在terminal  3 的機場酒店book 了一晚過夜,第二日先慢慢搭車入劍橋。

Fantony 發表於 24-1-2 23:47
回覆 DYPT 的帖子

謝謝各位。因為夜晚8點幾先到Heathrow,又唔知要搞幾耐先可離開機場坐火車,怕趕唔切, ...

我叫阿仔去Premier Inn瞓一晚,第二日再搭巴士返去大學。

sleung2020 發表於 24-1-3 01:53
如果需要call車,可以pm我

我都有興趣知道call車要幾錢?知唔知咩價錢?唔該。

自己call 車,機場回劍橋。
因為行李比較多,一個女仔,所以call 車。

回覆 alpham0m 的帖子

call 車大約180磅

Fantony 發表於 24-1-2 23:47
回覆 DYPT 的帖子

謝謝各位。因為夜晚8點幾先到Heathrow,又唔知要搞幾耐先可離開機場坐火車,怕趕唔切, ...

We used this one in 2022, it was GBP99.  https://www.jewels-airport-transfers.co.uk/quote/outbound

This year it is GBP114 for saloon car (3 passengers travelling with 3 x 23 kg's suitcases or 4 passengers with handbag only)passengers travelling with 3 x 23 kg's suitcases or 4 passengers with handbag only).

DYPT 發表於 24-1-3 08:25
火車開到好夜的,可以放心,我家孩子跟同學出倫敦睇演唱會,11點幾散場都有火車返劍橋。我以前都試過降落時 ...

酒店是否好近?
請問那一間?
謝謝

回覆 lee2046 的帖子

若果是在terminal 3 落機,可以選Aerotel London Heathrow terminal 2&3。不過房間好細,而且比較貴,但勝在好近arrival hall.

回覆樓主:

謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊