用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小一生參加公開比賽亂投訴
go

英華小一生參加公開比賽亂投訴   [複製鏈接]

大灣盃奧數海選初賽(小一)

時間:2023年12月17日,早上9:00至10:00

地點:創知中學103室

人物:我女兒坐在近門口,第三排第一個坐位),英華小學小一學生(當時坐在我女兒後面,左邊的是該學生的幼稚園同學,不知那間),女兒的男同學(我女兒同級同學),當時坐在我女兒右邊。

事件經過:根據我女兒所講,當時是在該課室以筆試形式比賽。我女兒總共被你的學生投訴5次,令到她被調位及扣分。我女兒當時認為該些投訴過份及監考的處理不當,令她感到很不愉快。

根據我女兒所講,該5次投訴內容如下:

第1及2次投訴我女兒的外套不小心從椅子掉下;

第3次我女兒凍要著外套,要擰後拿外套,英華學生投訴我女兒偷望佢(根據我女兒表示,並沒有);

第4次我女兒右邊的同學撩我女兒傾計,但我女兒沒有理他;該英華學生居然指使他的幼稚園同學一起投訴(當時他坐在我女兒左邊,應該不太清楚右邊的事,另外該英華學生也涉嫌傾計及騷擾他的幼稚園同學考試);

第5次我女兒跌咗擦膠,又被投訴。

0    0    0    0

https://ynews.page.link/AhN61

唔係成績入名校搵到錢就大晒,條死鬼佬夠名大學雙學位

仲淹范 發表於 24-1-2 13:57

咁你女唔好彩囉,咁出去比賽麽對手都有。調節好心態,唔受影響為上,但對小一小朋友都好難做到。當一次體驗,下次就有經驗嘛。

小曳人    發表於 24-1-4 02:35
heidya    發表於 24-1-3 11:05

應向英華學校投訴

回覆 簡單啲來講 的帖子

呢件事令我諗起單嘢:

https://youtu.be/LHqOR6FvncA?si=sa2thun61rncOfR-

他只是一個小孩…父母造成

我仔細睇左幾遍你既描述,若果發生係我女身上,我都懶得去處理,周圍時有發生。佢哋咁醒目識得處理自己嘅問題。可能我不拘小節認為小事啫。

理解小朋友當刻情況,我會覺得當下係俾另一位參加者騷擾。

但我同時都會理解個個男同學心情,我想呢位男同學考試心情直升到天花板,未能夠好好調整佢係考試時心態。容易「跳制」,反而我有啲同情呢個咁細學生竟會咁著緊一個小小初賽。可想佢平日壓力應該到不少。

遇見呢件事唔好彩,但也未必係件壞事。家長可好好與佢疏理一下,讓她明白有時候有些事 ,就算自己做好準備,都會發生意料之外和不能控制的事。同埋,學懂在人地角度再睇多一啲,原諒體諒,呢一點先最重要。

最後讚賞佢係呢件事上仍堅持比賽。我一直都緊持從小就要建立同理心,當下小女孩同埋心強 ,佢被人影響心情也比較低。

rsx    發表於 24-1-5 08:53

我相信你打呢段野都避重就輕左你個女做既野, 更何況你都係得你個女一面之詞
細路仔比人罰, 會同阿媽講幾成真?

就當上面講既野係事實既十成, 我嘗試代入果位英華同學既感受, 我都會覺得你個女做既野係煩擾
依家係講緊比賽, 仲要係需要極度集中既奧數
你個女又跌外套 (仲要跌幾次), 又擰後, 又跌擦膠
大佬, 純粹睇你段文都煩la
唔係個個都志左參與, 有人係想win ka

最離奇係有冇需要咁 emphasize "英華小一生"?

仲要用個殺人犯黎類比
喇, 比人既感覺就係仇視 jealous 名校生...
建議你睇開 d....

a250 發表於 24-1-3 23:01
我相信你打呢段野都避重就輕左你個女做既野, 更何況你都係得你個女一面之詞
細路仔比人罰, 會同阿媽講幾成 ...

見到個家長咁煩,就知個細路都煩

rsx 發表於 24-1-3 15:54
呢件事令我諗起單嘢:

https://youtu.be/LHqOR6FvncA?si=sa2thun61rncOfR-

帶到個細路咁,認真可怕...

令我想起有間中學(荃灣)的學生投訴事件.
我friend 太太係某中學訓導處老師, 有日有個同學A走泥向佢投訴有個同学B蝦佢,老師當時好認真叫A講述详情,点知老師听下听下,... 咦,好佢係A蝦呀B禾,点解A重泥告狀???

依家d野真係...

係哦,佢個女仲跌咁多次,被投訴都好正常,英華小一男仔好勇敢,好精靈

73662710    發表於 24-1-4 00:18

回覆 Jean1769 的帖子

正路比人投訴一次都會自己小心d唔好再跌野
但比人投訴完仲要一而再再而三咁跌野
係咩原因?

喇, 我就唔會估
但我相信監考老師會扣佢個女分, 一定綜合晒現場所有情況
比起佢個女... 我會傾向選擇相信中立老師在場既判斷
如果個男同學係無理取鬧, 佢個女會比人罰?

a250 發表於 24-1-4 00:37
回覆 Jean1769 的帖子

正路比人投訴一次都會自己小心d唔好再跌野

如果考公开試,e.g., DSE, 唔知監考老師会点呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢單野,令我諗起大仔有次圍棋比賽,對手又係玩野,乜都投訴,最後係其他枱走哂,評判望住佢兩個捉,對手dum 波鐘,我仔捉完嬲到喊! (我唔記得仔贏定輸,但絕對係EQ訓練!)

但呢個世界總有有呢d人,用"旁門"手段,就算贏咗都唔光彩

咪當孩子上一課囉~
恐龍家

睇完成篇文章, 好難單憑小朋友和樓主的說話決定誰是誰非.
不過首先樓主小朋友一連串的行為, 確實有些不常見.
其次是就算真係那位學生有不合適投訴, 也是個別事件,
為什麼要強調是英華學生?

我的小朋友參加了超過 30 場實體筆試的現場數學比賽,
從來沒有發生過如樓主所說的情況.

講曬我想講嘅嘢!仲要sent左呢篇一模一樣的「公審投訴貼」去好多唔同嘅版面,以一個小朋友的一面之詞就上升到對一間學校的名譽評價,提醒人地「謹慎選擇學校」更加另人費解!雖然不了解件事不能評價,但是相信在場監考老師也不是傻的,在一個這樣的場合相信老師身在其中看得一清二楚,兩個學生對她來說亦不相識,她當時的決定好大程度已經代表了很多。反觀呢位家長在這件事的做法,先令我覺得:有其女必有其父/母

世界就係咁
總係有D人會有咁天真o既想法

個女畀人恰一次後
個家長去人o地地頭凸個頭出尼
又再畀人恰多一次

分分鐘o個幾個投訴你女班細路o既家長
在這一刻正Call齊其他同學家長一齊上尼圍毆尼個Post
(不過我咁寫出尼班正義o既朋友應該會散水)

就算要投訴學校都要有少少技巧以防殺Post啦
投訴他校學生開晒名真係諗住自己係葉問...

我自己的小朋友, 無能力參加依類比較, 借問其他有經驗的參賽者家長, 個比賽好重要架?

即使樓主講的, 全部都係事實, 就當比阿女上一次人生課. 現在先小一, 人生裏面仲有好多場比賽, 今次當攞個經驗, 下次再比賽時, 就小心啲, 坐好啲, 唔好再跌野囉.

我以前去Emax 考公開試, 當年係一張枱坐兩個人, 隔離的考生用擦膠的時候, 成張枱都震晒, 我都覺得好煩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊