用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華小一生覇凌參賽
go

英華小一生覇凌參賽 [複製鏈接]

大灣盃奧數海選初賽

時間:2023年12月17日,早上9:00至10:00

地點:創知中學103室

人物:我女兒坐在近門口,第三排第一個坐位),英華小學小一學生(當時坐在我女兒後面,左邊的是該學生的幼稚園同學,不知那間),另一男同學(我女兒同級同學),當時坐在我女兒右邊。

事件經過:根據我女兒所講,當時是在該課室以筆試形式比賽。我女兒總共被該英華小一學生投訴5次,令到她被調位及扣分。我女兒當時認為該些投訴過份及監考的處理不當,令她感到很不愉快。

根據我女兒所講,該5次投訴內容如下:

第1及2次投訴我女兒的外套不小心從椅子掉下;

第3次我女兒凍要著外套,要擰後拿外套,英華的學生投訴我女兒偷望佢(根據我女兒表示,並沒有);

第4次我女兒右邊的同學撩我女兒傾計,但我女兒沒有理他;英華學生居然指使他的幼稚園同學一起投訴(當時他坐在我女兒左邊,應該不太清楚右邊的事,另外該英華學生也涉嫌傾計及騷擾他的幼稚園同學考試);

第5次我女兒跌咗擦膠,又被投訴。

對此想問大家有冇遇到英華呢啲咁既學生?
   0    0    0    0

https://ynews.page.link/AhN61

唔係成績入名校搵到錢就大晒,條死鬼佬夠名大學雙學位

都已經發生左一段時間,而家想投訴?

如果對方有投訴咁多次,我係監考會認係投訴人本身都有問題

另外我覺得件事同學校無關,係個學生本身問題

輸唔起唔好參加吧

一面之詞令我諗起自己個女K3時侯,遲左去接個女,女返屋企講同學在學校排隊噴口水俾佢,老師見到唔理,邊個同學又推佢又踩佢鞋,個個同學都接走咗,得佢一個人在幼稚園裏老師又唔睬佢,講得似層層,有埋時間,地點,人物,經過,好慘,簡直係地獄唔係幼稚園,果刻我心慌又好痛,問老師校長,當然最後老師開會討論搵來龍去脈⋯⋯
最後結論係我個女作故仔,作文咁。佢語言能力又強作到真實咁。

Rpp 發表於 24-1-4 12:10
一面之詞令我諗起自己個女K3時侯,遲左去接個女,女返屋企講同學在學校排隊噴口水俾佢,老師見到唔理,邊個 ...

一面之詞令我諗起自己個女K3時侯,遲左去接個女,女返屋企講同學在學校排隊噴口水俾佢,老師見到唔理,邊個 ...

你個女係唔代表個個係

pwhr 發表於 24-1-4 08:11
輸唔起唔好參加吧

關乜嘢事、依家係乜嘢都投訴,我又話要贏?

網上hater(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)get out

aaa_m 發表於 24-1-3 19:20
都已經發生左一段時間,而家想投訴?

如果對方有投訴咁多次,我係監考會認係投訴人本身都有問題

已經即時投訴,主辦機構都認為監考不理原由就受理、真有問題

仲淹范 發表於 24-1-5 00:38

既然肯定個女一啲都無問題,一依攪大佢,搵報紙佬,報警,FB IG上頭條,再上YouTube。

仲淹范 發表於 24-1-5 00:34
你個女係唔代表個個係

佢哋呢個年齡階段都係想人注意多人關注,唔知你有無啓發到。

佢叻成咁

仲淹范 發表於 24-1-5 00:38

咁仲有冇下文?

提子方包 發表於 24-1-5 11:30
咁仲有冇下文?

冇啦 呢度啲花生又話人,針唔吉到肉唔知,希望佢子女唔會做鴕鳥,龜縮,俾人投訴即使不是什麼都自咎

句句實在,希望你及你子女唔會俾人屈及亂投訴

Rpp 發表於 24-1-5 07:25
既然肯定個女一啲都無問題,一依攪大佢,搵報紙佬,報警,FB IG上頭條,再上YouTube。
...

等你俾人亂投訴先,你做哂全部,自己話人很易,設身處地諗

仲淹范 發表於 24-1-6 18:04
冇啦 呢度啲花生又話人,針唔吉到肉唔知,希望佢子女唔會做鴕鳥,龜縮,俾人投訴即使不是什麼都自咎
...
其實你講得岩,仔女俾人冤枉自己確實很心痛。我也是一樣的。但這又何嘗不是一個很好的教育他們的機會呢?這社會上原本就是什麼人都有的,難道遲些他們不需要自己再出去面對社會嗎?作為家長你覺得在一個教育論壇上出咁多post去抨擊一間學校就可以改變到件事?還是你覺得出post會幫你個女攞返啲分數?殊不知這男孩雖是來自某一家學校,但他也只是讀了小學剛剛三個月,相信他的品行也不是學校教的吧。件事是獨立事件,又關人地日後挑選學校什麼事呢?你在這裡發表的這些言論又有什麼參考價值呢?
一句講曬,相信其實你自己都知道做咁多於事無補,但卻又打著為女申冤的幌子在這裡發洩你自己個人的情緒,這能幫到您的女兒嗎?
見到別人對你的評價你條條都反駁,說得好像自己很有道理,心安理得,但我相信連你自己也知道並不是的。
放下吧。

一個是不小心,一個覺得被影響。大家都冇錯,錯是緣份一齊比賽。

adako728 發表於 24-1-6 20:43
其實你講得岩,仔女俾人冤枉自己確實很心痛。我也是一樣的。但這又何嘗不是一個很好的教育他們的機會呢?這 ...

我只是認為求學以至比賽也應該有品,一點小事就多次投訴,直至我女兒被調位方休?

見到呢啲hater開口說人冇品又唔識教,只想問一句,投訴者係咪岩晒、何謂包容?

貓頭鷹之家 發表於 24-1-6 22:13
一個是不小心,一個覺得被影響。大家都冇錯,錯是緣份一齊比賽。

你說得對,唔會似haters冇理取閙
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊