用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2023 考小感受
go

2023 考小感受   [複製鏈接]

2023 仲有1日就結束,呢一年經歷考直私小學心路歷程,好想以呢個post 分享/抒發感受。

現況:(報名+出席interview =16間), 正取offer 10間(另有3間目前為止,未出成績)

歡迎大家加入討論,不喜勿插。
   12    0    0    0

回覆樓主:

1)考小除咗睇小朋友性格、能力,運氣、緣份亦佔不少。eg 學校interview 撞期,生病,狀態不佳等因素。所以,唔好淨係target 1、2間,除非有龍/津校back up。

2)入直私不是唯一出路。有些小朋友面試比較慢熱,但本身實力強,學術優秀,可能入官津更能發揮所長。

3)一些學校標榜活動教學、有些標榜傳統教學,其實都是想收學校覺得最適合的小朋友,往往亦可能係同一批小朋友。
所以,若果家長覺得孩子坐唔定/好動/曳而選擇活動教學,最後亦未必係學校想收的。

4)考一般直私學術不需要天花板,更重視的是整體表現。eg Wkf 二面時考了些程度深的中文四字詞語,小朋友唔識也沒有影響取錄結果。學術k3/小一程度應該夠用於一般直私。

5)關於外補:視乎能力、需要,不用「人有我有」心態。培養自主學習能力、閱讀興趣更重要。應付考小的中英數,父母係最好的老師。

6)關於考學術cert: 孩子沒有「好勁」的學術cert, 連Cambridge starter也沒有考。感覺學校不太重視這part, 因為英文程度也是考小面試中考核的範圍,不需要用cert去證明。
與其花金錢、時間精力去刷mover, flyer滿盾,倒不如去公園走走。(target 津校叩門則不作此論)

7)關於興趣:個人覺得係重要的,音樂、體育、藝術,視乎小朋友興趣。個人覺得無需要刻意追求ABRSM 樂器5級,亦不用關注學校樂團欠什麼樂器,跟隨名師等等。只需關注孩子對邊樣有興趣,發掘學術以外的多元智能。

8)關於portfolio: 坊間有面試老師建議target 不同學校應用不同portfolio 內容, 例如學校重視stem 的話就放些做實驗的家庭相。我沒有特別為不同學校設計不同內容,只因應學校要求的頁數而調整。如有多餘頁數,不妨夾一封家長自薦信,告訴校長為什麼孩子適合學校,此信就要tailor-made了。

小朋友好優秀!請問還在等那幾間學校?

hkparents172328 發表於 23-12-30 11:08
小朋友好優秀!請問還在等那幾間學校?

神+直

9)關於幼稚園:除了感覺優才比較喜歡收LH的小朋友外,感覺其他學校沒有太大的preference。券幼/村幼/私幼也有成功考上心儀直私/神校的例子;名幼也有考不上的例子。所以,來自邊間幼稚園對於考學校並沒有直接關係。

分享唔錯,希望之後不要delete subject方便後人參考

回覆 Jean1769 的帖子

點解要delete post ?

ashash123 發表於 23-12-30 19:09

點解要delete post ?

咁又唔知喎
不過樓主個個post出完無耐就會delete架喇
唔知呢個post會唔會例外

motiondesign    發表於 24-1-3 12:28

係喎,怪怪地,佢所有posts 都delete,佢一問完嘢就delete

Jean1769 發表於 23-12-30 20:29
咁又唔知喎
不過樓主個個post出完無耐就會delete架喇
唔知呢個post會唔會例外

呢個終極曬命post唔會delete啦

Anne_Hall 發表於 23-12-31 16:52
呢個終極曬命post唔會delete啦

都係你心水清

Jean1769 發表於 23-12-31 16:54
都係你心水清

本身有啲小朋友係特別早開竅,父母肯谷同符合直私口味,家長好有準備,小朋友配合到係值得有好成績。不過如果準備充足,有曬目標,但仍然係咁囉啲學校比較又留曬位唔放,就唔值得表揚。

可能未出終極神校所以仲1516掛

回覆 baobean 的帖子

想了解那三間收唔到offer 同原因?謝謝分享

能夠取得好成績,小朋友和家長背後一定付出了很多,確實值得高興。但如果拿雙神 vs 其他名校,難免令人覺得多此一問。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊