用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41 校網選校
發新帖回覆
go

41 校網選校 [複製鏈接]

男孩子,請問41校網係咪剩係得以下幾間選擇?如果全部填晒,係咪淨係填依以下7間?
聽人講會借位黃大仙,請問係咪要填埋黃大仙?但係我見我個選校綱冇黃大仙嗰啲學校選擇
謝謝解答
41 校網
1)喇沙
2)拔箤小學
3)華德學校
3)中華基督教會基華小學(九龍塘)
4) 耀山學校
5)九龍塘天主教徒華德學校
6)九龍塘官立小學
   0    0    0    0

ashash123 發表於 23-12-30 05:22
男孩子,請問41校網係咪剩係得以下幾間選擇?如果全部填晒,係咪淨係填依以下六間?
聽人講會借位黃大仙, ...

首先, 你下面係7間, 唔係6間。如果41網學位夠的話, 未必會借黃大仙校網, 每年情況都唔同, 借既學校都唔同, 到時可以留言教育局網頁

回覆 bighero 的帖子

請問係咪最好7 間填哂落表格,謝謝

ashash123 發表於 23-12-30 19:07

最好乙部所有可以揀既小學都填哂, 唔係有機會派去其他校網既寶校

ashash123 發表於 23-12-30 19:07

一定填晒 。乙二最好已係保險線。唔係好易去左黃大仙。

醒目開學勳章 貢獻勳章

重點唔係填唔填哂,係你對局勢作研究之後,訂立合理嘅選擇

恐龍家

其實你睇下有冇心儀小學

再考慮一下以前乙幾入到

你可以搜一下以前年度嘅post

ashash123 發表於 23-12-30 05:22
男孩子,請問41校網係咪剩係得以下幾間選擇?如果全部填晒,係咪淨係填依以下7間?
聽人講會借位黃大仙,請 ...
你睇緊個表冇黃大仙既借位學校, 係因為個表係自行分配學位階段既表

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2024dpnet_whole.pdf

當自行階段完結後, EDB會根據當年每區既入紙人數, 去決定邊區要借位, 去邊區借, 再製作一個大抽獎既表, 我諗1月頭左右EDB會update上官網, 到時就會知
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊