用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 曾呂崇培裘 高中選科一問
發新帖回覆
go

沙田 曾呂崇培裘 高中選科一問 [複製鏈接]

請問沙田 曾、呂、崇、培、裘, 高中選科時,有無邊間係自由選科,散餐,無限額,睇興趣,唔需要跟成績排選科次序?
又或者只按各科成績而唔係睇整體成績?
小朋友普通小學,數理強(數學常識屬級頭),
文科靠背誦死記都可以,但唔係如魚得水嗰種 (級十內),
佢無咩主見,對以上五間都不置可否,只要求可以讀到數理科,
我上校網睇只知有咩科,但唔知佢點選科,所以上來請教大家,有無人可以分享下,謝謝大家。

2    0    0    0

外星朋友 發表於 23-12-29 23:10
請問沙田 曾、呂、崇、培、裘, 高中選科時,有無邊間係自由選科,散餐,無限額,睇興趣,唔需要跟成績排選 ...
津貼學校無可能選修科無限額的,一定係跟成績排,就算係直資,只係限額較多,否則老師人手安排會好亂。文科唔係死背就得,我俾你打開書,你都唔可以直接找到DSE題目的答案的。相反高中理科都需要背誦的,仲要做SBA。
曾肇添網頁有寫出選科組合。https://www.skhtst.edu.hk/ss-english/

請問沙田 曾、呂、崇、培、裘, 高中選科時,有無邊間係自由選科,散餐,無限額,睇興趣,唔需要跟成績排選 ...
英文科成績如何? 讀緊英小定中小,到以上中學都係英文為主,
英文加數理好,自然成績就好,不用擔心選科,

就算俾你任選,成績唔好都唔會因選科而提高

hiuching8 發表於 23-12-30 09:20
津貼學校無可能選修科無限額的,一定係跟成績排,就算係直資,只係限額較多,否則老師人手安排會好亂。文科 ...
謝謝回覆我意思是小朋友數理比較得心應手,但整體成績怕唔夠人爭,始終佢讀緊普通小學,唔太清楚出面世界有幾勁,所以想睇吓邊間學校選科自由度高一點,或者睇重小朋友興趣多於成績...

外星朋友 發表於 23-12-30 10:36
謝謝回覆我意思是小朋友數理比較得心應手,但整體成績怕唔夠人爭,始終佢讀緊普通小學,唔太清楚出面世界有 ...
這幾間都是沙田區內一線的中學,競爭一定大,要確保自己一定入到理科的話,會大壓力的,可能你要考慮區內次一級的英中

mimwing 發表於 23-12-30 09:34
英文科成績如何? 讀緊英小定中小,到以上中學都係英文為主,
英文加數理好,自然成績就好,不用擔心選科, ...

中小,但英文成績比中文好, 英語對答表現亦比中文好
學校話成績屬1A,不過有人同我講,話我普通小學實唔夠人爭,叫我退而求其次,否則將來選唔到想讀嘅科.....

但除了以上幾間,其他又不想考慮,沙循
聽過簡介會,感覺很好,只是地理位置有點隔涉,沙蘇沙官也不錯,不過對我來講基督教學校會是首選.....
所以有點糾結......

外星朋友 發表於 23-12-30 11:15
中小,但英文成績比中文好, 英語對答表現亦比中文好
學校話成績屬1A,不過有人同我講,話我普通小學實唔夠 ...

普通小學1a生自行一可選曾/呂/崇,自行二培/裘/循

如果自行入到嘅B1中學,唔係出面誤交損友/家庭巨變/情緒病發,放心! 高中通常都揀到心儀科目。

沙培換咗校長,似更看重steam,理科教育。

gracelam 發表於 23-12-30 12:22

如果自行入到嘅B1中學,唔係出面誤交損友/家庭巨變/情 ...

應該咁係最啱,自行入到二線b1 考到頭十之後再諗轉唔轉校,
不過識嘅多數都唔會轉,因為學校多資源谷你

5間裏面 曾 大林都比較谷,除咗選科因素外,都要諗下合唔合適小朋友。

男仔??

worldcat 發表於 23-12-30 18:01
5間裏面 曾 大林都比較谷,除咗選科因素外,都要諗下合唔合適小朋友。

男仔?? ...
男仔,唔太清楚佢谷唔谷得,小學零補習,考試前都掛住玩,所以覺得佢仲有發揮的空間...

回覆樓主:

高中一的要爭入的多是Chem Bio M1M2三科。其他文科好少要爭入。

學校績優自行較易收到水平高學生
想想高中選科競爭對手會否越強?

沙田區2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
官津(前)英中

整體(CEM) 5+ | 4+
--------------------------------------------------------
曾肇添 41.9% | 80.1%
沙呂 35.0% (~34.4%) | 75.0% (~76.3%)
沙崇 3YA >35% | 3YA >76% (78.0%)

沙循 34.4% | 70.2% (68.4%)
沙培 29.0% | 71.5%
林裘謀 22.6% | 59.6%
沙蘇 22% | 62%
聖羅撒(女) ... (20.8%) | ... (64.8%)

林漢光 >HK 13.2% | >50%
郭得勝 ... | 50%
沙官 ... | ...
鄭榮之 [>10%^] | 接近40%
IHMC [·] ([<13%^^]) | ...

~ 棒形圖數字/約數
[推算數字]

^ (科次5+ ≥73÷畢業生101)/7科
^^ 中 13.6% 英/數 ≤日校 10.3/14.4%

外星朋友 發表於 23-12-30 18:45
男仔,唔太清楚佢谷唔谷得,小學零補習,考試前都掛住玩,所以覺得佢仲有發揮的空間... ...

唔關小朋友跟唔跟到,而係小朋友接唔接受到隨時一至六都要補課加操?曾 林 蘇 都係偏向沒有“最好”,只有“更好”。 如果家長小朋友都ok加上小朋友有進步空間,呢類型學校的確可以令小朋友提升更多。

gracelam 發表於 23-12-30 12:22

普通小學1A 生自行 曾/呂/崇 通常要級五之內才有機會

回覆 Poyau 的帖子

請問沙崇的3YA是甚麼&#128591;

花laB 發表於 24-1-3 22:50

我估3年平均
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

花laB 發表於 24-1-3 22:50

沙崇將歷屆整體4+/5+/5*+分為三組
2012-15(推行小班教學前) 三年平均
2016-2020 五年平均 最近三年平均

年份 整體 4+ | 5+ | 5*+
2012-2015 >65% | ≈25% | ≈10%
2016-2020 >77% | >34% | >13%
2021-2023 >76% | >35% | >14%

沙崇2023年文憑試成績 #1378
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49284730
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊