用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同中基面試撞時間..點算
樓主: Dad2012
go

港同中基面試撞時間..點算   [複製鏈接]

Dad2012 發表於 24-1-5 14:22
剛剛問過聖保羅,13號那個是獎學金面試..不是收生面試..所以我會放棄獎學金申請,等2月收生面試才參與..這 ...
想請問,SPC可以比你這樣安排嗎?(即是不出席1月13日的面試,要求二月才面試?)

HK-MAN 發表於 24-1-5 14:37
差唔多啫..只係間中一個半個出咗問題,唉,我契細佬個仔就係其一....升中後唔敢見舊同學.,日日怨佢老豆.... ...

你指出問題,係點情況?
我有睇3私升中表,其實後部分的APS都是抽入九龍塘B1學校
所以不存在比二線級一更厲害

聖保羅有邀請一些二線小學交推薦人選,男一可以循這途徑入

liverpool2023 發表於 24-1-5 14:37
Peter去年有10人收到港同offer
咁級十內是否全攻?

Peter有10個入到港同,咁代表1-10入梗,佢地全部1-10,又年年都1-10係必收?~

用4個入CC/QC就歸入一線,呢個係標準?入左4個係咪已經反駁第一段既說法?~

回覆樓主:

不是我要求的, 是他們說兩個面試是不同的,就算獎學金面試成功,但係收生面試失敗的話都沒有用..所以無論獎學金面試結果如何,都唔會影響2月收生面試安排..

mcl233 發表於 24-1-5 14:42
Peter有10個入到港同,咁代表1-10入梗,佢地全部1-10,又年年都1-10係必收?~

用4個入CC/QC就歸入一線, ...

第一個問題,當然不是絕對,所以我話如果是你,你會否認為自己是例外?
反正我就唔會(回應樓主係會搏)

至於後面的問題,你是有經驗的,不會不知道每個人也會考好多學校的吧?而直資學校亦不只一次派offer,那有什麼矛盾呢?

mcl233 發表於 24-1-5 14:34
我都聽過呢個傳說~
唉..人地勁自己唔勁係最慘你想聽我可以分享下...

HK-MAN 發表於 24-1-5 14:48
唉..人地勁自己唔勁係最慘你想聽我可以分享下...

我只係偏愛聽叻人分享~

mcl233 發表於 24-1-5 14:42

用4個入CC/QC就歸入一線, ...

漏了一題

用4個入CC/QC作為一線指標,係純粹我個人睇法,相信除了每區一線,沒有二線做到吧?
當然,這個沒有公認標準的,就只是我個人看法。

mcl233 發表於 24-1-5 14:54
我只係偏愛聽叻人分享~

就由我呢個叻人分享契細佬一家既事啦...
佢地用咗好多時間金錢入到果間小學...己感到是人生勝利組..一路成續麻麻地...但麻麻地都一定好過村校(佢認為),仲日日同個仔講將來入緊男神校(DXX)..當中緊係講下將來理想係做醫生.....個仔都以為自己將來入呢間...點知就滑鐵盧...今個聖誕都唔敢出席舊同學派對,通訊群組間中比人串佢,欺凌佢....跟手BLOCK 埋人地..日日怨佢老豆...而家我個契細佬係我啲群組無出聲啦,好似消失咗咁...我都幾擔心佢...

HK-MAN 發表於 24-1-5 15:09
佢地用咗好多時間金錢入到果間小學...己感到是人生勝利組..一路成 ...

結果入了邊間中學?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

中基係咪其實留了一個類似waiting list的邀請叩門名單,放榜前才請那些學生(需要時)去叩?順便想問,中基第一輪面試型式係點樣?要不要見家長?

liverpool2023 發表於 24-1-5 15:13
結果入了邊間中學?
唔透露啦,再講被起底啦...而家都隨時比人估到了..

回覆樓主:

咁易估?估得中女拔就真係精算師了,一線小學級頭都可以唔比申請表,二/三線小學又可以入到喎~

自己估,边有得咁講好有信心架~

聽說今年港同中一申請人數破嗮紀錄,可能和7月DSE考試成績好有關

回覆 muimui5 的帖子

之前係出email比有in過嘅人扣門,上年聽聞就係入咗2nd in 但無offer 都會出email 通知入咗waiting list,
如果到七月都無offer 但又有興趣入中基嘅都可以補交資料。
學校覺得適合就會直接比offer 唔洗再in
中基1st In係group in 3-4個一組
唔洗in家長

liverpool2023 發表於 24-1-5 14:37
Peter去年有10人收到港同offer
咁級十內是否全攻?

St Peter’s ? 去年2 個入港同喔

swh2020 發表於 24-1-5 15:50
St Peter’s ? 去年2 個入港同喔

收到offer又不等於入讀
收到的,同時也會有SPCC,SPC,YWG⋯

醒目開學勳章 王國長老

muimui5 發表於 24-1-5 15:15
回覆 Charlotte_mom 的帖子

中基係咪其實留了一個類似waiting list的邀請叩門名單,放榜前才請那些學生( ...

係咁操作
點見我就唔清楚,我姨甥係疫情期間zoom, 唔駛見家長

Dad2012 發表於 24-1-5 14:22
剛剛問過聖保羅,13號那個是獎學金面試..不是收生面試..所以我會放棄獎學金申請,等2月收生面試才參與..這 ...
SPC 可以入到獎學金面試, 基本上成功咗一半已上, 而且獎學金面試係普通面試輕鬆
過到獎學金面試到GA面試時其實只要唔係太差都基本上無問題

認識既多位學生, 入到SPC奬學金面試, 至少7成有offer, 不過得一半左右有獎學金

而且有會被SPC睇得上去奬學金面試 (如果係學術條隊), 基本上叩門都好大機會叩到B1B中學, 如中婦, 聖馬可

做卷叻的話, SJC個3個鐘叩門筆試就啱晒

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 24-1-5 15:09
佢地用咗好多時間金錢入到果間小學...己感到是人生勝利組..一路成 ...
叫佢個仔去DXX舊生開個間"超神校"囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊