用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同中基面試撞時間..點算
樓主: Dad2012
go

港同中基面試撞時間..點算   [複製鏈接]

回覆 Ocean419 的帖子

聽聞中基上年玩法係入過2nd in 但過咗自行都無offer學生就會直接落waiting list, 學校到時有email通知,如果去到7 月派位都未有offer 而仲有興趣入中基,可以補回資料比學校。
學校收到又覺得適合就會直接比offer唔洗再in
(不過唔知係咪上年收足所以出email通知定年年都係咁,因為之前聽聞係不設直接扣門,學校只會出電郵比某啲嚟過interview 嘅學生扣門)

回覆樓主:

比多啲信心樓主啦,港島有6間直資+20間英官津, 26x每間150人=3900個英中位,佔升中1仔~28%,港島各區小學邊有11700個學生吖,唔係就唔使中西區搶南區生,灣仔收東區生,東區收九東生。雖然學生返學係流動既,九龍/新界都會返港島,反之亦然~

Dad2012 發表於 23-12-29 10:45
阿仔心儀港同多d, 但爸媽覺得中基機較大..因阿仔面試這一環較弱..仍心大心細,全家未有一致決定..
...

既然小朋友係B1A,何必屈就、未打仗先投降?咁樣會打擊你仔嘅自信。難得佢有心儀學校,你哋應該多啲鼓勵。萬一touch wood直資沒有着落,自一進取些、自二報聖鄧。真正B1A生,我唔信聖鄧唔收。

Charlotte_mom 發表於 23-12-30 20:11
我係聽咗好多年話中基不接受叩門。一直奇怪真係咁堅持?
到姨甥申請就留意多咗「內幕」,原來中基係咁處理 ...

我有聽簡介會,佢嘅理念係你面試已經選擇咗第二間,佢地尊重你嘅決定,佢地亦會留番叩門d位比面試畀揀咗佢地嘅學生,所以報咗唔面試嘅冇得叩。

Dad2012 發表於 23-12-30 13:35
阿仔係B1A..

1A就in港同吧,仔又鍾意。若目標是不想留在南區抽獎,自行選兩間1B-C,官津校較看重RO,成績亦唔比中基差甚至更好。

真實分享,朋友囝囝自行入了間1C,本來滿心歡喜,點知派位後見到成績差唔多的同學派到1B校,已有點後悔。開學後越來越唔鍾意自己的學校,覺得早知唔為求穩陣揀這校。雖然呢個case跟你的處境唔同,但我想講嘅係,如果諗住中基機會大放棄港同,會唔會後悔?試唔一定得,唔試一定唔得。況且仲有自行2個機會嘛

醒目開學勳章 王國長老

miss0217 發表於 23-12-30 21:49
回覆 Ocean419 的帖子

聽聞中基上年玩法係入過2nd in 但過咗自行都無offer學生就會直接落waiting list, 學 ...

中基上上年都係咁
不過由於疫情,只在網上面試一輪
而學校係選擇性send 叩門email俾申請人
補資料後需唔需要再見一次就唔知了

即係話如無意外,今年中基都會係類似做法

我覺得升中同升小已經好唔同﹐好難再當佢地係小朋友﹐要尊重佢既意見。

做父母最多只係分析返比佢聽﹐佢要明白當中既風險﹐
既然佢鍾意港同﹐佢又係B1A夠資格同人爭﹐佢聽完當中既風險後﹐佢想去應該由佢去博。
博唔到﹐佢B1A唔係世界未日﹐大不了叩門入﹐真B1A+1線學校大把直資收
相反﹐你就算比佢入到中基﹐
佢讀得開心就話﹐讀唔開心佢會怨你一世。

我女都撞左時間﹐佢都係B1A
不過係撞 播道VS中基
播道係屋企附近﹐中基要一個鐘車程﹐
播道B1B﹐中基B1C
佢都揀中基~

從策略上出發,一定港同,據樓主所說,小朋友不善面试,可能in 港同未必能於頭、兩round有offer,這正好有机會俾小朋友參加自行,抽獎。自1可揀任何心儀,自2選較看重成绩的學校守門,如張记,港民生。如到抽獎可放KC乙1,及其他學校,set聖鄧保儉線,放榜前如收港同亞囝最開心,如能入以上官津也绝不錯。全輸才叩其他直資,叩中基亦在這時候。方案理應萬全。如你首選中基,佢即刻收你,你可能重煩。

坦白啲講,有無能力都好其實都係睇餸食飯,
但依家能力更好啲嘅,點解唔食自己想食嗰啲呢,
仲要係小朋友自己都想去港同試菜
雖然中基都係一間好學校,如果呢間唔係小朋友意向嘅話
不如跟返小朋友意向啦,始終佢至係用家。
講真入間安全嘅唔代表以後都安全,
但入間唔鍾意嘅分分鍾即刻怨比你睇

lot888 發表於 24-1-1 12:04
從策略上出發,一定港同,據樓主所說,小朋友不善面试,可能in 港同未必能於頭、兩round有offer,這正好有 ...

聖鄧係灣仔區,樓主位於南區~

Dad2012 發表於 23-12-29 10:45
阿仔心儀港同多d, 但爸媽覺得中基機較大..因阿仔面試這一環較弱..仍心大心細,全家未有一致決定..
...

樓主係南區邊間的1A生?

如果係田灣 同 海怡 呢3間其他一間的1A生都可以先試港同
港同應該都收唔少呢幾間小學的學生

回覆樓主:

兩者都不是,所以我先心大心細

Dad2012 發表於 24-1-1 15:56
兩者都不是,所以我先心大心細

南區18網這間不妨試港同

18網2022年升中派位(11/7)
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

英中 4+27+7=38 (38.38%)
----------------------------------------------------------
男校 0+7+1=8 (8.08%)
HK1 SJC 1 英皇 2 聖類斯 2
HK2 皇仁 1 港華 1
直資 SPC 1

女校 4+14+0=18 (18.18%)
本區 SHCC 4
HK1 聖提女 2 聖嘉勒 8
HK2 SPSS 1 SFCC 2
HK3 BPS 1

男女 0+6+6=12 (12.12%)
HK1 高主教 3
HK2 聖鄧 1
KL3 黃笏南 1
NT3 仁愛堂田家炳 1
直資 港同 1 中華基金 5

其他 51+8+2=61 (61.62%)
本區 51 (51.52%)
鴨真(女) 6 培德(女) 4 |
聖呂 9 香港仔呂明才 17 聖伯多祿 5
陳白沙 6 YCK2 1 培英 2 明愛莊月明 1

他區 8 (8.08%)
HK1 聖士提反堂 2
HK2 佛教黃鳳翎 1 維官 1
HK3 劉永生 1 金文泰 1 衡怡 1
KL3 基道 1

直資 2 (2.02%)
HK3 蘇浙公學 2

總數: 55+35+9=99人 (100%)

B1A 建議in港同

其實我覺得你自行B1B都應該有offer,唔駛現在就要中基
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主:

唉呀..13號聖保羅跟英華又撞時間..請問大家覺得那間會"易一點" ?

回覆 Dad2012 的帖子

係咪應該揀一間你最想讀,讀咗又唔後悔嘅呢?

Dad2012 發表於 24-1-5 12:08
唉呀..13號聖保羅跟英華又撞時間..請問大家覺得那間會"易一點" ?

當然英華較易

Paul Boys都有得in, 咁肯定唔駛見中基啦
對題答:去自己心儀的

請問何時收到,是否成績優異測試?

bettyay 發表於 24-1-5 12:19
Paul Boys都有得in, 咁肯定唔駛見中基啦
對題答:去自己心儀的

中基的確比較低,但港同又不是穩入,如果搏埋Paul boys,有可能四大皆空。

原來現在Paul boys的是獎學金名單,那就真的不用去中基了!港同機會都好大
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊